Bursa’da ne mi var?

“Hadi hafta sonu Bursa’ya gidelim” ,“İyi de Bursa’da ne var ki?” diyenler için; cuma akşamı şehre gelmiş olsak, isteyen konsere gider, isteyen rengarenk kafe ve restoranlarında dost sohbeti edebilir. Kimilerimiz ise Arap Şükrü’de şehrin dokusunu içine çekerek rakısına su katabilir, sokak müzisyenlerinin çaldığı sanat müziği şarkıları ile dünü bugünü harmanlayıp, memleketi kurtarabilir. Sokaklarında özgürce yürüyebilir, konaklamak için pek çok alternatifinden gönlüne göresini seçip ertesi sabah denize nazır uyanabileceği gibi tüm şehri kucaklayan manzarasını da tercih edebilir. Doğa tutkunları içinse alternatif kamp mekanları ile çadırını kapıp gelenlere ev sahipliği yapılır.

Tirilye balıkçı barakaları
Tirilye balıkçı barakaları

Kahvaltı için tepeden denizi gören Tirilye’ye gitmek kadar tarihi köyümüz Cumalıkızık’ta, Misi’de, Gölyazı’da da alternatifler vardır. Kestel’de şelale sesiyle yudumlanan çaylara İnkaya’da 600 yıllık çınarımız yarenlik eder. Buralarda kahvaltı sonrası uzun yürüyüşler yapılarak, fotoğraf çekilebilir, yöresel lezzetler tadılır, tadına doyum olmayanlarından satın alınır. Köylü kadınların kurmuş olduğu dayanışma derneklerinde her şey organik ve el yapımıdır.

Teleferik, Saffet Yılmaz
Teleferik

Teleferik ile Uludağ’a çıkılabilir, mevsimine göre kış sporları yapılabilir. Kapalıçarşı gezilebilir, bedestende el yapımı takılar, Bursa havluları, kese ve kumaşları görülebilir. Osmanlı’nın başkenti olan şehirde bulunan tarihi mekânlar rehber eşliğinde gezilmesi halinde yaşamımıza renk ve tat katabilir. Yüzyıllar öncesinden kalan tarihi mirasın gün yüzüne çıkarılması ile dünle bugün arasında kurulan köprülerde zaman durur. Hanların içerisinde içilen çayların buğusunda hiç görmediğimiz zamanların yansımasıyla karşılaşılır. Irgandı Köprüsü üzerinde eşi benzeri olmayan çatal-kaşıktan heykeller yapan Yılmaz Usta ziyaret edilebilir, kendisinden sonra tekrarı olmayacak olan bu heykellerden mutlaka alınır. Kaplıca ve hamamları ile meşhur şehirde yeraltından çıkarılan sıcak sular ile buluşup bedenlerimize armağan edeceğimiz bu güzellik için her bütçeye uygun alternatif mekânlardan kendimiz için güzel bir seçim yapılabilir.

Bursa Hayvanat Bahçesi - Bursa Zoo - Engin Çakır

Hayvanat bahçesinde yürüyüş yapabilir ve şehrin orta yerinde aslında nasıl da doğanın içerisinde olduğumuza şaşırırız. Hafta sonu akşamları için kültür sanat etkinlikleri kapsamında 25 farklı kültür merkezi, çok sayıda canlı müzik yapan mekanı, konser salonlarında kendimize uygun bir şeyler bulabileceğimiz gibi, şehrin futbol takımının maçının olduğu bir güne denk geldiysek Bursaspor taraftarı bizi de bu havanın içerisinde çekebilir. Stadyumda ya da taraftar gruplarının toplandığı yerlerden birinde o ruhla birlikte maç izleyebilir, bir şehrin takımına sahip çıkışına ve yaşadıkları coşkuya ortak olabiliriz.

Bursaspor - Hüseyin Yeşilkavak
Bursaspor – Hüseyin Yeşilkavak

Bu şehirde her yer yakındır, gideceğiniz en uzak yer şehrin gerçekten harita üzerinde de en uzak noktaları olup 60. dakikada ilçeleri dahil şehrin her yerine ulaşım sağlayabiliriz.

Pazar sabahı uyandığımızda kahvaltıda bir yerel gazeteye göz atalım dediğimizde önümüze ona yakın yerel gazete gelebileceği gibi, şehrin medyası aynı zamanda Türkiye’nin en güçlü yerel medyası olduğunu da bizlere hatırlatır. Keza hiçbir şehirde bu kadar çok yerel medya organı bulunmuyor. İstanbul, İzmir ve Ankara’nın buluşma noktası konumunda olan bu şehirden ayrılmadan önce yanımıza alınacak Bursa hatıraları arasında kestane şekeri ve havlu başı çekeceği gibi, çeşitli el işleri, taze meyveler ve yerel lezzetleri de aklımızda yer eder. Yola çıkarken keyifle geçmiş olan bu hafta sonundan geriye güzellikler, bir de şu şehre bir havaalanı yapılsaymış cümlesi kalır. En kısa zamanda tekrar görüşmek üzere dediğimiz şehir, bir dahaki gelişimizde tahmin ettiğimizden çok daha değişmiş olacak ancak temel alışkanlıkları hep baki kalacaktır…

Başa dön tuşu