Sağlıklı nesillerin formülü: İlk 6 ay anne sütü
Süt, yaşamımıza başladığımız andan itibaren aldığımız ilk besindir. Sayısız faydaları sayesinde ilk 6 ay tek başına anne sütü ile beslenmemiz sağlanabilir. Bebeklerin ilk 6 ay su dahil hiçbir besin verilmeden sadece anne sütü ile beslenmeleri önerilir. İlk 6 ay anne sütü ile beslenmenin ardından uygun ek besine devam edilerek 1,3 milyon bebeğin ölümünün önlenebileceği hesaplanmaktadır. Hastalıkların önlenmesi, maliyetinin çok düşük olması, bebeğin büyüme ve gelişmesinin tamamlanması için anne sütü en uygun ve ekonomik beslenme şeklidir.
Anne sütü alan bebeklerde başta enfeksiyon olmak üzere, birçok hastalığın görülme sıklığı azalmakta ve beyin gelişimi daha iyi hale gelmektedir. Anne sütü ile beslenenlerde ileri yaşlarda alerji, kanser, multiple skleroz, aterosikleroz gibi hastalıklar ile alkolizm gibi süregelen sorunlara daha az rastlanmaktadır. Emziren annelerde meme kanseri, yumurtalık kanseri, kemik eksikliği ve anemi daha seyrek gözükmektedir.
Her annenin süt içeriği ve kalitesi aynı değildir. Anne sütünün içeriği; annenin yaşına, bebeğin kaçıncı hafta doğduğuna, emzirme zamanına göre değişebilir. Anne sütünün içindeki proteinler, inek sütündekine göre daha kolay sindirilip emilebilir. İnek sütündeki Beta laktoglobulin (protein) denen ve bebeğe alerji yapabilen protein anne sütünde yoktur.
Anne sütündeki Taurin proteini, inek sütüne göre 30-40 kat daha çoktur ve bu protein bebeğin büyümesine yardımcı olur. Anne sütünün içerdiği yağ asitleri çocuğun beyin gelişiminde, göz fonksiyonlarında ve hücrelerinin yapımında kullanılır. Emzirmede ilk gelen süt yağ açısından fakir, karbonhidratlar açısından zengindir. Beslenme uzadıkça çocuk sütün yağlı kısmına varır ve doygunluk hissiyle memeyi bırakır. Yağlı süt, enerjinin yanı sıra doygunluk verdiğinden bebek rahatlıkla uyur. Onun için anneler, sütü her verdiklerinde bir memeyi tamamen boşaltmalıdırlar.
Sütün içindeki vitaminler, hazırlanma ve işlenme kaybına uğramadıklarından emilimleri oldukça fazladır. Bu vitaminler bebeğin hastalıklara karşı korunması, hücresel sağlıklarının devamlılığı için gerekir. Bebeğin bağırsaklarında oluşması istenilen yararlı bakterilerin gelişimi için gerekli olan maddeler anne sütündedir. Ayrıca bunlar, zararlı bakterilerin de yerleşmesine engel olurlar.
Sütün içindeki karbonhidratlardan biri olan laktoz, süt şekeri olarak da bilinmektedir. Laktoz, çok kolay ve yavaş sindirildiğinden kan şekerini dengeler ve beyin dokusunun gelişimine yardımcı olur. Lökosit ve diğer biyolojik elementler, bebeğin dış etkenlere karşı dayanıklı olmasını sağlar.
Sağlık dolu günler dilerim.