40 sayının hatırına…

 

40

 

“Kırkı çıkmak”, “kırk kere söylemek”, “kırk yıl hatır”, kırk gün kırk gece düğün”, “kırk yıllık dost”… Hayatımızın her döneminde ve birçok anında defalarca karşımıza çıkar “40” sayısı. dergi bursa’nın da 40. sayısına varmışken, bu özel sayıya yüklenen anlamlardan bahsetmeden geçmek istemedik.

 Bugüne dek birçok kültürde, dini inanışta, mitolojilerde, masallarda, manevi değerler arasında sayılar hep önemli bir yer bulmuştur kendine. “Numeroloji” biliminin doğmasına, insanların önlerine çıkan sayılara göre hayatlarını yönlendirecek hale gelmesine sebep olmuşlardır hep. Tarihler, sıralamalar, şans verenler, uğursuzluğuna inanılanlar… Sayıların hayatımızdaki yeri hep “bir numara” olmayı başarmıştır bir şekilde. 40 sayısı da bu özel sayılardan biri, hatta belki de en özeli. Öyle ki; Nuh’un Gemisi de almıştır nasibini bu sayıya yüklenen anlamlardan, “Kırk Haramiler”in kırk birincisi olan Ali de…

Türk, Altay, Orta Asya, Orta Doğu mitolojilerinde hatırı sayılır bir yeri vardır 40’ın. İslam da dâhil olmak üzere birçok din için “kutsal” kabul edilir. Dünyadaki geleneklerin çoğu 40 sayısından beslenir, bu sayıyla tamamlanır. Örneğin özellikle Anadolu geleneklerine göre 40 hafta süren hamilelikten sonra yeni bebeği olmuş bir kadın yanına birkaç kişi hariç 40 gün boyunca kimse girip çıkmaz. Gelin ve damat mutluluğunu sevdikleriyle paylaşsın diye 40 gün 40 gece sürer düğünler. Biri bir suç işlediyse cezası “ya kırk katır ya kırk satır”dır. 40 kez söylenen her şeyin gerçek olacağına inanılır. 40 yıllık hatırlar saklar kahve fincanları. Dostlukların sağlam temellere bağlı oluşu, üzerinden geçen 40 yıla bağlanır. Bir işte usta olabilmek için “40 fırın ekmek” yemek gerekir. Yeni evlilere bir ömür boyu mutlu olmaları “bir yastıkta 40 yılda kocamaları” dilenir. Dinde, matematikte, astrolojide, astronomide hatta edebiyatta ve tasavvufta… Her yerde farklı bir anlam, farklı bir değer sahibidir bu sayı. Kutsal kitaplardaki yeri de başkadır 40’ın. Nuh Tufanı, 40 gün süren yağmurların ardından başlamıştır. 40 erkek, 40 kadın, kırk hayvan taşıyan Nuh’un Gemisi’nde 40 gün 40 gece yol almıştır.

Velhasıl 40; hep doğruluğuna, kutsallığına, hikmetine, uğuruna, mucizelerine inanan bir sayıdır. Bu sayıyla birlikte 40’ı çıkan dergi bursa’da bu uğurdan nasibini alacaktır elbet. Kim bilir, belki de 40 sayılık bu dostluğun, kırk yıl hatırı kalır…

Başa dön tuşu