Eğlenceli strateji

İcat edilmesinin ve varlığını sürdürebilmesi için bir mahkeme salonunda yapılan savunmanın üzerinden yüzyıllar geçti. Dairesel hedef noktalarından oluşan bir nişan tahtası, rengârenk oklar ve birkaç arkadaşın yeterli olduğu; kazanmaktan önce eğlenmeyi hedefleyen bir oyun dart ya da TDK’ya göre “oklama.”

Dart
Dart

Hayatımız boyunca hep bir “hedef” peşinde oluşumuz, günlük telaşlardan, koşturmacalardan fırsat bulup arkadaşlarımızla vakit geçirmek için ayırdığımız zamanlarda oynadığımız oyunlara kadar yansımış. “Dart” Türkçedeki adıyla “oklama” oyunu da bu durumun ispatı olsa gerek. Doğuşu 1500’lü yıllara, yaygınlaşıp tüm dünyayı saran bir tutkuya dönüşmesi ise 19. yüzyılın sonlarına dayanıyor.

Dart
Dart

İngiltere’de şans oyunlarının yasaklandığı bir dönemde bu oyunu mekânında oynatan Anakin, yargılandığı mahkemede dart’ın sıradan bir şans oyunu değil, bir tür spor olduğunu ispatlamış olmasaydı, belki de bu oyunun adını bile duymamış olacaktık.

Dart
Dart

“Hedef noktaları dairesel olarak belirlenmiş nişan tahtasına küçük okların atılmasıyla oynanan bir tür oyun.” Tanımı bir cümleye, varlığı ise yüzlerce yıl önceye dayanan bir oyun bu. Kimin bulduğu, nasıl icat ettiği tam olarak bilinmiyor ama Orta Çağ döneminde İngilizler tarafından ortaya atıldığı söyleniyor. Ancak oyun, ilerleyen zaman içinde yine İngiltere’de, şans oyunlarının yasaklandığı döneme kurban gitmişti.

Dart
Dart

Ta ki, mekânında bu oyunu oynatan Anakin’in mahkemeye verilmesine kadar. 1908 yılında yargılanmak için mahkemeye çıkartılan Anakin, onlarca insanın şahitliğinde bir dart tahtası kurdurdu ve yaptığı atışlarla bu oyunun şansla değil, yetenek ve antrenman yapmakla olan yakın ilgisini kanıtladı. Bu olaydan sonra geçen yıllar içinde oyundan çok spor olarak kabul edilen dart kabul görmekten öte, 60’dan fazla ülkenin üyeliği ile bir “Dünya Dart Federasyonu” kurulan ve uğruna dev organizasyonlar düzenlenerek çığ gibi büyüyen bir tutku haline geldi.

Dart
Dart

Öyle ki oyun, anavatanı kabul edilen İngiltere’nin ev sahipliği yaptığı 2012 yılında Olimpiyat Oyunları’nda bile yer aldı. Dartın dünya çapında hızla yaygınlaşması biraz da gerekli ekipmanlarının diğer sporlara ve oyunlara göre daha az maliyetli olması, çok geniş bir alana ihtiyaç duyulmaması; yaş, cinsiyet, boy, kilo gibi etkenlere bağlı olmaması ile ilgili.

Dart
Dart

Türkiye’de ilgi görmesi 2000’li yılları bulan dart, 2000 yılında Atıcılık ve Avcılık Federasyonu’na bağlanmasıyla resmi bir spor olarak kabul edildi. Türkiye, bu tarihten sonra dünya çapında organizasyonlara katılarak başarılar kazanılarak 6 yıl içinde Dünya Dart Federasyonu üyesi oldu.

Dart
Dart

“Ayakta satranç oynamak” olarak da tanımlanan dart, bedeni çalıştırdığı gibi ciddi anlamda bir beyin antrenmanı da yaptırma özelliğine sahip. Bir yandan stresten uzaklaştırıp sosyalleşmenizi sağlarken bir yandan sizi yormadan zihninizi çalıştırıyor. Sayılarla arası hiç iyi olmayanlara bile, bitki köklerinden yapılmış ya da elektronik bir dart tahtasında gördüğü rakamlar bir anda sevimli geliveriyor. Karışık olarak dizilmiş 20 sayı diliminin arasında, tahtanın tam ortasını hedefleyerek yapılan atışlar, türlü malzemelerle yapılan rengârenk, desenli hatta işlemeli oklar insanı bir anda içine çekiyor. Oyuncular, birkaç saatliğine de olsa yaşamdaki gerçek hedeflere varmak için yaşadığı yorgunlukları unutup, yalnızca tek bir hedefe odaklanarak hayatı daha eğlenceli bir hale getiriyor. Kimi tam “12”ye onu çok kızdıran birinin fotoğrafını koyup stres atıyor; kimi derinlemesine düşünüp kurduğu stratejilerle ciddiye aldığı bu sporu, en ince ayrıntılarıyla ele alıp üzerinde kafa yoruyor.

Yazı: Ferhan Petek
Başa dön tuşu