Bursa Lokumu tarifi
1 tatlı kaşığı mayası (Ne mayası?)
1 kilo un
1 yemek kaşığı tozşeker
1 adet yumurta sarısı
2 adet patates
2 yemek kaşığı tahin
Yarım litre süt
1 çay kaşığı çörek otu
Yarım su bardağı ceviz içi
1 tatlı kaşığı susam
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı bahar
1 çay kaşığı tuz
Maya, süt, tozşeker ve bir yemek kaşığı unu karıştırılıp kabarması beklenir. 1 kilo unun içine kabaran karışım boşaltılır ve yoğrulur. Haşlamış ve püre haline getirilmiş iki patates, biraz tuz ve yarım litre sütle yoğrulup, daha önce hazırlanan hamura katılır ve mayalanması beklenir. Mayası kıvama geldiğinde, portakal büyüklüğünde bir parça koparılır, yağlanmış tepsi üzerinde elle bastırarak yassılaştırılır ve üzerine dövülmüş ceviz, biraz tozşeker, tarçın, tahin ve bahar dökülüp rulo haline getirilir. Hamurun tamamını kullanılır. Hazırlanan rulolar ya olduğu gibi tepsiye koyulur ve öylece pişirilir ve piştikten sonra kesilir ya da pişmeden önce kesilip tepsiye dizilir. Pişirilmeden önce biraz kabarması için yarım saat dinlendirilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür, susam ve çörek otu serpilir. Fırından çıkardıktan sonra üzeri ıslak bezle örtülür. Böylece yumuşak kalmasını sağlanır. Dinlendirilip servis edilir.
Tarif M. Ömür Akkor