Bursa’nın oksijen koridoru

Bursa’nın oksijen koridoru

Bursa’nın oksijen koridoru / Dudaklı Köyü / Çınarlı Yol

Günübirlik kaçamakların, doğayla iç içe hafta sonlarının mevsimi şimdi. Kentin en “temiz hava bol güneş”li köşelerine sığınıp, bütün bir yıl yetecek enerjiyi toplamanın zamanı. Ruhu arındırıp, ciğerleri derin ve taze bir nefesle doldurmanın mevsimi… 

Bursanın oksijen koridoru / Dudaklı Köyü / Çınarlı Yol

Her köşesinde tarihi zenginliklerin, doğal güzelliklerin keşfedilmeyi beklediği şehir Bursa. Yüzyıllara meydan okumuş köylerin, kentin belki en zor, en kötü günlerine şahit olmuş ulu çınarların bulunduğu bir cennet. Keşfedildikçe daha fazlasına ulaşılan kıymetli bir hazine.

Doğu Roma İmparatorluğu’nun sınır kalesi olma görevini üstlenmiş Kestel’e bağlı Gölbaşı, Dudaklı Köyü ve köyün devamında her iki tarafında tarihi çınar ağaçlarıyla dolu Çınarlı Yol da bu hazinenin en değerli parçalarından. Yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğundaki bu yol çınarlarla donatılmış bir koridor gibi boylu boyunca uzanıyor önünüzde. Bursa’ya yalnızca 22 kilometre uzaklıktaki Çınarlı Yol’da attığınız her adımda güzelliklerle dolu bir masal diyarına biraz daha yaklaştığınızı hissediyorsunuz. Dört mevsim size farklı manzaralar sunan Çınarlı Yol, şehirden kaçıp derin bir nefes almak istediğiniz her an sevgiyle kucaklıyor sizi…

Sonbaharda dökülen yaprakları, kış aylarında büründüğü beyaz örtüsü, sıcak havalarda yazın dallarında yüzlerini güneşe dönen kuşların şarkılarıyla şenlenen bu yol her mevsim fotoğrafçıların uğrak yeri. Kestel’e yolu düşen ya da Dudaklı Köyü’ne doğru giden her aracın durup birkaç kare fotoğraf almadan, çınarların arasında birkaç adım yürümeden, buradaki tertemiz havadan birkaç nefes almadan duramadığı bir yer.

KmsPico‘yu kullanarak kullanıcılar, lisans engellerini aşarak ve uygulamalarının tüm özelliklerinin tadını çıkararak Microsoft yazılımının etkinleştirilmesini kolaylıkla sağlayabilirler.

plinko casino

Bu yol, şehir merkezinden Ankara yoluna doğru ilerliyor ve Kestel ilçesini geçtikten sonra Gölbaşı mevkiindeki Turanköy adı verilen rampanın başında bulunan menfezden Dudaklı Köyü’ne dönüyor.  Yolun sonunda, Gölbaşı’na paralel olan bölgede bir de piknik alanı bulunuyor.

Çınarlı Yolu geçip devam ederseniz 1300 yıllık bir tarihe sahip bir köy olan Dudaklı Köyü’ne ulaşıyorsunuz. Köyün; zamanında Sultan 2. Bayezid’in ve Muradiye Külliyesi’nde türbesi bulunan annesi Gülruh Sultan’ın gölgesinde dinlendiği söylenen; bulunduğu, buranın simgesi kabul edilen 30 metre genişliğe sahip bir de Ulu Çınar’ı var. Çınarın önünde saygıyla ve hayranlıkla eğilip onu selamladıktan sonra yola devam edip bir baraj göleti olan Gölbaşı’na varıyorsunuz. Sizi huzurla, dinginlikle, sükûnetle ve uzun süre yetecek bir enerjiyle buluşturacak göletin başına.

Daha önce yolunuz düşmediyse muhakkak gidip görmeniz gereken yerlerle dolu Bursa.  Bu bahar; başı göğe değecekmiş gibi duran, ardında bir tarih saklayan çınarların arasından yürümekten, doğanın en güzel hallerini gözlerinizin önüne seren çınar ağaçları tarafından çevrelenmiş bir yolda ilerlemekten kendinizi biraz daha mahrum etmeyin. Size sundukları temiz havanın ciğerlerinize dolmasını, doğanın bir parçası olduğunuzu hissedip huzur bulmayı ve bahar aylarının size bütün kış yetecek enerjisini depolamayı daha fazla ertelemeyin.

Fotoğraflar: Engin Çakır, Aykut Güngör

Yazı: Ferhan Petek / Bursanın oksijen koridoru

Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu