“Modelcilik sabır meselesi”

1/32 ölçekli Supermarine Spitfire Mk. VIII

Bu köşenin konusu  modelcilik türlerinin daha detaylı olarak incelenmesi… Modelcilik derin bir kültür ve zamana karşı bir sabır meselesi aslında. Her ne kadar ülkemizde yaşı ilerlemiş insanların çocukluklarını yaşayamamış olmasına vurgu yapılsa ve hafife alınsa dahi konu bu boyutun oldukça ötesinde…

1/32 ölçekli Supermarine Spitfire Mk. VIII

Öncelikle yapacağımız modeli tanıtmakla işe başlayalım. Modelimiz Tamiya firmasına ait 1/32 ölçekli Supermarine Spitfire Mk. VIII modeli. Son yıllarda piyasaya sürülmüş mühendislik olarak en etkileyici, sıra dışı, detay kalitesine sahip ve son derece güzel bir model. Eğer 2. Dünya Savaşı dönemine ait uçakları seviyor ve bunları modellemekten zevk alıyorsanız kaçırmamanızı öneririm. Dipnot olarak da yeni başlayan bir modelci için uygun olmadığını, eğer hobiye yeni başlıyorsanız parça sayısı daha az ve yapımı daha kolay bir model ile başlangıç yapmanın daha iyi bir seçim olacağını da belirtmeliyim.

1/32 ölçekli Supermarine Spitfire Mk. VIII

Yapmayı planladığınız modeli eğer profesyonel bir kalitede inşa etmeyi düşünüyorsanız mutlaka gerçek araca ait fotoğraf ve bilgileri araştırmanızı öneririm. Bu araştırmalar modelinizin gerçeğine en yakın doğrulukta ortaya çıkmasında büyük katkı sağlayacaktır. Fakat böyle bir kaygı taşımıyorsanız modelinizi kutu içeriğinde size sunulan yapım kılavuzundaki yönlendirmeler doğrultusunda bitirmenizde herhangi bir sakınca yoktur. 

1/32 ölçekli Supermarine Spitfire Mk. VIII

İkinci Dünya Savaşı’nda büyük rol oynamış İngiliz üretimi Spitfire ailesinden Supermarine Spitfire Mk. VIII. Spitfire ailesinden dedim çünkü uçağın üretiminin başlanmasından üretimin sonlandırılmasına kadar geçen sürede 36 farklı tipte 27.700 adet üretilmiş. Savaş esnası ve sonrasında 32 farklı ülkenin hava kuvvetlerinde hizmet vermiş… Ülkemiz de bu uçağı envanterinde bulunduran kullanıcılardan bir tanesi. Bu uçağı modellemek isteyen okurlarımız yapmayı planladığı varyant ile ilgili bilgilere çeşitli kaynaklardan ulaşabilirler.

1/32 ölçekli Supermarine Spitfire Mk. VIII

Araştırmalarınızı tamamladıysak, artık ikinci basamak olan inşa aşamasına geçebiliriz. Bu aşamada bence en önemli detay, yapım kılavuzunu iyice inceleyerek, fiziksel anlamda modelinizi inşa etmeye başlamadan önce kafanızda modeli inşa etmeye başlamak ya da bu süreci planlamaktır. Bu planlama sürecinden sonra modelinizin yapım aşamalarına geçmek modelinizi daha rahat ve kolay inşa etmenizi sağlayacak. Bu bahsettiklerim yapım kılavuzunu bir kenara bırakmanız anlamını taşımaz, tecrübe ile sabittir ki hiçbir zaman kılavuza %100 oranında güvenemeyiz. Mutlaka parça birleşimlerinin sağlamasını yapmalısınız.

1/32 ölçekli Supermarine Spitfire Mk. VIII

Başlangıç olarak yapıştırıcı(plastik yapıştırmak için özel üretilmiş), yan keski, model bıçağı ve 400’lük kum zımpara yeterli olacaktır. Kılavuzlarda (uçak maketleri için düşündüğümüzde) başlangıç genel olarak kokpit yapımı ile başlar. Kokpit montajına başladığınızda eğer kitin verdiğinden daha fazla detay isterseniz bunları ister elinizde yapabilir ya da After Market olarak tabir edilen detay setlerinden temin ederek bunları modelinizde kullanabilirsiniz. Kılavuz talimatları size bazı parçaları boyadıktan sonra yapıştırmanızı söyleyebilir. Fakat kullandığınız yapıştırıcının boyanmış yüzeylerde etkisi azaldığı gibi boyayı da yüzeyden sökecektir. Bu sebeple bu tarz parçaları yapıştırırken CA (Cyano Acyrlat) ya da en bilinen adı ile Japon yapıştırıcısı kullanabilirsiniz. Ya da yukarıda bahsettiğim gibi iyi bir planlama ile bu sorunu bertaraf etmenin yolunu arayabilirsiniz. Kokpit montajı ve boyaması bittikten sonra bu alanların eskitilmesi ve kirletilmesi aşamasına geçmelisiniz. Eğer yapmayı planladığınız bu modelin referans fotoğraflarına baktığınızda hem kokpitin hem de genel olarak uçağın tümünde belli bir kirlenme eskime olduğunu göreceksiniz. Modelinizin de gerçekçi görünebilmesi için boyanmış yüzeylerin belirli teknikler ile eskitilmesi ve kirletilmesi gerekecektir. Bir sonraki sayıda bu teknikleri ve kokpitin boyandıktan sonra bu tekniklerin uygulandıktan sonra kokpitin alacağı şekli anlatacağım. Her ne kadar burada anlattıklarım ve anlatacaklarım görsel anlamda desteklense de, bu teknikleri kavrayabilmek ve uygulayabilmek ilk etapta zor olacak ve tam anlamı ile uygulanabilmesi biraz zaman alacaktır. Bu nedenle motivasyonunuzu bozmayın. Bırakın zamanla taşlar yerine otursun.

Başa dön tuşu