Beyazlatmalı mı? Beyazlatmamalı mı?
Diş rengi; göz rengi ya da saç rengi gibi kişiye özgüdür. Dişin içerdiği elementlerin birbirine göre oranı, mine tabakasının kalınlığı ve dentin tabakasının yoğunluğu dişin rengini belirler. İlerleyen yaşla beraber dişin mineral kompozisyonunun değişmesiyle diş rengi koyulaşabilir. Dişlerin mineralizasyon döneminde kullanılan tetrasiklin grubu antibiyotikler ya da aşırı florüre maruz kalınması sonucu içsel renklenmeler oluşabilir. İçsel renklenme kanal tedavisi sonrasında ve canlılığını kaybetmiş dişlerde de görülür. Dişlerin çay, kahve, sigara gibi renk veren maddelere uzun süre ve sıklıkla maruz kalması dışsal renklenmelere sebep olur. Beyazlatmanın etkili olması için temiz bir diş yüzeyi gereklidir. Bunun için beyazlatma öncesi diş taşı temizliği yapılmalı, plak kaldırılmalıdır. Sonrasında diş beyazlatma iki farklı yöntemle ya da bunların kombinasyonu şeklinde uygulanabilir.
Klinik tipi beyazlatma: Diş etlerinin izolasyonu sağlandıktan sonra diş yüzeylerine uygulanan yüksek konsantrasyonlu beyazlatıcı ajan, lazer veya ışık kaynağıyla aktive edilir. Ortalama 45 dakika süren uygulama sonrası hızlı ve etkin bir beyazlama sağlanır.
Ev tipi beyazlatma: Diş hekiminiz tarafından size özel hazırlanan beyazlatma plaklarıyla uygulanır. Hazırlanan bu plağın içine belirli miktarlarda beyazlatma jeli konularak, 1-3 hafta süresince günde 4 – 6 saat kullanılır.
Florozis ve tetrasiklin grubu antibiyotik kullanılması sebebiyle oluşan içsel renklenmelerde mikroabrazyon yöntemiyle etkilenen minenin yüzeyden uzaklaştırılması, gerekli durumlarda da doldurucu ajanlarla madde kaybının telafi edilmesi gerekebilir. Canlılığını kaybetmiş dişlerde ve kanal tedavisi sonrası oluşan renklenmelerde beyazlatıcı ajan, gerekli izolasyon sağlandıktan sonra dişin içine yerleştirilir. İstenen renk elde edilene kadar iki gün arayla işlem tekrar edilir. Diş beyazlatma işlemi sonrası renklendirici içecek ve gıdalardan bir süre uzak durmak elde edilen beyazlığın devamlılığı için gereklidir. Toplumda oluşan genel kanının aksine diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatmanın dişlere ve çevre dokulara herhangi bir zararı yoktur. Aksi takdirde bu uygulamayı hem kendimize hem sevdiklerimize yapmazdık.
Size en uygun beyazlatma seçeneğinin seçilebilmesi için öncelikle renklenmenin sebebinin diş hekiminiz tarafından tespit edilmesi ve durumunuza uygun bir tedavi planlamasının yapılması gereklidir.
Sağlıkla gülümsediğiniz günler sizinle olsun…