Erişkinlerde ateş ve “erişkin doktoru”
Ateş yüksekliği denince aklımıza hemen çocuklar gelir. Genelde çocuklarımız ateşlenir. Önce kendimiz elimizden geldiğince ateş düşürücü şurup, fizik soğutma gibi yollar deneriz. Sonra adres bellidir; çocuk hastalıkları uzmanı ya da acil servis… Peki yetişkin biri ateşi yükseldiğinde ne yapar? Aslında cevap basit; önce nane-limon kaynatılır, sıcak bir duş alınır, mümkünse hamama gidilir, battaniye altında sıkı bir ter atılır (bilinenin aksine en yanlış olanıdır), en son çare gripin ya da benzerlerine başvurulur. Bir ateş düşürücü veya evlerde çoğu zaman bulunan ve bir rivayete göre her şeye iyi gelen grip ilaçlarından alınır. Ateş düşerse sorun yok. Ama çoğu zaman olduğu gibi ateş inatçı çıkar ya da beraberinde ek bir bulgu (boğaz ağrısı, öksürük, ishal vb.) gelince, en nihayetinde doktor ziyaretinin zamanı gelir.
Öncelikle şunu unutmamak lazım ateş hastalık değil, bir hastalığın belirtisidir. Ateşin nedeni bir enfeksiyon olabileceği gibi enfeksiyon dışı nedenler de olabilir. Ateşin sebebine bağlı olmak üzere tüm doktorlar ateşi yüksek bir hastayla karşı karşıya kalabilir. Ama günlük pratiğe dönersek ateşi yükselen bir yetişkin bu durumdan o kadar rahatsız olur ki, soluğu hemen acilde alır ya da acili pas geçerse kendini dahiliye (iç hastalıkları) polikliniğinde bulur. dergi bursa’nın geçen sayısında “İçinizden gelen sese kulak verin ve mümkünse bir iç hastalıkları uzmanı ile bu sesi değerlendirin” demiş ama “Neden iç hastalıkları?” sorusuna cevap veremeden bitirmek zorunda kalmıştık. İzninizle iç hastalıkları, eski tabirle dahiliye ya da Türk İç Hastalıkları Derneği’nin (TİHUD) yeni yaklaşımıyla “Erişkinlerin Doktoru” kavramını sizinle paylaşmak istiyorum.
İç hastalıkları uzmanları gençlik çağından (SGK kurallarına göre 16 yaş) başlayıp yaşlılığa uzanan süreçte en basit ve sık görülen sağlık sorunlarından, en karmaşık ve nadir rastlanılan sağlık sorunlarına kadar her aşamada erişkinlere destek olabilmek için eğitim almıştır. İç hastalıkları uzmanlığının en basit ve en önemli ilkesi, hastaya bir bütün olarak yaklaşmaktır. Özellikle ciddi kronik hastalıkları olan, birden fazla hastalığa sahip ve en önemlisi çok sayıda ilaç kullanan hastaların takip, tedavi ve izleminde başrolü çoğu zaman iç hastalıkları uzmanları üstlenir. Sağlıklı kalma, sağlığın idamesi, sağlıklı yaşam ve check up, erişkin aşılaması, tanı konmakta güçlük çekilen hastalar, bir ameliyat öncesi veya sonrasında sorunları olan hastaların diğer uzmanlık dalına mensup doktorlar tarafından konsültasyonu sonrası tedavisinde… Saymakla bitmeyen daha birçok alanda rol alırlar. Daha basitçe ele alırsak; diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon, hiperlipidemi, ateş yüksekliği olsun olmasın birçok enfeksiyon hastalıkları (üst-alt solunum yolu, idrar yoları…), böbrek hastalıkları, mide-bağırsaklar-karaciğer-safra yolları ve pankreas hastalıkları, tiroid hastalıkları, kan hastalıkları, eklem ve kas hastalıkları, onkolojik problemler, otoimmün hastalıklar, alerjik hastalıklar ve bağışıklık problemleri…
İyi donanımlı bir iç hastalıkları uzmanı bu ve birçok konuda sizlere yardımcı olabilir, hastalığınızın takip ve tedavisini sürdürebilir, gerektiğinde sizi ilgili branş hekimine yönlendirerek tedavi ve takip sürecinize katkıda bulunabilirler.
Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle…