Çileğin faydaları

Çileğin yararları

çilek

 

 

 

  • Bursa mis kokulu ve lezzetli çilekleri ile meşhur. Ayrıca küçük, pembemsi rengiyle damaklara şenlik özel bir çilek türüne sahip… Özellikle Uludağ’da sıkça rastlanan dağ çilekleri nedeniyle tüm Bursalılar çok şanslı…
  • Çileğin dünyada yaklaşık 600 çeşidi olduğu biliniyor. Ülkemizde 6 çeşidi üretilen çileğin %50’si Bursa’dan…
  • Çilek, hem taze olarak tüketilebilen, hem de reçeli yapılıp uzun süre saklanabilen haddinden fazla lezzetli ve hoş kokulu meyvelerin önde gidenidir.

çilek

  • Üretilmesi kadar, uygun koşullarda tüketiciye ulaştırılması da önem taşır. Toplandıktan 48 saat içinde satışa sunulsa bile çileğin besin değerinin yarısı gider.
  • Tepesindeki yaprak kısmını koparmayarak çileğin dayanıklılığını artırabilirsiniz.
  • Çilek kansere karşı koruyucu ve ilerlemesini önleyici özellikler taşır.
  • Çilek tam olgunlaştıktan sonra toplanmalıdır. Muz ve benzeri meyveler gibi dalından koparıldıktan sonra olgunlaşma özelliğine sahip değildir. Hemen tüketmeyeceğiniz zamanlarda çileği alıp buzdolabında bekletmemeye dikkat edin.
  • Çileği saklamak zorunda kaldıysanız, alüminyum folyo üzerine tek tek dizip, havasını alıp folyoyu kapatın ve buzluğa atın. Folyo yapmadan önce buzlu suda iyice yıkayın, saplarını temizleyip kâğıt havlu ile kurulayın.
  • Cildinizdeki sivilce ve aknelere iyi gelir.
  • Çilek idrar söktürücüdür, romatizma ve gut hastalığı ağrılarının azalmasını sağlayabilir.
  • Bağırsak kurtlarının atılmasına yardımcı olan çilek, aynı zamanda ateş düşürür. Hatta iştah açması ile bilinir.
  • Satın alırken yaprakları koyu yeşil olanları seçin. Bu işinize yarayacaktır, emin olun.
  • Çileği taze olarak tüketeceğiniz gibi onu reçel, marmelat, komposto, dondurma, şıra, şarap, şampanya ve likör yapımında da kullanabilirsiniz.
  • Gülgiller ailesinden sürüngen bir bitki olan çileğin ülkemizde ormanlarda kendiliğinden yetişen orman çileği türünün yanı sıra, Osmanlı çileği, Arnavutköy çileği, Karadeniz Ereğlisi çileği gibi çeşitleri de bulunuyor.
  • Bağışıklığı güçlendiren çilek besin değeri yüksek bir meyve. Ayrıca çocuk felcini, ağızda ve deride yaraların oluşmasını önler.

 

Başa dön tuşu