Bursa’nın iklimi ve coğrafyası

 

Bakacak - Engin Çakır
Bakacak – Engin Çakır

Bursa; 40 derece boylam ve 28 – 30 derece enlem daireleri arasında Marmara Denizi’nin güneydoğusunda yer alan, Türkiye’nin 4. büyük kenti. Doğusunda Bilecik, Adapazarı, kuzeyde Kocaeli, Yalova, İstanbul ve Marmara Denizi, güneyinde Kütahya, batısında Balıkesir bulunuyor.

Denizden yüksekliği 155 metre olan Bursa, genelde ılıman bir iklime sahip ancak iklim, bölgelere göre de değişiklik gösteriyor. Kuzeyde Marmara Denizi’nin yumuşak ve ılık iklimine karşılık güneyde Uludağ’ın sert iklimi görülüyor. Bursa’nın en sıcak ayları temmuz – eylül, en soğuk ayları ise şubat – mart… 52 yıllık gözlem süresi itibarı ile yıllık ortalama yağış miktarı 706 mm. Bursa’da ortalama nispi nem % 69 civarında. Bursa’nın yüzey şekillerinde birbirlerinden eşiklerle ayrılmış çöküntü alanları ve dağlar bulunuyor. Çöküntü alanlarının başlıcalarını İznik ve Uluabat gölleriyle Yenişehir, Bursa ve İnegöl ovaları oluşturuyor. Toplam yüzölçümü 10. 819 km2 olan Bursa ili topraklarının % 17’sini ovalar oluşturuyor. İl sınırları dâhilinde Uluabat ve İznik gölleri bulunuyor. İlin önemli akarsuları; Mustafakemalpaşa Çayı, Uludağ’ın güney yamaçlarından doğan ve gene Uludağ’dan kaynaklanan birçok küçük dere ile beslenen Nilüfer Çayı, Göksu Çayı, Koca Dere, Kara Dere, Aksu Deresi’dir.

Bursa’nın sahip olduğu 135 km kıyı bandının 22 km’lik kısmı kullanıma uygundur. Bursa ili topraklarının yaklaşık % 35’ini dağlar kaplıyor. Dağlar genellikle doğu-batı yönünde uzanan sıradağlar şeklinde. Bu dağlar Orhangazi’nin batısından Gemlik Körfezi’nin batı ucunda bulunan Bozburun’a doğru uzanan Samanlı Dağları, Gemlik Körfezi’nin güney yüzünü kaplayan ve Bursa ovasını denizden ayıran Mudanya Dağları, İznik Gölü’nün güneyi ile Bursa ovasının kuzey kesimleri arasında yer alan Katırlı Dağları, Mudanya Dağları’nın uzantısı olan Karadağ ve Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Uludağ… (2. 543 m).

Kaynak: www.bursa.com, Bursa Kaymakamlığı
Başa dön tuşu