Peynirin şerbetle imtihanı

 

Mutluluğa giden yolun çok “tatlı” olduğu söylenir. Bursa’da bu mutluluğun yolu Mustafakemalpaşa ilçesine çıkıyor. İlçenin simgesi ve mirası olarak anılan meşhur tatlısının tarihi Kurtuluş Savaşı yıllarına dayanıyor. Sırrı ise hala bilinmiyor.

İnsanın doğduğu andan itibaren farkına varabildiği ilk lezzet tatlıymış. Örneğin bir bebek tuzlunun, acının ya da ekşinin tadını alamaz ama tatlıyı hemen algılayabilirmiş. İnsanın karnı tok olsa bile tatlıya karşı gelemeyişi, canı sıkkınken, kendini ödüllendirmek istediğinde ya da enerjisini kaybettiğini düşündüğünde tatlı lezzetlere sığınması da bu yüzdenmiş. Enerji verdiği bilinen, mutluluk hormonlarını harekete geçirdiği söylenen lezzetlerin başında da tatlılar gelirmiş.

Mutluluk denince insanın aklına ilk olarak nasıl tatlı geliyorsa, Bursa’da tatlı deyince de akla ilk olarak Mustafakemalpaşa Tatlısı geliyor. Asıl adıyla Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı… Kimine bir tatlının içinde peynir olma fikri son derece farklı hatta tuhaf gelse de bu eşsiz lezzetin sırrı içindeki bu özel peynirde saklı. Tatlı yapımı için özel olarak üretilen bir peynirin kullanıldığı tatlı hem adını taşıdığı ilçe için önemli bir geçim kaynağı hem de simgesel bir değere sahip… İçeriğinde bu özel peynirin yanı sıra un, irmik ve yumurta bulunuyor. Bir ton süt, dev kazanlarda pastörize edilerek tatlının tadına tat veren bu peynirden yaklaşık olarak 160 kg. elde edilmesini sağlıyor. Peynir, diğer malzemelerle karıştırılıp hamur haline getiriliyor ve elde edilen hamur fırınlanıyor. Fırından çıkartılan kurabiye şeklindeki tatlılar şerbete atılıyor ve kaynatılıyor.

Evinde daha lezzetli… 

İnsanın yedikçe yemek isteyeceği bu tatlı yazın dondurma kışın kaymak ile servis edilebiliyor. Bazıları yoğurt ya da tahinle birlikte tüketmeyi tercih ediyor. Ancak en iyisi bu tatlıyı evinde, doğduğu ilçede yemek. Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı; içinde hiçbir katkı maddesi olmadan, günlük olarak üretiliyor ve taze olarak tüketilmesi gerekiyor. Çünkü ilçe dışına çifte kavrulmuş olarak paketlenip gönderiliyor ve tatlının daha uzun süre korunabilmesi için içeriğindeki peynir oranı düşürülüyor. Bu önlem de lezzetinde hemen fark edilir değişikliklere sebep oluyor. Tatlının asıl boyutu da öyle paketlendiği kuru hallerindeki gibi ufak değil. 

Adını dillere destan tatlısına veren Mustafakemalpaşa ilçesi Bursa’nın görülmeye değer yerlerinden biri. Tarihi çok eskilere dayandığı bilinen ilçenin Bizans Dönemi’ndeki adı Kirmasti’ydi. 1922 yılına kadar da bu isimle anıldı. 1920 yılında uğradığı Yunan işgalinden kurtulunca kasaba meclisinin aldığı bir kararla Mustafakemalpaşa olarak anılmaya başladı. Adını verdiği meşhur tatlısının tarihi, ilçenin de tarihi.

Dondurmacı Ahmet’in lezzetli sırrı Peynirin serbetle imtihanı Peynirin serbetle imtihanı

Zaman içinde önce Bursa’ya daha sonra ise kısa süre içinde tüm ülkeye yayılan tatlının mucidi Uludağ’ın karlarından yaptığı dondurmalarıyla meşhur Dondurmacı Ahmet Usta… 1920’li yıllarda Mustafakemalpaşa’da bir dondurma dükkânı olan Ahmet Usta, kış geldiğinde, dondurma yapmak için topladığı sütleri nerede değerlendireceğini düşünürken icat etti bu enfes tatlıyı… Küçük imalathanesinde başlayan çalışmalarıyla bugün kentin değerlerinden, simgelerinden biri haline gelen “peynir tatlısı”nın ilk adımlarını atmış oldu. Tatlının patenti Mustafakemalpaşa Belediyesi’nde ama yaratıcısı Ahmet Usta’nın torunları 3 kuşaktır onun geleneğini sürdürmeye devam ediyor. Tatlının lezzetindeki sır da hala tam olarak çözülebilmiş değil ve bu “aile sırrı” özenle saklanıyor.

Kemalpaşa Peynir Tatlısı… Her köşesinde başka bir güzellik saklayan Bursa’nın en lezzetli mirası o. Yediğiniz zaman damağınızı uzun süre terk etmeyen tadı ve yüzünüzde oluşturduğu gülümseme ise yanınıza kâr kalıyor. Eğer isterseniz hazır paketlerde alıp evde de yapabileceğiniz bu tatlıyı farklı tariflerle de deneyebilirsiniz.

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı

Malzemeler

1 paket Kemalpaşa Peynir Tatlısı

5 su bardağı süt

2 dolu yemek kaşığı mısır nişastası

2 dolu yemek kaşığı un

6 yemek kaşığı şeker

2 yemek kaşığı hindistancevizi

1 paket vanilya

Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı

Hazırlanışı P

Kemalpaşa tatlısı üzerindeki tarife göre pişirin. Pişen tatlıları kaşıkla tek tek alıp dikdörtgen cam tepsiye dizin ve soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde nişasta, un, şeker ve hindistancevizini karıştırıp üzerine süt ekleyin. Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Muhallebi koyulaşınca vanilyayı ekleyip ocağın altını kapatın. Muhallebiyi sıcakken, soğuyan tatlıların üzerine dökün ve soğumaya bırakın. İyice soğuması için buzdolabına koyun. Üzerini tercihinize göre hindistancevizi veya fıstıkla süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun. (www.nefisyemektarifleri.com)

Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu