Bu coğrafyanın “tescillisi”

Gemlik Zeytini - Engin Çakır

Bursa’nın; yağından yaprağına şifa taşıyan, efsaneleri dilden dile dolaşan, Nuh Tufanı’ndan bu yana umudu, barışı, bolluk ve bereketi simgeleyen lezzeti… Coğrafi işaret kazandığı 2003’ten beri de tescilli, logolu bir Bursa markası Gemlik Zeytini…

En çok kullanılan ifadeyle “Yeşil Bursa’nın siyah incisi” o. Varlığının şenliklerle, festivallerle kutlandığı bu kente de sıkı sıkıya bağlı… Evi bildiği bu şehirden lezzetini esirgemiyor. Hatta kendi adının, kentin adıyla hem ülke hem de dünya çapında anılmasını sağlıyor. Bursa da bu vefayı karşılıksız bırakmıyor ve ona sahip çıkıyor. Ona sere serpe uzanabileceği, gönlünce büyüyüp serpilebileceği alanlar yaratmakla kalmıyor, adını tescilletip onu dünya çapında bir markaya dönüştürüyor.

Kutsal kitaplarda kendine yer edinmiş, mitolojik hikâyelerin başkahramanı bir lezzet zeytin… Adı her zaman adaletle, erdemle, kutsallıkla, bereketle, umutla, barışla anıldı. Dünyadaki en güzel kavramları müjdelediğine inanılan bir simge oldu. Sağlığı, bilgeliği, arınmayı, yeniden doğuşu, gururu, zaferi sembolize etti. Yunanlılar onu bereketin ve barışın tanrıçası Athena’nın hediyesi olarak kabul etti. Antik Yunanlılar, zeytin ağacının altında doğmayı, kutsal bir aileden gelmeye bağlıyorlardı. Zeytin ağacının ölümsüzlüğü de simgelediğine ve cennete bulunan iki ağaçtan biri olduğuna inanılıyordu. Çünkü bir zeytin ağacı, ölüme yaklaştığında yeniden filizlenip hayata devam etmeyi ve yaşlı bir bilge gibi binlerce yıl hayatta kalmayı başarabiliyor. Tıpkı yaşlı bir insanın yüzünde oluşan çizgiler gibi zamanın tüm izlerini, yıllar geçtikçe oluşan boğumlarında taşıyor.

Gemlik Zeytini Logosu

Zeytinin iyisi

Gemlik salamura, kalamata, sele; siyah, yeşil, çizik, dolgulu, kırma, İspanyol… Zeytinin kalitesini, rengi, türü, şekli ne olursa olsun belli başlı bazı özelliklerinden anlamak mümkün…  Örneğin etinin diriliği, canlılığı zeytinin kalitesini gösteriyor. İyi zeytin ağızda acı bir tat bırakmıyor. Zeytinin iyisi; etli, ince kabuklu, küçük çekirdekli oluyor ve çekirdeğinden kolayca ayrılıyor. Ancak bu küçük detayları bilmek artık çok da şart değil. Çünkü 2003’ten bu yana coğrafi işaret sahibi olan Gemlik Zeytini, hologramlı logosuyla kendini bir bakışta diğerlerinden ayırıyor. Tüketicinin de lehine olan coğrafi işaret tescili sayesinde logosuz hiçbir zeytin “Gemlik Zeytini” adı altında satılamıyor. En lezzetli zeytini alabilmek için zeytinin iyisinden anlamak, çeşitli özelliklerine göre değerlendirmek ve hatta tadına bakmak bile gerekmiyor. Gerçek Gemlik Zeytini bizi hologramlı logosuyla selamlayıp, kendini belli ediyor.

Türk Patent Enstitüsü - Gemlik Zeytini Marka Tescil Belgesii

Adı da tadı da koruma altında

Zeytin’in tüm dünyaya uzanan yolculuğunun, M.Ö. 6000’li yıllarda Suriye’de başladığı biliniyor. Kaynaklar, yalnızca yiyecek olarak değil sağlıktan dini törenlere birçok alanda kullanıldığını işaret ediyor. Avrupa’da taç giyme törenlerinde kralların başına zeytinyağı sürme geleneği günümüzde bile devam ediyor. İnsanlığın yüzyıllar boyu kutsal saydıklarının arasında tuttukları zeytin bugün Bursa değerlerinden biri. Öyle ki “Gemlik Zeytini” artık tüm dünyanın bildiği bir Bursa markası. Gemlik Zeytini, Gemlik Ticaret Borsası tarafından yapılan başvuru ile Türk Patent Enstitüsü tarafından 23 Eylül 2003 tarihinde coğrafi işaret olarak tescillendi. Bu tescil ona barkodlu, logolu ve hologramlı bir koruma getirdi. Gemlik Zeytini’nin adını ve tadını koruyan bu tescil sayesinde, belirlenen coğrafi sınırlar dışında hiçbir yerde bu isim kullanılamıyor.

Gemlik Zeytini - Coğrafi İşaret Belgesi

O bir marka

Dünyada, zeytin konusunda “en iyi” olan her bölgenin bir coğrafi işareti bulunuyor. Türkiye’de ise 2003’ten bu yana coğrafi işaret belgesine sahip olan tek zeytin türü “Gemlik Zeytini”. Zeytinin coğrafi yapı, iklim, yetiştirme şekli gibi etkenlere bağlı olarak verilen bu belge, Gemlik Zeytini’nin, Gemlik dışında dünyanın hiçbir yerinde üretilemeyeceğinin de resmi ispatı. Öyle ki Gemlik Zeytini, dünyanın en kaliteli zeytini olarak kabul ediliyor ve İspanyolların sofralık olarak bilinen “Manzanilla” zeytini ile rekabet edebilecek tek zeytin olarak tanımlanıyor. Coğrafi işaretleme sürecinde gerçekleştirilen bir resim yarışması sonucunda belirlenen logosuyla “Gemlik Zeytini”miz, Bursa’nın mutfağından yola çıkıp adıyla, tadıyla dünyaya ulaşıp bir marka olmayı başardı.

Zeytinyağı

Hastalara şifa, binbir derde deva

  • Yapılan araştırmalara göre zeytin yaprağında, ağaçları hastalık ve zararlılardan koruyan ve modern tıpta son yıllarda üzerinde araştırma yapılan “Oleuropeitt” maddesi bulunuyor.
  • Zeytin yapraklarından bulunan kalsiyum elenolate, genel zararlı olan virüs, bakteri ve mantarları yok etme özelliğine sahip.
  • Kanıtlanan bilimsel çalışmalara göre zeytinyağı, içerdiği E vitamini ile insan hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunarak yaşlanmayı geciktiriyor. Beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkisini azaltıyor, cildi güzelleştiriyor ve haricen kullanıldığında saçlara parlak bir görünüm kazandırıyor.
  • Zeytinyağı kalp ve damar hastalıklarında temel risk faktörü olan kötü huylu kolesterolü azaltarak damar tıkanıklıklarını önlüyor.
  • Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) kalp krizi ve kalp hastalıklarına en az, eski çağlardan beri zeytinyağının merkezi kabul edilen Girit Adası’nda rastlandığını ve burada yaşayan insanlarda kalp krizi riskinin en alt düzeyde bulunduğunu rapor etti.
  • Zeytinde, kansere karşı etkili birçok maddenin yanı sıra kanser tümörlerinin oluşumunu engellediği ve radyoaktiviteye karşı vücudu koruduğu tespit edilen A, D, E ve K vitaminleri de bulunuyor.
  • Zeytinin mide asitliğini azaltarak vücudu Gastrit ve Gastroduodenal ülserlere karşı koruyucu özellikleri bulunuyor.
  • Zeytin içeriğindeki E, A, D ve K vitaminlerinin çocuklarda kemik ve diş gelişimine yardımcı oluyor, kalsiyum kaybını engelleyerek kemikleri güçlenmesine katkı sağlıyor. Yaşlılarda ise kemik erimesi (osteoporoz)’u azaltıyor.
  • Zeytin karaciğerin de dostu. Ayrıca sindirim bozuklukları, safra kesesi hastalıkları ve safra kesesi taşında, bağırsak kanserinde ve sarılıkta faydalı.
  • Zeytinyağının faydaları anne sütü kadar değerli. Çünkü zeytinin özü anne sütüne en yakın özelliğe sahip.
  • Zeytinyağı kolesterolsüz olduğu için kanda ki zararlı kolesterolü (LDL) azaltıyor ve faydalı kolesterolü (HDL) yükselterek, düzenliyor ve kuvvetlendiriyor.
  • Zeytinyağı, kan hücrelerinin kümeleşmesinde rol oynayan faktörlere karşı etki göstererek kan damarlarında pıhtılaşma “riskini azaltıyor. Ayrıca bağırsaklar tarafından en iyi emilen yağ çeşidi.
  • Zeytinyağı diyabetli hastalarda kandaki şeker oranını % 12 oranında azaltıyor.
  • Zeytinyağı içindeki antioksidan maddeler nedeniyle çok daha yüksek sıcaklıklara dayanıklı. Daha geç yandığı için de kızartmalar için en ideal yağ.
  • Dünyada kişi başına en fazla zeytinyağı Yunanistan’da (25 Kg.) tüketilirken, Yunanlıları sırasıyla 11.5 Kg. ile İtalyanlar, 10,4 Kg. ile İspanyollar ve 8 Kg. ile Suriyeliler takip ediyor. Ülkemiz zeytinyağı tüketiminde 1.5 Kg ile sıralamanın en gerilerinde kalıyor.

 

Kaynaklar: Gemlik Ticaret Borsası, Gemlik Belediyesi

“Registered” product of this region

The taste of Bursa symbolizing richness, peace, hope since the time of the Great Flood with many a legends passed down from generation to generation with great healing abilities from its oil to its leaves… Gemlik olives are a Bursa brand with a logo since it was patented in 2003. 

It is mostly known as, “the black pearl of green Bursa”. Tied firmly to this city which celebrates its existence with festivals and celebrations… Not hiding its taste from the city it knows as home. Even making its name as well as that of the city famous both in Turkey and abroad. And Bursa is loyal to this taste and protects it. Not only providing it with acres of areas to settle in, but also registering its name and making it a worldwide brand.

Olive is a main character which we can see in Holy books and mythological stories… Its name has always been placed alongside with justice, greatness, divinity, richness, hope and peace. A symbol that is believed to be a harbinger. Greeks accepted it as a gift from Athena, goddess of peace and wealth. Ancient Greeks related being born under an olive tree with nobility. It was believed that olive tree symbolized immortality and that it was one of the two trees in Heaven. Because an olive tree can stay alive by flowering when close to dying and can stay alive for thousands of years just like an old wise man. Just like a man getting older, it carries all the burden of time on its body with deep scars.

Best Olives of All

Gemlik pickled, kalamata, sele; black, green, sliced, crushed, filled, Spanish… It is possible to determine the quality of an olive regardless of its color, type or shape… For instance, the bright and shiny surface of an olive indicates the quality of an olive. A good olive will not have a bad aftertaste. A good olive; has a lot of meat on it, has a thin layer, small seeds and easily separates from the seed. But today it’s not necessary to know all these details. Because since 2003, Gemlik olives carry a geographic sign and can be easily separated from other olives thanks to their logo. It is also good for customers as well, since olives without a logo cannot be sold under the name “Gemlik olives”. You do not need to be an olive expert, evaluate various olives or  even taste them in order to be able to purchase the best olives. Real Gemlik olives will greet you with their hologram logo.

Both the taste and name are under protection

It is known that the long journey of olives started in Syria back in 6000 B.C. Sources indicate that it has been used in many areas from medicine to religious rites. Even today the tradition of wiping olive oil on the heads of kings during coronation ceremonies still continues. Olives held sacred by mankind for centuries are among the values of Bursa. So much so that, “Gemlik olives” is now a brand renowned all over the world. Gemlik olives have been registered with a geographical indication on the 23rd of September 2003 by the Turkish Patent Institute as a result of an application by Gemlik Trade Exchange. This registration resulted in a barcoded hologram logo protection for the brand. Thanks to this registration protecting the name and taste of Gemlik olives, the name can no longer be used outside of the indicated geographical areas.

 

It is a brand

All areas around the world with the “best” olives have their own geographical indications. In Turkey, “Gemlik olives” are the only olives with a geographical indication document since 2003. This document provided in accordance with geographical structure, weather, production process and other factors is also an evidence that Gemlik olives cannot be produced in any other part of the world as they are produced in their local area. In addition, Gemlik olives are described as the highest quality olives in the world and the only kind of olives that can compete with Spanish table olives known as “Manzanilla”. Our “Gemlik olives” which earned its logo as a result of a painting competition managed to be a brand with both its name and taste.

 

Cure to the sick, good to many ailments

  • Studies carried out indicate that the leaves of olives contain a substance called “Oleuropeitt” which protects trees from illnesses and harmful pests.
  • Calcium elenolate in olive leaves has the ability to kill harmful viruses, bacteria and fungi.
  • According to proven research, olive oil slows aging with its vitamin E content by contributing to cell rejuvenation. Decreases the harmful effects towards functionality of the brain, is good for skin care and gives a shiny look to hair when applied directly.
  • Olive oil reduces bad cholesterol which is the main risk factor for heart and vascular diseases by preventing vascular occlusion.
  • World Health Organization (WHO) reported that heart and vascular diseases are seen the least in people of Crete Island of Greece where olive oil is very popular since ancient times.
  • Olives contain A,D,E and K vitamins which prevent the development of cancerous tumors and protect the body against radioactivity.
  • Olives reduce the acidity of stomach which prevents gastritis and gastroduodenal ulcer.
  • Thanks to their E, A, D and K vitamins content, olives help with bone and teeth development in children, strengthens the bones by preventing calcium loss. Decreases osteoporosis for the elderly.
  • Olives are also good for the liver. They are also good for digestion problems, gall bladder illnesses and gallstones, intestinal cancer and jaundice.
  • Benefits of olive oil are similar to those of the mother’s milk. Because the essence of olives are almost identical to mother’s milk.
  • Since olive oil has no cholesterol, it decreases the bad cholesterol (LDL) while increasing good cholesterol (HDL), also regulating and strengthening it.
  • Olive oil, reduces the risk of clotting by fighting against factors related with the clustering of blood cells. Also it’s the source of oil that is most easily absorbed by intestines.
  • Olive oil reduces the amount of sugar in the blood for diabetes patients up to a rate of 12% It is also the most ideal oil for frying because it takes very long for it to burn.
  • Greece is the worlds highest consumer of olive of with 25 kg. per capita, followed by Italians (11.5 kg), Spanish (10,4 kg) and Syrians (8kg). Turkey is at the very end of the list with 1.5 kg consumption per capita.

Sources: Gemlik Trade Exchange, Municipality of Gemlik

 

Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu