Bursa’nın bahar bahçesi
Soğanlı’daki Botanik Park, açıldığı ilk günden bu yana şehrin en “temiz hava bol güneş”li köşesi… Dünyanın dört bir yanından getirilen çiçek, ağaç ve bitkilerle kaplı “temalı” bahçeleri ve yanı başındaki Türkiye’nin en geniş ikinci hayvanat bahçesi olma özelliği taşıyan “Bursa Zoo”su ile kente baharın gelişini müjdeleyen bir cennet bahçesi gibi…
Keyifli bir hafta sonu planlamak istiyorsanız ya da bir sabah uyandığınızda dışarıdaki güneşi görüp, bütün günü evde geçirmekten son anda vazgeçtiyseniz, soluğu Botanik Park’ta alabilirsiniz. Buradaki mekânlardan birinde kahvaltı edebilir ya da parktaki en ehl-i keyif köşeyi seçip kendi hazırladığınız piknik sepetinizin tadını çıkarabilirsiniz. Doğal bir ortamın içinde, kuş cıvıltıları eşliğinde yaptığınız kahvaltıdan sonra ister uzun bir yürüyüşe çıkarsınız; ister orada kiralayabileceğiniz ya da kendi getirdiğiniz bisikletinizle biraz turlarsınız. Burada yapacağınız her etkinlikte, baharın tüm enerjisini ve neşesini içinizde hissetmeniz mümkün. Ülke ve çiçek temaları bahçelerinde gezinip, fotoğraf sanatına olan ilginizi ve belki de yeteneğinizi keşfedebileceğiniz manzaralarına hayran kalırken; etrafta görebileceğiniz, nikah sonrası soluğu burada alan gelin ve damatların mutluluklarına şahit olabilirsiniz.
Her köşesi her mevsim kartpostal tadında olan Botanik Park; 1998 yılından beri spor alanları, dinlenme ortamları ve sürekli büyüyen kapsamlı bir hayvanat bahçesi ile Bursa’da insan ve doğa arasındaki bağı canlı tutma görevini de üstlenmiş durumda. Etrafını saran griliklere rağmen 400.000 metrekarelik yemyeşil bir alanda, hem bitkisel ve bilimsel araştırmalara uygun hem de görülmeye değer güzelliklere sahip Botanik Park. 150 türden 8.000 ağaç, 76 türden 100.000 çalı, 20 türden 50.000 bitki ve 27 türden 6.000 adet gülün bulunduğu; Japon, İngiliz, Fransız, Gül, Açelya-Orman Gülü, şekilli bitkilerle birlikte renk ve kaya isimlerinin verildiği bahçeleri görülmeye değer.
Açıldığı yıl, sahip olduğu özellikleriyle 1. derece doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan parkta ayrıca, her yıl düzenlenen “Uluslararası Lale Festivali” kapsamında lale dikimleri yapılıyor. Yaklaşık 12.000 metre yürüyüş yolları, 2.500 metre uzunluğuna sahip spor aletlerinin de bulunduğu koşu yolu, 1.800 metrelik bisiklet yoluyla birlikte 9 adet sabit masa tenisi alanı ile zenginleştirilen parkın, otomobil pisti de var. Böylece, parkın soluduğunuz havası ve kapıldığınız doğal güzellikleri sayesinde tüm stresinizi doğaya bırakarak ruhunuzu rahatlattığınız gibi bu sportif etkinlik imkânlarıyla, fiziksel olarak da parktan yararlanmış oluyorsunuz.
Botanik’te ayrıca 3 büyük gölet ve ziyaretçilerin her türlü ihtiyaçları için düşünülmüş birçok tesis de yer alıyor. Park; havuzları, bahçeleri, göletleri, çocukların zaman geçirmeye doyamadığı oyun alanları dışında, tarihi ve öğretici detaylar da barındırıyor.
Çocuk, yetişkin her yaştan herkesin ilgisini çekecek bir sürü özelliği bulunan parkın içindeki tesisler, sakin bir gün planınıza hesapta olmayan güzellikler de katıyor. 17., 18., 19. yüzyıllardan kalma tarihi Bursa evlerinin birebir örnekleri, kentin geçmiş dokusunu geleceğe taşırken; misafirlerini Bursa’da “yeşil” bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Parkın güney tarafında sizi, bu yüzyıllarda Bursa’da bulunan tarihi yapıların canlandırmaları karşılıyor. Ayrıca Cumalıkızık’tan bir sokağın kopyası olarak tasarlanan bölümde, ziyaretçiler köy yaşamını yakından görme imkânı buluyor.
Bursalıların enerji toplayıp, huzur bulduğu ortak mekânı Botanik Park, Bursa’nın en “yeşil” alanlarından biri… Öyle ki kışın bittiğini ve yerini yeni umutlarla, enerjilerle, heyecanlarla dolu bir mevsimin aldığını, buraya çıkan yolların kalabalıklığından ve vardığınızda siz karşılayan manzaradan anlıyorsunuz.
Güneşli bir hafta sonu kendinize ayıracağınız birkaç saatte, baharı ve getirdiği tüm güzellikleri “Bursa Botanik Parkı”nda kucaklama imkânı bulabilirsiniz. Botanik Park, her mevsim gidebileceğiniz bir yer olma özelliğine sahip ve sizi her köşesinde başka bir film karesinde gibi hissettiriyor. Sonbaharda sarı hüzünlere kapılıyor ve romantik rüzgarlarla savrulan yaprakları kucağında biriktiriyor. İlkbaharda ise eteğini silkeleyip, güneşten aldığı enerjiyi, kendinden bahar müjdesi bekleyen misafirleriyle paylaşıyor. Dört mevsimin tüm renklerini bulabileceğiniz, bir kartpostalın içinde yaşıyor gibi hissedeceğiniz Botanik Park; temiz havası, bol oksijeni, çiçekleri, ağaçları kısaca tüm doğallığı ile içinizdeki baharı uyandıracak.
Açıldığı günden bu yana Botanik Park ile birlikte anılan, hayvanların doğal ortamlarında hissetmeleri için her türlü imkânın sağlandığı “Bursa Zoo” ise yalnızca Bursalıların değil, yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı. Nesli tükenmek üzere olan hayvanlara sahip çıkmak olduğu kadar, çocuklara doğa ve hayvan sevgisini aşılamak konusunda da hatırı sayılır bir yeri olan “Bursa Zoo”, ziyaretçilerine doğal bir yaşam ortamını gözlemleme şansı da veriyor. Aynı zamanda Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği (EAZA) üyesi olan Bursa Zoo’da daha önce görmediğiniz birçok türde hayvan görebiliyorsunuz. Çok sayıda ve farklı türden canlıya, kendilerini ait hissedecekleri yaşam alanları yaratmayı başaran Bursa Zoo, her yıl yaklaşık 150 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bu modern projenin temelini ise Bursa’da ilk olarak 1955 yılında açılan hayvanat bahçesi oluşturuyor. Kültürpark’taki bu hayvanat bahçesinin, 90’lı yıllarda durumu gittikçe rahatsız edici hale gelmesi sonucunda halkın talepleriyle iyileştirilmesi ve geliştirilmesi kararı alınmış. EAZA desteği ile 1997 yılında başlayan inşaatı bir yıl içinde tamamlanarak bugünkü son halini almış. Açıldığı ilk yıldan itibaren, yerli-yabancı, çocuk-yetişkin herkes tarafından yoğun ilgi gören ve çok sayıda ziyaretçi kabul eden Bursa Zoo uluslararası standartlara sahip. Hayvanların doğal ortamlarında hissettiklerini, size doğrulttukları mutlu bakışlardan anlayabileceğiniz Bursa Zoo’da, ayıların mutluluktan kış uykusuna yatmayı unuttuğu bir ortam var. Bursa Zoo’da devekuşları ve zebraların olduğu “Afrika Savanı” bölümüyle birlikte; ayı, kurt, deve, maymun, leopar, yaban eşekleri, yırtıcı kuşlar, lama ve farklı türleriyle daha birçok hayvanın barındığı bölümler bulunuyor. Su kuşları için ayrılan ve “uzay kafesi” olarak adlandırılan dev kafesten oluşan, insanların gezinti yollarında içinde dolaşarak kuşları izleyebildiği bölümü ise bir gölet tamamlıyor. Her dönem yeni mekanlar ve yeni tür canlıların eklendiği Bursa Zoo’da, var olan ve gelmesi beklenen tüm hayvanlar için büyük bir hassasiyetle düzenlenen yaşam alanları bulunuyor. Şu anda yaklaşık 105 farklı türde, 850 civarı hayvana ev sahipliği yapan Bursa Zoo; yakın zamanda gelecek olan farklı türdeki yeni hayvanlar için gerekli doğal ortamların hazırlığı tamamlanmış durumda. Geçtikleri özel eğitimler sonucu aldıkları sertifikalarla tam donanımlı çalışanlar tarafından, hayvanların sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam etmeleri için gerekli tüm koşulların sağlanmasına da büyük özen gösteriliyor. 2013 yılında, 550 bine yakın ziyaretçi kabul eden Bursa Zoo aynı zamanda Türkiye’nin en geniş ikinci hayvanat bahçesi olma özelliği taşıyor.
İnsanların, hayvanların, bitkilerin; kısacası aynı dünyayı paylaşan tüm canlıların bir araya gelebildiği en doğal yerlerden biri Botanik Park. Beton binaların arasında yaşamaktan sıkıldığınız zaman, ihtiyaç duyduğunuz tüm oksijeni bulabileceğiniz; belli aralarda buraya yapacağınız kaçamaklarla sizi uzun süre idare edecek enerjiyi depolayabileceğiniz bir kaynak. Ziyaretçilerine doğal yaşamın en zengin örneklerini sunarken önlerine Bursa’da baharın tüm renklerini seriyor Botanik Park. Baharla birlikte gelen tüm güzellikleri her hücrenizde hissedebileceğiniz, Bursa Zoo’sunda kendi hallerinde yaşayan hayvanların mutluluğuna ortak olabileceğiniz bir cennet köşesi…