“Enerji” saçan tarih
Cumhuriyetin ilk yıllarında Bursa ve Türkiye ekonomisine “enerji” veren Merinos Fabrikası, bugün endüstri mirasına dönüşen unsurlarıyla geleceğe ışık tutuyor… Enerji Müzesi Avrupa standartlarında müzecilik vizyonuyla projeleri hazırlanmış pek çok Bursa müzesinden sadece bir tanesi…
Merinos Tekstil Fabrikası’na elektrik üretimini sağlayan binada kurgulanan müze, tekstil fabrikası kapandıktan sonra yıllarca atıl durumda kalmış olan elektrik santrali ve içindeki makinalar ile tekrar hayat buldu. Müzede elektrik enerjisinin tarihi ile medeniyetin gelişimi ve değişiminin yansıtılması hedefleniyor. Elektrik enerjisi olgusunu gündelik hayat ve sanayileşme-üretim gereçleriyle önemsetmek müzenin bir başka amacı… Müzede elektrik santralinin gerçek işlerliğinin yanı sıra Bursa’da elektrik tarihi, elektrik öncesinde kullanılan aydınlanma araçları ve oldukça teknik bir konu olan elektrik enerjisinin üretim safhaları animasyon ve canlandırmalar ile özellikle çocuk ziyaretçilerin ilgisini çekerek aktarılmaya çalışılıyor. Müze binası zamanında yalnızca elektrik enerjisi üretmiş olsa da müzenin günümüzdeki eğitimlerinde her türlü enerji kaynağı konu edilmiş ve bunların verimli kullanımına yönelik maketli anlatım ve video gösterimleri ziyaretçilerin izlenimine sunuluyor. Müzeye gelen bir ziyaretçi termik santral, elektrikli otomobil teknolojisi, barajlar, güneş ve rüzgâr enerjisi hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Ayrıca enerji kullanımında canlılara ve çevreye duyarlılık sağlanması konulu belgesellerin gösteriminin yapıldığı, mini video odaları oluşturulmuş…
Dünyada küresel ısınmaya ve iklim değişimine sebep olan enerji konusunda farkındalık yaratmayı görev bilen müze, çocuklara yönelik eğitim çalışmaları ile de bu görevi gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu çalışmalar ile müze; enerjinin verimli, etkin, güvenli, zamanında ve çevreye duyarlı şekilde üretilip tüketilmesi konusunda toplumun duyarlılığını artırmak gibi bir sosyal sorumluluk misyonu üstleniyor.
Fotoğraflar: Bursa Büyükşehir Belediyesi arşivi