Maviden öte, maviye dair
Bu kez profesyonel fotoğrafçılığın apayrı bir kolunu sizlere sunuyoruz. Yazın sıcağını, deniz yaşamının gizemini, rengarenk balıkları ve çok özel kareleri sizinle paylaşıyoruz. Ş.Coşkun Teziç’in portfolyosu o denli ferah ve renkli ki insanın baktıkça bakası geliyor…
Derin masmavi sular çoğu kişi için gizemi çağrıştırır. Gizemin peşinden giden onca fotoğrafçı için de sualtı oldukça dikkat çekici bir konu. Rengarenk balıkların eşliğinde macera dolu bir serüven sunan mavi derinlikler aynı zamanda bilinmeyen yanları ile de nefes kesici bir kimliğe bürünüyor. Sualtı fotoğrafçılığı için aynı zamanda iyi bir dalgıç olmak da gerekiyor. Her türlü beklenmedik canlıya ve olaya hazırlıklı olmak, çekim sürecini güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmek için hayati önem taşıyor.
Her ne kadar soluduğumuz dünya kadar açık seçik olmasa da sualtı gerekli şartlar yerine geldiğinde zengin bir çekim objesi olarak karşımıza çıkıyor. Sanıldığı kadar zor olmadığını rahatça söylemek mümkün. Dalış yapma konusunda bir engeliniz yoksa, başlangıç seviyesinde bir makina ile bu büyülü dünyaya adım atmak artık çok daha mümkün. Ancak bu noktada çekeceğiniz fotoğrafa odaklanabilmek için yeterince dalış tecrübesine sahip olmanız olmazsa olmazlardan bir tanesi… Sualtı yaşamının varlığını kabul ederek, bu yaşam ile uyum sağlayarak çalışmanız gerekir.
Sertifikalı dalışların ardından edineceğiniz tecrübe ile bu büyülü dünyaya adım atmanız çok daha kolay olacaktır. Sualtındaki dinamik değişkenlere hakim oldukça fotoğrafçılık konusundaki tecrübelerinizi de kullanmanız imkan dahilinde olur. Bursa Oasis Dalış ve Doğa Sporları Merkezi’nden ve bu konuda oluşturduğu etkileyici portfolyosu ile sualtı fotoğrafçılığında profesyonel çekimler alan Coşkun Teziç’ten sualtı ve sualtında fotoğraf çekimleri ile ilgili detaylı bilgiler öğrendik. Sualtı fotoğrafçılığına yeni başlayan bir kişi, konvansiyonel bir sistemle ya da dijital kamerasını içine koyabildiği bir housing ile çekime başlayabilir. Bu sayede suyun altında istediği kareleri hemen çekebilir. Fakat sayfalarımıza renk veren Coşkun Teziç gibi profesyonel çekimler yapabilmek için dikkat etmeniz gereken pek çok detay ve uymanız gereken kurallar var.
Sualtında fotoğraf çekerken öncelikle neyi fotoğraflamak istediğinizi bilmeniz çok önemli. Hangi balıkların nerelerde görüldüğü, hangi derinlikte rastlandığı gibi detaylar sizin için git gide çok daha önemli hale gelecek. Balık fotoğrafı çekmek zordur, suyun içinde uyumlu bir şekilde yaşarlarken dışarıdan herhangi bir müdahale ve yabancı cisim onları huzursuz eder. Geniş açılı objektif kullanmanız işinizi kolaylaştırır.
Sualtı fotoğraf çekimi geniş açı ve makro şeklinde ikiye ayrılıyor. Dış mekan doğa çekimlerinde olduğu kadar sualtında da kullanılan bir objektif çeşidi olan makro objektif, yakın çekimler ve balık portreleri için uygundur. Fakat 10-15 cm’den çok yaklaşamadığınız cisimler için dar açılı makro lensler ile yakın kadraj yapabilirsiniz.
Sualtı fotoğrafçılığında en güzel fotoğrafları çekebileceğiniz objektiflerden biri de 16 mm ve 20 mm balık gözü objektiflerdir. Sualtında yaşayabileceğiniz perspektif sorunlarının büyük önem taşımadığı düşünülürse bu objektifler başarılı sonuçlar veriyor. 20 mm’lik gibi geniş açı lensler ise, daha çok balık sürüleri, köpek balıkları gibi büyük balıkların fotoğraflanması için daha uygun. Geniş açı zoom objektifler ise yakınlaşması zor olan cisimler için çok daha ideal. Sualtı fotoğrafçılığı için verilecek diğer bir püf nokta ise daha net fotoğraflar elde etmek için düşünülmüş. Fotoğraf çekerken makinenizi küçük bir açıyla yüzeye doğru tutarsanız çok daha net ve arka fon olarak daha az karmaşık bir fotoğraf elde edebiliyorsunuz.
Sualtı fotoğrafçılığı yapmak isteyen kişi fotoğraf için normal şartlarda harcadığı paranın birkaç katını harcamak durumunda. Dalış için gerekli olan ekipmanların yanında fotoğraf makinesinin sualtında kullanılmasına imkan veren housing sistemler ya da housing özelliği bütünleşik olan fotoğraf makinelerine ihtiyaç duyar. Dijital makinelerin yaygınlaşmasıyla birlikte sualtında kalma süreniz sahip olduğunuz poz miktarı ile değil, dalış ekipmanlarınızın sualtında kalmanıza izin verdiği süreyle sınırlı hale geldi. Böylelikle bir diğer “özgürlük” simgesi olan dalış, sınırlarından da kısmen kurtulmuş oldu…
Su altı dalış hayatına 1990’lı yıllarda başlamış ve uluslararası birçok sertifikanın sahibi olmuş bir isim Coşkun Teziç. Bunun yanında 2001-2003 yılları arasında da Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde de bulunmuş. 2001 yılından itibaren ise engelliler için dalış ve iyileştirme çalışmalarına katılıyor. 2007 yılında SAD(Sualtı Araştırmaları Derneği) Kaş Arkeopark projelerine destek vermiş ve hala TINA(Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı) yönetim kurulu üyesi…
Sualtı Fotoğrafçılığı kariyeri ise amatör olarak 2001 yılında başlamış Teziç’in. Ege, Akdeniz, Kızıldeniz, Hint ve Pasifik okyanusları dalış noktalarında 1000’i aşkın dalış gerçekleştirmiş. İlk sualtı fotoğraf sergisini ise Uludağ Üniversitesi USAT Sualtı Topluluğu adına açmış. Sualtı Dünyası Marine Photo ve 4×4 Free Life dergilerinde ise yazı ve fotoğrafları yayınlanıyor. 2003 yılından itibaren ise sualtı ve su üstü fotoğraf çalışmalarına dijital olarak devam ediyor…
Ş. COŞKUN TEZİÇ KİMDİR?
Moran ve Marmara Koleji, Haydarpaşa Lisesi, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Ön Lisans ve Anadoluhisarı Spor Akademisi Basketbol Bölümleri’nde öğrencilik hayatını tamamlayan Teziç, 1958 İstanbul doğumlu ama özellikle 96 senesinden bu yana Bursa ile bağları çok güçlü bir isim. Bursa’da spor denince akla gelen ilk isimlerden. Evli ve iki kız çocuğu sahibi olan Teziç, basketbola 1974 yılında Fenerbahçe Spor Kulübü’nde başlamış ve etkin sporculuğunu 1984 senesinde aynı kulüpte sonlandırmış. 88 yılı ise yeni bir başlangıç olmuş onun için. Fenerbahçe Spor Kulübü’nde basketbol yöneticiliği hayatına başlamış. Kulüp alt yapı ve spor okulları sorumlusu olarak çalışmış. Bayan takımları ve Erkek A Takım yöneticiliği görevlerini 1991 yılına kadar sürdürmüş. Zaten hala Fenerbahçe Spor Kulübü Genel Kurul Üyesi…
1991- 1993 yılları arasında Türkiye Basketbol Federasyonu İdari Koordinatör Yardımcılığı, 1991–2001 yılları arasında A Milli Takım Yöneticiliği görevlerini üstlenmiş olan Coşkun Teziç, 1993–1996 yılları arasında Ülker Spor Kulübü Genel Sekreteri olarak da görev yapmış. 1996 yılından itibaren ise Tofaş Spor Kulübü’nde İdari Koordinatör… Aynı zamanda Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Mütevellisi ve TEGV Basketbol Gönüllüleri Proje Koordinatörü olan Coşkun Teziç, sporculuk ve yöneticilik kariyerinde; 1 Dünya 3.’lüğü (Liseler), 7 Türkiye Şampiyonluğu, 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 3 Türkiye Kupası, Avrupa Koraç Kupası Finali, Avrupa 8.liği, Milli Takımlarda Avrupa Finali, Avrupa 8–10 ve 12.’liği gibi başarılara imza atmış…