Bursa’nın hücreleri nelerdir ki?

Fotoğrafa merakı olanlar bilirler, filmlerin grenleri vardır. Şimdiki karşılığı pikseller. Tüm görüntüyü onlar oluşturur.

Tekstilciler bilirler, kumaş desenleri vardır. Yabancı dildeki karşılığı texture’dir. Kumaşı desenleri oluşturur.

Ressamlar bilirler, tüm nesnelerin renklerini oluşturan moleküller vardır, onların deyimiyle pigmentler… Renkleri onlar oluşturur.

Şöyle bir etrafınıza baksanıza hücreler ve onların oluşturduğu bütünlerden oluşuyor her şey. Diğer bir deyişle bütünler hücrelerden oluşuyor. İnsanlardan toplum, toplumlardan “insanlık” oluyor. Bursa’yı düşünelim mesela; Bursa denince aklımıza gelenleri… Uludağ mı? Ulu Cami? Kestane? Şeftali, Kılıç Kalkan, Setbaşı Köprüsü, FSM Bulvarı, Zeki Müren, Erguvan, Kaleiçi, Nilüfer çiçeği, Deveci Armudu, Nalbantoğlu, Somuncu Baba, Bursa’da Zaman şiiri, Bursa kuşu Oynar, Osmangazi, Apollo Kelebeği, Karagöz, zeytin, ipekböcekçiliği, Cemal Nadir, Ahmet Vefik Paşa ve tiyatrosu, Hünkar Köşkü, Botanik Park, vb. Bu listeyi sayfalarca uzatmak mümkün elbette. Bursa binlerce hücreden oluşuyor. Kanı, canı her şeyi etrafta.

Bu sayıda Bursa’nın dokularını aradık. Hangi dokuyu ele alsak “Bursa” dedi zaten. Çünkü bütün Bursa’nın yapısını ve özelliklerini taşıyordu. Bu yüzden işimiz de oldukça kolay oldu. İyisi kötüsü, kapısı bacası, tarihi geleceği, doğal güzellikleri şehir siluetleri, kültürel değerleri sanat etkinlikleri, insanları hayvanları artık aklınıza ne geliyorsa Bursa denince; bize darıldı bu sayıda. Çünkü hepsine yer veremedik, veremezdik. Aralarından çok dillendirmediklerimizi seçtik. Mesela karikatür sanatının unutulmaz isimlerinden bir tanesini konuk aldık sayfalarımıza. Bursalı karikatür sanatçısı Cemal Nadir sayfalarımıza tebessüm getirdi. Diğer bir Bursa dokusu olan gölge sanatımız Karagöz’ü inceledik ve hayalilerin piri Şinasi Çelikkol’a kulak verdik. Klasik müziğin tüm mevsimleri olan Vivaldi’den doğanın müziğini dinledik. Doktor Who ile zamanın dokusuna uzanıp, geçmiş ve geleceğin içinde seyahat ettik. Tek karenin içine sığan Bursa dokularında yine Bursa’yı aradık. Ağaç gövdelerinden, taş duvarlardan, neredeyse yakın plan bakabildiğimiz her yerden Bursa damıttık sayfalarımıza. Kültür Mirası Listesi’ne giren Cumalıkızık’tan, Sultan Çarşıları ve Külliyeleri’nden… Ne yana baksak hepsini birden bulduk. Birbirine sıkı sıkı tutunan, birbirinin yansıması olan, birbirini tamamlayan minik Bursa’lar gördük. Gördüklerimiz sayfayı çevirdikten sonra başlıyor. Keyifli okumalar.

Başa dön tuşu