Bir parça mutluluk

Bıraktığı tadıyla damağınızı lezzet, içinizi mutlulukla kaplayan bir keyif çikolata. Mutluluk hormonlarının en tatlı kaynağı. “Tatlı yiyip tatlı konuşma” niyetiyle sevdiklerimize ikram ettiğimiz çikolata, duyguların en enerjiği olan “aşk”ın da simgesi…

 Çikolata; “o”na sevdiğinizi söylemenin en “tatlı” şekli… Birinin gönlünü almak, kendinizi şımartmak, mutlu olmak ve mutlu etmek için desteğinizi sizden esirgemeyen en “lezzetli” yardımcınız. Dumanı tüten bir fincanın içinde, yoğun kakao aromalı, bol sütlü, çilekli, kurabiyeli… Siz mutluluğunuzu nasıl alırdınız?

Bazen parlak bir paketin bazen de avuçlarınızı ısıtan bir fincanın içinde buluşursunuz onunla. Her parçasında mutluluğun sırlarını gizler ve en ihtiyacınız olduğu anlarda bu mutluluğu sizinle paylaşır. Belki bu sır uzun bir liste oluşturacak birçok yiyecekte gizli ama çikolata, “Tanrıların Besini” olarak anıldığı ilk çağlardan bu yana o listenin en başında. Yorgun bir günün sonunda, canımızın en sıkkın olduğu anda, işlerden, sınavlardan hatta bazen insanlardan bunalıp kendimizi şımartmak ya da ödüllendirmek istediğimiz zamanlarda bir parça çikolatayla tüm enerjimiz yerine gelir. Hayatın yediğimiz o çikolata kadar tatlı ve lezzetli olmasını umut ederiz. İnsanın hayatı boyunca aradığı mutluluğu bir parça çikolatada bulması elbette mümkün değil ama çikolata, kısa bir süreliğine de olsa daha iyi ve daha enerjik hissedebilmek için yeterli.

İhtiyacım olan tek şey aşk evet, ama ben küçük bir parça çikolatayı tercih ederim dostlarım, çünkü acıtmaz. Charles Bukowski

Çikolatanın verdiği mutluluk yıllardan beri insanların diline öyle dolandı ki, bu durum biraz da psikolojik bir hale geldi. Ancak çikolatanın verdiği mutluluk yalnızca psikolojik değil aynı zamanda fizyolojik. Yendiği andan itibaren vücutta serotonin adı verilen mutluluk hormonunu harekete geçiriyor ve böylece çikolata yiyen kişi rahatlama yaşıyor. Çikolatanın Mayalılar zamanından bu yana gördüğü değer bilimin de ilgisini çekti ve bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda hammaddesi olan kakaonun antioksidan açısından da hayli zengin olduğu sonucuna varıldı. Bu özelliğiyle de hem kalbe yararlı hem de beyin kanamasını büyük derecede önlüyor. Güney Amerika’nın eski yerlileri Mayalar için kakao “Tanrıların Besini”ydi ve hammaddesi kakao da yine Mayalar tarafından Guyana sınırında keşfedildi. Çikolata onlar için Doğurganlık Tanrıçası’nın bir hediyesi olarak kabul ediyordu. Kristof Kolomb ile birlikte ise Avrupa’ya yayıldı böylece kısa süre içinde tüm dünya bu lezzetli ve hem sağlık hem mutluluk veren bu besin ile tanışmış oldu. 19. yüzyılın ortalarında kurulan ilk çikolata fabrikası, çikolatayı bir modern dünya efsanesine dönüştürdü. Zaman içinde türlü şekillere büründü; sütle, fıstıkla, fındıkla, meyvelerle buluşturuldu.

Çikolatanın yararları bir yana yarattığı en büyük korku verdiği kaloriler. Oysa diyetisyenler abartılmadığı takdirde çikolata tüketilmesinin sağlıklı beslenmeye katkısı olduğunu söylüyor. Çünkü çikolatanın içeriğinde bulunan demir, magnezyum ve kalsiyum bir insanın alması gereken enerji ve kalori miktarını karşılıyor. Son yapılan araştırmalara göre ise insan ömrünü bir yıla kadar uzattığına inanılıyor.

Çikolata

Çikolata tadında detaylar

  • 45 gr siyah çikolatada 30 mg, sütlü çikolatada 10 mg, 250 gr sıcak çikolatada ise 5 mg kafein bulunuyor.

 

  • Çikolata kokusu, rahatlamayı tetikleyen beyin dalgalarının artmasına neden oluyor.

 

  • Çikolatanın beyazı diye bir şey yok çünkü beyaz çikolatanın içinde kakao bulunmuyor.

 

  • Çikolatalı kurabiyenin mucidinin, bu fikrini Nestle firmasına “bu ürünün ömür boyu temini” karşılığında sattığı biliniyor.

 

  • Her gün belli miktar tüketilen bitter çikolata, kalp krizine yakalanma riskini azaltıyor.

 

  • Çikolatanın ağız sağlığı açısından anti-bakteriyel etkisi olduğu ve bu özelliğiyle bilinenin aksine dişlere zarar vermek yerine onları çürümeye karşı koruduğu biliniyor.

Çikolata

Ev yapımı sıcak çikolata tarifi

Malzemeler

  • 1 litre (5 su bardağı) süt
  • 1 paket bitter çikolata
  • 5 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı nişasta

Çikolata

Hazırlanışı

Tencereye sütü, toz şekeri ve nişastayı koyun ve orta ateşte sürekli karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alıp içine kırdığınız çikolatayı ilave edin ve karıştırarak eritin. Ocaktan aldığınız sıcak çikolatanız servise hazır.

Afiyet olsun.

Başa dön tuşu