5 soruda hemoroid

Hemoroid sık karşılaşılan bir hastalık mıdır?

Hemoroid, halk arasında bilinen yaygın adıyla basur, toplumda sanıldığından daha da fazla sıklıkla görülen bir sağlık problemi. Yurtdışı kaynaklı tarama çalışmalarına göre yüzde 62 ile 86 arasında bildirilen görülme sıklıkları bunun en geçerli kanıtı. Çoğu kişinin hayatında değişik zamanlarda, değişik şiddet ve sürelerde hemoroide ait yakınmalar söz konusudur. Hatta pek çok kişide, ailede birkaç kişide birden olması nedeniyle kuvvetle muhtemel kalıtsal bir hastalık olduğunu düşündürür.

Hemoroid nasıl başlıyor, şikâyetleri nelerdir?

Hemoroid, bacaklardaki varise benzer biçimde aslında bir toplardamar hastalığı. Dışkının boşaltıldığı anüs kanalı içinde ve ağzında yer alan toplardamarların torbalaşması, sarkması, memeleşmesi ve kanaması şeklinde hastalık ortaya çıkar. Aslında tıbben iki tür hemoroidden bahsedebiliriz; iç hemoroid ve dış hemoroid. Bu sınıflandırma tamamen hemoroid memesi haline gelen damarların, anüsün içinden veya dışından kaynaklanıyor olması ile ilgili…

Hastalar doktora gitmekten neden çekinir?

Bunun birkaç sebebi var; ilki hastalığın mahrem kabul edilen bir bölgede çıkıyor olması; ikincisi, geçmişte hemoroid ameliyatı olmuş olan hastaların yaşadığı kötü tecrübeler; üçüncüsü, ne yapılırsa yapılsın hemoroidin tekrarlanacağı korkusu…

Hemoroid

Hangi hastaya hangi yöntemlerin kullanılacağına nasıl karar verilir?

Başlangıç evrelerinde hastaların sadece dışkılama sırasında kanama yakınmaları vardır. Taze kırmızı renkte bir kanama söz konusu… Özellikle kabızlık problemi olanlarda dışkının sert ve güçlü çıkarılması ve tekrarlanan aşırı ıkınmalar nedeniyle hemoroid gelişmesi daha kolay olur. Bu evrelerde doktora başvurarak tanı konulması durumunda cerrahi bir müdahaleye gerek kalmadan tanı konulması ise mümkün.

Tekrar hemoroid olmamak için neler yapılmalıdır?

* Günde en az 1,5 – 2 litre su içilmelidir.

* Tuvalette uzun süre oturulmamalıdır.

* Kişisel temizliğe önem verilmelidir.

* Dar giysiler giyilmemelidir.

* Alkol, özellikle bira, şarap içilmemelidir.

* Acı, baharat, turşu yenilmemelidir.

* Kahve ve çay ( 1 fincan) fazla içilmemelidir.

* Kuruyemiş, çikolata yenilmemelidir.

* Ağır yük kaldırmaktan kaçınılmalıdır.

* Bol sebze-meyve yenilmelidir.

Op. Dr. Servet Yetgin
Op. Dr. Servet Yetgin
Başa dön tuşu