Dalga sesi olmayan denizkulağı: Ölüdeniz

Fethiye Ölüdeniz - Engin Çakır

Kendisi ne kadar küçükse, ünü bir o kadar büyüktür Ölüdeniz’in… O kadar durgundur ki binlerce yıldır dalgalanmış da durulmuş sanırsınız. Turkuvaz mavisi suları, ince kumla kaplı sahili ve sabahın ilk ışıklarıyla birlikte dolup taşan misafirleri ile birlikte Ölüdeniz; tatilin ta kendisi demektir Türkiye’de…

Fethiye Ölüdeniz - Engin Çakır

Eski adı Meğri olan Fethiye, hem kendi içerisinde birçok gezilecek yöreyi barındırıyor hem de Türkiye’nin turizm açısından en gelişmiş ilçelerinden bir tanesi. Tabi ki Fethiye’yi baştan sona anlatmak yerine size daha uygulanabilir bir rota çıkarttık. Rotamız Fethiye’nin en popüler tatil yörelerinden birisi olan Ölüdeniz ve çevresi…

Fethiye Ölüdeniz - Engin Çakır

Önce Fethiye’de yapabileceğiniz bazı öneriler ile söze başlayalım, daha sonra Ölüdeniz’e ve ardından gelen diğer rotalarımıza yelken açalım. Fethiye, Likya yürüyüş yolunu barındıran bir bölge. Bu sebeple yürüyüş (trekking) sevenler için biçilmiş kaftan. Tabi bu yolu atlı gezintileriyle renklendirmek de elinizde. Kamyon ve jip gezileri için de uygun rotalar bulmanız oldukça kolay. Kara üzerinde gerçekleştirebileceğiniz onlarca seçeneğiniz var. Köy ve kasaba ziyaretlerini de bu listeye ekleyebilirsiniz. Dilerseniz önerileri biraz daha sabitleştirip karadan biraz uzaklaşalım ve sözü çok uzatmadan Ölüdeniz’e varalım. Fakat Ölüdeniz’i anlatmadan önce Af Kule’de dalma deneyimini ve Çalış Kumsalı’nda yelkencilik keyfini ve Şövalye Adası’na gerçekleştirilebilecek küçük bir geziyi de satır aralarımıza ekleyelim.

Fethiye Ölüdeniz - Engin Çakır

Fethiye’nin genelinde yapabileceğiniz yegâne meşgale spor. Kürekçilikten, Dalaman Çayı’ndaki rafting heyecanına kadar her seçeneğinizin içerisinde spor var. Elbette ki aslan payı su sporlarına ait… Su kızağı, parasailing, su kayağı, catamaran, banana, ringo ve rüzgâr kayağı Fethiye’nin sunduğu heyecanların sadece birkaç tanesi… Fakat bizim sizin için seçtiğimiz rota Babadağ’da yamaç paraşütü yapmaktan geçiyor. Ölüdeniz’in simgesi olmuş bu sporu ilerleyen sayfalarda daha geniş bir şekilde okuma fırsatınız olacak.

Fethiye Ölüdeniz - Engin Çakır

Likyalılarda ışık ve güneş diyarı, Ortaçağ’da “Uzak Diyar” olarak tanınan Fethiye, Anadolu’nun güneybatısında yer alan Teke Yarımadası’nda ve Ölüdeniz ile denizkulağı (lagün) diye tanımlanan bir kıyı şeridine sahip. Akdeniz Bölgesi’nin batı kesiminde, Muğla iline bağlı bir ilçe. Antalya, Akdeniz, Dalaman, Denizli ve Burdur ile çevrili bu ilçe Antik Telmessos kentini de içinde saklıyor. İzmir-Muğla üzerinden gelerek; Antalya’ya ulaşan kıyı yolu 1 km doğusundan geçiyor. Bu yolla, Muğla il merkezine uzaklığınız yaklaşık 130 km. Dalaman Havalimanı’na uzaklığı ise sadece 1 saat.

Fethiye Ölüdeniz - Engin Çakır

Ölüdeniz gibi dünyada eşi benzeri bulunmayan bir kumsalın sahibi olan Fethiye, aynı zamanda birkaç sayfa sonra sizi karşılayacak olan Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu gibi doğası bozulmamış çok özel bölgelerin de sahibi. Ayrıca günlük tekne turları ile ulaşılan 12 Adalar’ı da içerisinde bulunduruyor. Ölüdeniz dışında Fethiye civarında birbirinden güzel onlarca kumsal bulunuyor; Belcekız (Belceğiz), Çalış Kumsalı ve İztuzu Kumsalı (Dalyan) gibi. Antik çağlardan kalmış kent kalıntıları ile kültür turizmine de açık olan Fethiye’nin çevresindeki antik kentlerin bazıları ise şunlar; Telmessos, Kaunos, Kadyanda, Tlos, Pınara, Letoon, Sidyma ve Ksantos. Tüm bu antik kentlerden birçok eserin bulunduğu Fethiye Müzesi de gidilmesi gereken yerler listenizde bulunabilir. Ayrıca Kumburnu Ulusal Parkı’nı da unutmamak gerekir.

Fethiye’den Ölüdeniz’e çamlar arasından giden yol 14 km sürüyor. İnişli çıkışlı bir yolun sonunda sizi masmavi bir koy karşılıyor. Burası Belcekız Koyu. Koyun içinden uzanan kumsalı yürüdüğünüzde ise Ölüdeniz’i görüyorsunuz. Belcekız ve Ölüdeniz isimleri bir rivayete dayanıyor. Efsaneye göre, eski çağlarda Fethiye’den geçen gemiler açıkta demirler ve içme suyu almak üzere kıyıya sandalla çıkarlarmış. Bir gün yaşlı bir kaptanın genç ve yakışıklı oğlu su almak için koya çıktığında güzel mi güzel Belcekız’ı görmüş. Görür görmez de vurulmuş. Kızın yüreğine de ateş düşmüş. Fakat delikanlı suyu alıp dönmek zorundaymış. Gemi uzaklaşıp gitmiş. Belcekız o tarihten sonra hep kıyıyı ve sevdiğini beklemiş. Delikanlı da geminin tekrar bu koydan geçmesini… Her geçişte su almaya gelirmiş. Gide gele sevdalanmış olan gençler hasretle bir sonraki görüşmelerini bekler olmuş…

Fethiye Ölüdeniz - Engin Çakır

Bir gün gemi koydan geçerken fırtına patlamış. Genç, babasına burada korunaklı, havuz gibi bir koy olduğunu söylemiş. Fakat babası oğlunun sevgilisini görmek uğruna gemiyi parçalamayı göze aldığını sanmış. Dalgalarla birlikte kavga da büyümüş ve baba, gemi tam kayalıklara çarpacakken, bir kürek darbesiyle oğlunu denize atmış ve dümenin yanına gitmiş. Daha sonra çarşaf gibi olan koyu görmüş. Oğlu oracıkta, kayalıklarda can vermiş. Kayaların üzerinde sevdiğini bekleyen Belcekız da kendini kayalardan atıp intihar etmiş. İşte o gün bu gündür kızın öldüğü yere Belcekız, oğlanın öldüğü yere ise Ölüdeniz denmiş…

Ne zaman Fethiye denilse akla ilk önce Ölüdeniz gelir. Bu kadar küçük bir koy nasıl olur da bu kadar büyük bir üne sahip olur diye düşünmeyin çünkü kumsalın göz kamaştırıcı güzelliği 2006 yılında gerçekleştirilen oylama ile zaten kanıtlanmıştır. Ölüdeniz % 82 oyla dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir.

Fethiye Ölüdeniz - Engin Çakır

Ölüdeniz’de yeterli sayıda otel, kamp alanı ve lokanta bulacaksınız. Kumsalda ise şemsiye ve şezlong kiralanabiliyor. Büfeler, soyunma – giyinme kabinleri, açık duşlar ve tuvaletler de bulunuyor. Diğer bir deyişle doğanın tadını rahatça çıkartabilirsiniz.  Ölüdeniz’i çevreleyen kumsal alan üzerinde yer yer defne, mersin gibi Akdeniz iklimine özgü bodur bitkiler yaşıyor. Ölüdeniz, adı gibi durgun bir göl niteliğinde. En fırtınalı günlerde Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz’de sadece çırpıntılar meydana gelir efsanesini doğrular bir şekilde… Ancak durgun gibi gözüken Ölüdeniz, gözle görünmeyen üç nedenle kendini hemen her gün yeniler. Bunlardan ilki, yoğun kaynak suları ile beslenmesidir.

Dipte içeriden açık denize doğru bir akıntı yaratır. İkincisi, bu kaynak sularının yarattığı tuz farkından dolayı açık denizden içeriye ve dışarıya devamlı bir dolaşım oluşmasıdır. Üçüncüsü ise gel-git etkisi ile sular iki-üç günde bir ortalama yarım metre yükselir ve alçalır. Bu da büyük miktarda deniz suyu girişi ve çıkışı sağlar. Dipten kaynayan soğuk su kaynaklarıyla beslenen Ölüdeniz, bu sebeple kimi kesimlerde soğuktur. Kirlenmeye karşı önlem olarak kumsaldaki denetimler sıklaştırılırken, yatların Ölüdeniz’e girmesi de yasaklanmış durumda. Dalgaların uğramadığı bu koyda 12 ay boyunca denize girmek mümkün. Egzotik adaları andıran turkuvaz mavisi denizi, ince kumlarla kaplı plajı, spor etkinlikleri ve yamaç paraşütü ile şaha kalkmış ünü ile Ölüdeniz, tüm dünyanın dikkatini çekmeyi çoktan başarmış durumda…

Fethiye’nin güneyinde, Belceğiz Körfezi’nin ise kuzeyinde kalan bu koy, Türkiye’nin bilinen en küçük koylarından bir tanesi. Fakat benzerine ender rastlanır büyüleyici doğası, hareketsiz denizi, deniz ürünleri ve bir başka yazı konusu olabilecek Kleopatra Plajı’ndakine benzer kumuyla ziyaretçilerinde zaten derin izler bırakıyor. Size kalan ise ona kendinizi teslim etmeniz…

Yazı ve fotoğraflar: Engin Çakır
Başa dön tuşu