Aşkın puantiyeli meyvesi çilek

çilek

Her detayı ayrı bir anlam ifade ediyor zihinlerde. Kırmızısı tutkuyu, siyah küçük lekeleri ona doğa tarafından bahşedilen sanatçı yönünü, tadıysa hareketlendirdiği duygularla afrodizyak oluyor çileğin. Böylece aşkla örtüşüyor. Kumlu bir topraktan insanı doğaya çeken bir görüntüyle yetişiyor çilek. Meyvelerin en egzotiği…

Gözlerinizi kapatın ve “aşkın meyvesi ne olabilir?” diye düşünün. Hangi meyve aklınıza düştü? Tıpkı gerçek aşk gibi az bulunan bir meyve olacak aklınıza gelen. Kırmızı olması lazım… Kalbi hatırlatmalı. Tadı aşk gibi hem tatlı hem de ekşi olmalı. Kokusu yine aynı aşk gibi başınızı döndürmeli… Onunla ortaya çok güzel ürünler çıkabilmeli. Pastalar, reçeller, dekoratif sofralar… Kalp formunuza iyi gelmeli. Aşk gibi… Bol miktarda vitamin içeriyor olmalı… A, B, C vitaminleri, kalsiyum, demir ve fosfor gibi mineraller…  Çok narin ve hassas olmalı aşk gibi. Dalından koparıldıktan hemen sonra zarar görüyor olması gerek ama kısa ömrüne rağmen yarattığı etki ile uzun soluklu olmalı… “Tadı güzel olan şeyler zararlı olur” genellemesine uymaması gerekir. Aşk gibi lezzetli olmalı. Cennetin yeryüzünde vücut bulmuş hali zannetmelisiniz onu tattığınızda. Yüzünüze bir tebessüm vermeli ismi geçtiğinde.

çilek

Çileğin aşkın meyvesi olduğuna kanaat getirmediniz mi hala? Kokusuyla davet ettiği şeyleri düşünün. Yine mi yetmedi? İç gıcıklayıcı, gerekli, tehlikeli ve kışkırtıcı yönlerini düşünün o zaman. Hepsi aşkı, aşkın türlerini ve duyguları anlatıyor. Çilekten söz eden her şey heyecan doluyor. Athena bile şarkıda şöyle bahsediyor çilekten; “Her yeni başlayan macera, heyecan dolu çilek kokar…”

Küçük noktaları ile puantiye seven herkesin ilgisindedir zaten çilek. Şeker ya da pudra şekeriyle bir araya geldiğinde kelimenin tam anlamıyla tadından yenmez. İsminin söylenişi dahi alımlı olan bir meyve bahsettiğimiz. Nerede kullanılırsa oraya hemen ayak uyduran, bünyemizdeki birçok hormonun salgılanmasına neden olan puantiyeli meyve.

Aşk kadar doğal olduğu gibi; tüketilen, paketlere sokulan, taklitleri yapılan, tadı kaçan da bir meyve çilek. Kime sorarsanız sorun çilek hakkında söyleyecek cümlelerin başında hormon kelimesi gelecektir. Tıpkı aşk gibi gerçeğini, doğalını, müdahale edilmemişini bulabilmek çok zor artık çileğin… Ama organik tarımdaki son dönem gelişmeleri bu konuda bizlere biraz daha nefes aldırdı.

Bu özel meyvenin toprağın altından çıkıyor olmasına rağmen sahip olduğu hoş kokusu insanı baştan çıkartabilecek düzeydedir. Aşkın meyvesi denmesinin bir nedeni de zaten bu nam-ı diğer kokusundan kaynaklanır. Güzel kokar ve güzel görünür çilek. Tüm dokusuyla aşkı çağrıştırır. Vücudun “en âşık” organlarından birisine sıfat olur; “Çilek dudaklar…”

Kısaca aşkın içinde ne varsa onda da bulabilirsiniz. Onu kırmızıdan ayıramazsınız. Tadından yiyemezsiniz, küçük noktaları ve havalı sapından ayıramazsınız! Dahası kokusundan başınız dönebilir. Kendinizi tutamayabilir, kaptırabilirsiniz. Böylece 2-3 kilo çilek yemiş tok birisi olursunuz! Kiminiz fotoğrafını çekebilir onun, kiminiz resmini yapabilir. Bir kadın ya da bir erkek gibi ona âşık olabilirsiniz. Estetiğine hayran kalabilir, puantiyeli aşk meyvesini anlatan bu satırları keyifle okumuş olabilirsiniz…

çilek

KISA KISA 

Bursa mis kokulu ve lezzetli çilekleri ile meşhur. Ayrıca küçük, pembemsi rengiyle damaklara şenlik özel bir çilek türüne sahip… Özellikle Uludağ’da sıkça rastlanan dağ çilekleri nedeniyle tüm Bursalılar çok şanslı…

Çileğin dünyada yaklaşık 600 çeşidi olduğu biliniyor. Ülkemizde 6 çeşidi üretilen çileğin %50’si Bursa’dan…

Çilek, hem taze olarak tüketilebilen, hem de reçeli yapılıp uzun süre saklanabilen haddinden fazla lezzetli ve hoş kokulu meyvelerin önde gidenidir.

Üretilmesi kadar, uygun koşullarda tüketiciye ulaştırılması da önem taşır. Toplandıktan 48 saat içinde satışa sunulsa bile çileğin besin değerinin yarısı gider.

Tepesindeki yaprak kısmını koparmayarak çileğin dayanıklılığını artırabilirsiniz.

Çilek kansere karşı koruyucu ve ilerlemesini önleyici özellikler taşır.

Çilek tam olgunlaştıktan sonra toplanmalıdır. Muz ve benzeri meyveler gibi dalından koparıldıktan sonra olgunlaşma özelliğine sahip değildir. Hemen tüketmeyeceğiniz zamanlarda çileği alıp buzdolabında bekletmemeye dikkat edin.

Çileği saklamak zorunda kaldıysanız, alüminyum folyo üzerine tek tek dizip, havasını alıp folyoyu kapatın ve buzluğa atın. Folyo yapmadan önce buzlu suda iyice yıkayın, saplarını temizleyip kâğıt havlu ile kurulayın.

Cildinizdeki sivilce ve aknelere iyi gelir.

Çilek idrar söktürücüdür, romatizma ve gut hastalığı ağrılarının azalmasını sağlayabilir.

Bağırsak kurtlarının atılmasına yardımcı olan çilek, aynı zamanda ateş düşürür. Hatta iştah açması ile bilinir.

Satın alırken yaprakları koyu yeşil olanları seçin. Bu işinize yarayacaktır, emin olun.

Çileği taze olarak tüketeceğiniz gibi onu reçel, marmelat, komposto, dondurma, şıra, şarap, şampanya ve likör yapımında da kullanabilirsiniz.

Gülgiller ailesinden sürüngen bir bitki olan çileğin ülkemizde ormanlarda kendiliğinden yetişen orman çileği türünün yanı sıra, Osmanlı çileği, Arnavutköy çileği, Karadeniz Ereğlisi çileği gibi çeşitleri de bulunuyor.

Bağışıklığı güçlendiren çilek besin değeri yüksek bir meyve. Ayrıca çocuk felcini, ağızda ve deride yaraların oluşmasını önler.

Hazırlayan: Engin Çakır

Başa dön tuşu