Eski günlerdeki gibi…

Bursa Bıçak Müzesi

Eski günlerdeki gibi…

Eski günlerdeki gibi… Bursa müzelerini sitemizde bulabilir; Bursa Bıçak Müzesi hakkında detaylı bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Bursa Bıçak Müzesi

93 Harbi’nden sonra Bursa’ya gelen Balkan göçmenlerinin kente hediyesi Bursa Bıçağı… Bursa’nın, adıyla anılan bu en keskin değeri. Şimdi “Bursa Bıçak Müzesi” ile bir dünya markası olmaya ve gelecek nesillerle tanışmaya hazır…

 Bursa Bıçak Müzesi

Bursa’nın geçmişinde derin izler bırakan köklü bir gelenek, dünden yarına bir emanet bıçakçılık… 700 yıllık, kökeni demirciliğe dayanan bir serüveni var. Balkan göçmenlerinin 93 Harbi’nden sonra Bursa’ya getirdikleri bıçakçılık kültürü, zaman içinde teknolojiye yenilir gibi olsa da son birkaç yıldır yapılan çalışmalarla hareketlendi ve bir Bursa markası olarak dünyaya açılmaya başladı bile… Tüm bu çalışmaları; düzenlenen yarışmaları, toplanan ürünleri, Bursa Bıçağı hakkında yazılan kitapları bünyesinde toplayan Bursa Bıçak Müzesi, bu yıl ekim ayında ziyarete açıldı.

Bursa Bıçak Müzesi

Arnavut çakısından Bursa yatağanına tüm çeşitleri bir arada sunan aynı zamanda bıçak zanaatı hakkında her tür bilginin toplandığı müzedeki ürünlerin gün geçtikçe artması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda son birkaç yıldır ödüllü bir tasarım yarışması da düzenleniyor. Bursa Bıçakları Tasarım Yarışması, bıçakçılığa gönül vermiş birçok ustayı bir araya getiriyor. Bu yıl 6. kez gerçekleştirilen yarışmada 125 katılımcı, 280 tasarımla yarıştı. Hatta bu yıl ilk kez öğrencilere yönelik bir alan da açıldı ve geleceğin bıçak ustalarına da kendilerini gösterme fırsatı verildi. Yarışmanın, bıçakçılık zanaatını ve mesleğini canlandırmanın yanı sıra bir hedefi daha var: Müzeye yeni eserler kazandırmak…

Bursa Bıçak Müzesi

Bıçakçılık konusunda bir marka olan Bursa, yalnızca kentine kendi değerlerini hatırlatmakla kalmıyor; Bursa bıçağını ülke hatta dünya çapında tanıtmaya hazırlanıyor. Bıçakçılığı “eski günlerdeki gibi” cazip ve tercih edilen bir mesleğe dönüştürecek çalışmaların merkezi ise Bursa Bıçak Müzesi olacak gibi görünüyor.

Bursa Bıçak Müzesi

Müze için Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait iki adet tarihi yapı kullanıldı. 1700’lü ve 1800’lü yıllardan kalma bu iki yapı Bursalıların atalarından kalan bir mesleğin yok olup gitmesine engel olma amacı taşıyor.

Bursa Bıçak Müzesi

Yalnızca bu özel müzenin varlığı ile değil Bursa’nın ve Bursalıların sahip çıkması ile bıçakçılık; eski ilgisine ve ihtişamlı günlerine geri dönüyor. Gençler, dedelerinden kalan, bu topraklarda değerlenip dünyaya açılan bu geleneksel mesleğe heves etmeye başladı bile. Yarının bıçak ustaları, tıpkı geçmişte olduğu gibi, bugünden yetişiyor. Bu gelişmeler böyle devam ederse; hem bıçakçılık mesleği sonsuzluğa uzanacak hem de Bursa, eskisi gibi, en iyi bıçak ustalarının memleketi olarak anılacak.

Bursa Bıçak Müzesi

Kaynaklar: Bursa Bıçak Müzesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi arşivi

 

Just like in the old days…

Bursa Knife is the gift of the Balkan immigrants who came to Bursa after the ‘93 War… This sharpest value of Bursa known with its name. It is now ready to become a world brand and meet posterity with the “Bursa Knife Museum”…

 

Knife making is a deep rooted tradition that has left traces in the history of Bursa and a gift from the past to the future… It has a 700 year history dating back to forging. Even though the knife making culture brought to Bursa by the Balkan immigrants after the ‘93 War seemed like it would lose out the battle against technology, it has revived recently starting to make a name in the world as a brand of Bursa… Bursa Knife Museum that collects all these works, contests, products and books on Bursa Knives has been open to public this year in October.

 

It is aimed to increase the number of products in the museum which houses many types of knives from Albanian pocket knives to Bursa yatagan. An awarded design competition is held every year for this purpose. Bursa Knives Design Competition brings together many experts who have set their hearts on knife making. This year the 6th competition was organized with 125 participants competing with 280 designs. Indeed, a separate area was set up for the first time this year for students and the experts of the future were given a chance to display their own talents. The competition has another goal in addition to reviving the art and profession of knife making: bringing in new objects to the museum…

 

Bursa, as a brand in knife making, not only reminds the city its own values but also prepares to introduce Bursa knives to the country as well as the world. And it seems as if Bursa Knife Museum will be the center for the works carried out to transform knife making into an attractive and preferred profession “just like in the old days”. Two historical structures that are the properties of the Regional Directorate for Foundations have been used for the museum. These two structures dating back to the 1700’s and 1800’s aim to prevent the disappearance of an heirloom profession.

 

Knife making is returning to its past days of glory thanks not only to the existence of this museum but also the interest of Bursa and the locals of Bursa. The young generation has already started to fancy for this traditional profession that gained value in these lands and opened up to the world. Knife making masters of tomorrow are catching up just as they did in the past. If all goes in this manner; knife making profession will reach out to infinity and Bursa will once again be known as the home of the best knife makers.

References: Bursa Knife Museum, Bursa Metropolitan Municipality archive

Başa dön tuşu