Dergi Bursa Ekim 2017 - Sayı 45

34 indicated geographical areas. It is a brand All areas around the world with the “best” olives have their own geographical indications. In Turkey, “Gemlik olives” are the only olives with a geographical indication document since 2003. This document provided in accordance with geographical structure, weather, production process and other factors is also an evidence that Gemlik olives cannot be produced in any other part of the world as they are produced in their local area. In addition, Gemlik olives are described as the highest quality olives in the world and the only kind of olives that can compete with Spanish table olives known as “Manzanilla”. Our “Gemlik olives” which earned its logo as a result of a painting competition managed to be a brand with both its name and taste. Cure to the sick, good to many ailments • Studies carried out indicate that the leaves of olives contain a substance called “Oleuropeitt” which protects trees from illnesses and harmful pests. • Calcium elenolate in olive leaves has the ability to kill harmful viruses, bacteria and fungi. • According to proven research, olive oil slows aging with its vitamin E content by contributing to cell rejuvenation. Decreases the harmful effects towards functionality of the brain, is good for skin care and gives a shiny look to hair when applied directly. • Olive oil reduces bad cholesterol which is the main risk factor for heart and vascular diseases by preventing vascular occlusion. • World Health Organization (WHO) reported that heart and vascular diseases are seen the least in people of Crete Island of Greece where olive oil is very popular since ancient times. bursa mutfağı bursa cuisine • Olives contain A,D,E and K vitamins which prevent the development of cancerous tumors and protect the body against radioactivity. • Olives reduce the acidity of stomach which prevents gastritis and gastroduodenal ulcer. • Thanks to their E, A, D and K vitamins content, olives help with bone and teeth development in children, strengthens the bones by preventing calcium loss. Decreases osteoporosis for the elderly. • Olives are also good for the liver. They are also good for digestion problems, gall bladder illnesses and gallstones, intestinal cancer and jaundice. • Benefits of olive oil are similar to those of the mother’s milk. Because the essence of olives are almost identical to mother’s milk. • Since olive oil has no cholesterol, it decreases the bad cholesterol (LDL) while increasing good cholesterol (HDL), also regulating and strengthening it. • Olive oil, reduces the risk of clotting by fighting against factors related with the clustering of blood cells. Also it’s the source of oil that is most easily absorbed by intestines. • Olive oil reduces the amount of sugar in the blood for diabetes patients up to a rate of 12% It is also the most ideal oil for frying because it takes very long for it to burn. • Greece is the worlds highest consumer of olive of with 25 kg. per capita, followed by Italians (11.5 kg), Spanish (10,4 kg) and Syrians (8kg). Turkey is at the very end of the list with 1.5 kg consumption per capita. Sources: Gemlik Trade Exchange, Municipality of Gemlik logosuyla “Gemlik Zeytini”miz, Bursa’nın mutfağından yola çıkıp adıyla, tadıyla dünyaya ulaşıp bir marka olmayı başardı. Hastalara şifa, binbir derde deva • Yapılan araştırmalara göre zeytin yaprağında, ağaçları hastalık ve zararlılardan koruyan ve modern tıpta son yıllarda üzerinde araştırma yapılan “Oleuropeitt” maddesi bulunuyor. • Zeytin yapraklarından bulunan kalsiyum elenolate, genel zararlı olan virüs, bakteri ve mantarları yok etme özelliğine sahip. • Kanıtlanan bilimsel çalışmalara göre zeytinyağı, içerdiği E vitamini ile insan hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunarak yaşlanmayı geciktiriyor. Beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkisini azaltıyor, cildi güzelleştiriyor ve haricen kullanıldığında saçlara parlak bir görünüm kazandırıyor. • Zeytinyağı kalp ve damar hastalıklarında temel risk faktörü olan kötü huylu kolesterolü azaltarak damar tıkanıklıklarını önlüyor. • Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) kalp krizi ve kalp hastalıklarına en az, eski çağlardan beri zeytinyağının merkezi kabul edilen Girit Adası’nda rastlandığını ve burada yaşayan insanlarda kalp krizi riskinin en alt düzeyde bulunduğunu rapor etti. • Zeytinde, kansere karşı etkili birçok maddenin yanı sıra kanser tümörlerinin oluşumunu engellediği ve radyoaktiviteye karşı vücudu koruduğu tespit edilen A, D, E ve K vitaminleri de bulunuyor. • Zeytinin mide asitliğini azaltarak vücudu Gastrit ve Gastroduodenal ülserlere karşı koruyucu özellikleri bulunuyor. • Zeytin içeriğindeki E, A, D ve K vitaminlerinin çocuklarda kemik ve diş gelişimine yardımcı oluyor, kalsiyum kaybını engelleyerek kemikleri güçlenmesine katkı sağlıyor. Yaşlılarda ise kemik erimesi (osteoporoz)’u azaltıyor. • Zeytin karaciğerin de dostu. Ayrıca sindirim bozuklukları, safra kesesi hastalıkları ve safra kesesi taşında, bağırsak kanserinde ve sarılıkta faydalı. • Zeytinyağının faydaları anne sütü kadar değerli. Çünkü zeytinin özü anne sütüne en yakın özelliğe sahip. • Zeytinyağı kolesterolsüz olduğu için kandaki zararlı kolesterolü (LDL) azaltıyor ve faydalı kolesterolü (HDL) yükselterek, düzenliyor ve kuvvetlendiriyor. • Zeytinyağı, kan hücrelerinin kümeleşmesinde rol oynayan faktörlere karşı etki göstererek kan damarlarında pıhtılaşma riskini azaltıyor. Ayrıca bağırsaklar tarafından en iyi emilen yağ çeşidi. • Zeytinyağı diyabetli hastalarda kandaki şeker oranını % 12 oranında azaltıyor. • Zeytinyağı içindeki antioksidan maddeler nedeniyle çok daha yüksek sıcaklıklara dayanıklı. Daha geç yandığı için de kızartmalar için en ideal yağ. • Dünyada kişi başına en fazla zeytinyağı Yunanistan’da (25 kg.) tüketilirken, Yunanlıları sırasıyla 11.5 kg. ile İtalyanlar, 10,4 kg. ile İspanyollar ve 8 kg. ile Suriyeliler takip ediyor. Ülkemiz zeytinyağı tüketiminde 1.5 kg ile sıralamanın en gerilerinde kalıyor. Kaynaklar: Gemlik Ticaret Borsası, Gemlik Belediyesi

RkJQdWJsaXNoZXIy MjAwNTM=