Bursa’dan su manzaraları
Ekmeğini sudan kazananlar
Ulubat Gölü’nün ekolojik zenginliği içinde en önemli yeri kuşkusuz gölde yetişen tatlı su balıkları alır. Sazan, İsrail Sazanı ve Turna başta olmak üzere 10’u aşkın farklı türde balık avlanan gölde, 1980’li yılların sonuna kadar çıkarılan kerevit çok önemli bir gelir kaynağı iken, o yıllarda gölde bir mantar cinsi nedeniyle kerevit üremesi durmuş durumda.
İki suyun arasında
Kumulların dalga ve akıntılarla denize doğru çıkıntı yapmasıyla kıyı oku ya da kıyı kordonu adı verilen şekiller oluşur. Bu kimisi için sadece coğrafi bir şekildir. Kimisi için ise çok heyecanlı bir oyun alanı…
Suya alışık bir yaşam
Bursa insanı su ile barışık yaşar. İlk fırsatında suyun kenarında alır soluğu. En uğrak yeri ise elbette ki şehir merkezine en yakın deniz kıyısı olan Mudanya’dır. Orada nefes alırlar, orada rahat ederler.
Suya yazılan aşk hikayesi
* Leyla ve Kays (Mecnun’un asıl adı) ilkokul yıllarında birbirlerine aşık olmuşlardır. Kısa zamanda her yere yayılan bu aşkı duyan annesi Leyla’yı okuldan alır ve Kays’la görüşmesini yasaklar. Ayrılık ıstırabıyla mahvolan Kays halk arasında Mecnun diye anılmaya başlar. Bu sevda yüzünden çöllere düşen Mecnun’a birçok kişi Leyla’yı unutmasını söyler; ancak onun için kainatı artık Leyla’dan ibarettir ve hiçbir şekilde bu aşktan vazgeçmez. Hatta babası onu bu dertten kurtulmak üzere Allah’a yakarması için Kabe’ye götürür; ama o tam tersine derdinin artması için dua eder.
Hem Leyla’nın hem Mecnun’un halleri gittikçe perişanlaşır. Başkasıyla nikahlandırılan Leyla, kocasından kendisini uzak tutmak için bir hikaye uydurur ve bir süre sonra adam ölür. Bu sırada Mecnun çöldedir ve aşkın bin bir tülü cefasıyla yoğrulmaktadır, bu sırada dünyayla bütün bağlantısı kesilir ve sadece ruhuyla yaşar hale gelir. Leyla’nın vücudu da dahil olmak üzere bütün maddi varlıklarla ilişkisi bitmiştir. Bir gün Leyla çölde onu bulur ama Mecnun onu tanımaz ve “Leyla benim içimdedir, sen kimsin?” der. Onun eriştiği mertebeyi anlayan Leyla gider ve bir süre sonra ölür. Onun ardından da Mecnun hayata veda eder, böylece ruhları hakiki kavuşmayı yaşar.
* Leyla ile Mecnun Hikayesi’nden alıntıdır.
Su kenarında “fotoğrafın” fotoğrafı
Temel fotoğrafçılıkta bilinmesi gereken en temel kavramlardan bir tanesi, pozlama süresi daha yaygın kullanımları ile enstantane veya çekim hızıdır. Pozlama süresi saniyenin fraksiyonları şeklinde ifade edilir. Örneğin 500 enstantane 1/500 sn. Yani saniyenin 500’de biri sürede çekim yapılması demektir. Böylece hızlı hareket edecek eden konular daha hızlı bir çekimle dondurulmuş hissi ile fotoğrafa yansır.
Uzun ince bir su yolu
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Cumalıkızık’ın köy meydanından yukarılara doğru taşlı, dar sokaklar uzanıyor. Uludağ’ın yamaçlarından bu sokaklara akan soğuk sular, tam 700 senedir hiç durmuyor.