Havada asılı duran Meteora

Havada asılı duran Meteora

Sanki bir merdiven olsa gökyüzüne çıkacakmış gibi… Sihirli fasulye masalındaki gibi… Tırman tırman ve işte ordasın. Öyle bir yer düşünün ki dev kaya bloklarından oluşmuş, ulaşılması zahmetli ve bir o kadar da çekici…

Yazı ve fotoğraflar: Gülsüm Birinci

Meteora; Yunanistan’ın ortası diyebileceğimiz Teselya bölgesinde bulunan ve 300-500 metre yüksekliğindeki dev kaya bloklarından oluşan bir yer. Tırmanmaya meraklı olanlar için çok popüler ama diğerleri için çok da bilinmeyen… Meteora’nın kelime anlamı “havada asılı” kalan demek ama sanki bir tanrı ya da tanrıça adı gibi. Uzak, mistik ve bilinmez… Aslında burası jeolojik oluşumlar sonucu meydana gelmiş. 60 milyon yıl önce oluştuğu düşünülüyor. “Kapadokya”mız gibi hem coğrafik oluşumlar var hem de o zorlu doğaya inşa edilmiş manastırlar. Meteora öyle bir yer ki şuraya saklansam kimse beni bulamaz gibi geliyor insana. Eskiden beri yarattıgı izlenim aynıymış ki inzivaya çekilmek için kullanılmış yıllarca. M.S 1100’lerden beri din merkezi ve ilk dönemlerinde mağaralar kullanılmış. Manastırlar ise 14. yy da inşa edilmeye başlamış. Geçmişten beri 24 manastır yapılmış ama bugün 6 tanesi etkin. (Büyük Meteora Manastırı, Kutsal Üçleme Manastırı, St Stephanos Manastırı, Varlaam Manastırı, Rosanou Manastırı, Aziz Nicholas Anapafsas Manastırı ve 300 basamakla çıkılan Büyük Meteora Manastırı)

Meteora’ya giden yollar oldukça virajlı ve yol boyunca kilise şeklindeki küçük maketler dikkat çekiyor. Bunlar maketin koyulduğu bölgede ölümlü bir kaza olduğunu temsil ediyor. Yunanistan’da isimler çoğunlukla bir Aziz ya da Azize ismi olduğu için maketleri görünce edilen duaların hem ölen kişiye hem de o isme ait Aziz ya da Azize’ye de gittiği düşünülüyor.

Manastır gezileri sonrasında yemek molası için Meteora’nın dev kayalarının eteğinde bulunan Kalambaka şehrine gidilebilir. Burası önemli bir turizm merkezi… Pek çok güzel taverna bulunuyor.

 

Başa dön tuşu