Gelmiş geçmiş en iyi 50 “seri film”

Özünde “sinema severler bir yapımı beğenirse, devamını da görmekten büyük keyif alır” düşüncesini barındıran “devam” filmleri, hem belli bir seyirci kitlesine daha vizyona girmeden sahip olmasıyla, hem de temeli atılmış bir senaryo üzerine kurulmalarıyla yapımcıları cezbediyor.

Sinema endüstrisinin beğeni kazanan filmlerde sıkça tercih ettiği devam filmleri belli bir süre sonra efsaneleşebiliyor. Hatta ilk çıkan filmlerin şöhretini geride bile bırakabiliyor. Yeni çıkan filmi izlemek isteyenler ilk çıkan filmleri de yeniden izliyor. Bu da o filmin takip ve beğenisi arttırıyor. Seri filmlerin reklamı da oldukça kolay yapılıyor. Çünkü ilk filmlerde izleyicinin hangi sahnelerde nasıl tepkiler verdiği görülüp, o noktalara parmak basılıyor. Devam filmleri izleyiciye sunulduğunda maddi ve manevi getirisi olan filmler haline dönüşüyorlar. Tabi bu avantajlarının yanında bazı dezavantajları da bulunuyor. Öncelikle beklentisi yüksek bir seyirci kitlesine iş yapılıyor. Seyirci ilk filmi beğeniyor ancak devam filminde çıtanın yükselmesini bekliyor. Devam filmleri başarılı yoldan çok fazla sapma şansına da sahip değiller… Fakat bu olumsuz durumlar iyi yönetilirse, film bir adım daha öne çıkabiliyor. Sinema dünyasında genelde üçlemeler meşhur ancak konuya maddi kaygılar eklenince dördüncü, beşinci, altıncı ve hatta yedinci filmler dahi vizyona girebiliyor. İşte sinema dünyasında adından söz ettiren, ilki kadar başarılı hatta ilkinin önüne geçen devam filmlerinden birkaç örnek: 

The Godfather 2

The Godfather II – Baba 2 (1974): 1974 yılında vizyona giren bu devam filminde Don Corleone rolünde izlediğimiz Marlon Brando gibi bir ismin eksik olması her ne kadar büyük bir dezavantaj olsa da ünlü yönetmen Francis Ford Coppola Al Pacino ve Robert De Niro gibi iki yıldız isimle bu dezavantajı avantaja çevirmeyi başardı ve film 6 Oskar ödülüne kucak açtı. 

Geleceğe Dönüş 2

Back To The Future 2-Geleceğe Dönüş 2 (1989): Çılgın mucit Dr.Emmett Brown ve Marty Mcfly geçmişe ilk kez 1985 yapımı ilk filmle yolculuk yapmışlardı. Senaryosunun nakış izlercesine özenle hazırlanmış olması, filme çok geçmeden hak ettiği değeri getirdi. 1989 yılında ise serinin ikinci filminde karakterlerimizin bu kez geleceğe olan yolculuklarını izledik. Bu ikinci film, birçok kişiye göre üçlemenin en iyisiydi. 

Star Wars 2 - 2002

Star Wars: Episode III Revenge Of The Sith (2005): George Lucas’ın efsaneleşmiş Star Wars serisinin en güzel filmi olarak bilinir. Kronolojik sıraya göre serinin son, olayların gelişimine göre üçüncü filmi olan bu filmde nefret, hayal kırıklığı, mutluluk ve üzüntü gibi birçok duyguyu görmek mümkün.       

Batman Kara Şövalye

Dark Knight-Kara Şövalye (2008): Tim Burton’un 1990’lı yıllarda beyazperdeye uyarladığı Batman serisinden sonra araya birkaç Batman filmi girse de hiçbiri Christopher Nolan’ın 2005 yılında sinemaseverlerle buluşturduğu Batman Begins (Batman Başlıyor) kadar ses getirmemişti. Farklı bir Batman serisinin başlayacağının sinyallerini veren Nolan’ın bu güzel yapımının tadı henüz geçmemişti ki 2008 yılında Dark Knight (Kara Şövalye) vizyona girdi ve Batman Başlıyor filminden daha popüler oldu. 

“Gelmiş geçmiş en iyi 50” seri film

1 – Yüzüklerin Efendisi – The Lord of the Rings 

2 – Uzay Savaşları – Star Wars

3 – Baba – The Godfather

4 – Matrix – Matrix

5 – James Bond – James Bond

6 – Harry Potter – Harry Potter

7 – Superman – Superman

8 – Yarasa Adam – Batman

9 – Jurassic Park – Jurassic Park

10 – Rocky Balboa- Rocky Balboa

11 – Terminator – Terminator

12 – Grease – Grease

13 – Karayip Korsanları – Pirates of the Caribbean

14 – Kill Bill – Kill Bill

15 – Örümcek Adam – Spider Man

16 – Hayalet Avcıları – Ghost Busters

17 – Sherlock Holmes – Sherlock Holmes

18 – Zor Ölüm – Die Hard

19 – Indiana Jones – Indiana Jones

20 – Buz Devri – Ice Age     

21 – Görevimiz Tehlike – Mission Impossible

22 – Çığlık – Scream   

23 – Üç Renk – Three Colors

24 – Sin City – Sin City

25 – Testere – The Saw

26 – Hızlı ve Öfkeli – Fast & Furious

27 – Demir Adam – Iron Man     J. Robert Dawney’nin ilk seri filmi olma özelliğine sahip. J.R’nin aksiyon bilim kurgu oyuncusu olduğunu

28 – Elm Sokağı Kabusu – A Nightmare On Elm Street

29 – Shrek – Shrek         Animasyon filmleri aklımıza getirince yeşil suratlı baş kahraman, duygusal ve cesur karısı aklımıza ilk gelenlerden 

30 – X Men – X Men           

31 – Uzay Yolu – Star Trek    

32 – Blade – Blade                                             Farklı türde filmler izleyici tarafından desteklendiğinde merak uyandırıyor.

33 – Hannibal – Hannibal       

34 – Halka – The Ring    filmlerinden

35 – Taşıyıcı – Transporter

 

36 – Kelebek Etkisi – Butterfly effect

37 – Son Durak – Final Destination

38 – Taksi – Taxi

39 – İskoçyalı – Highlander

40 – Bourne – The Bourne

41 – Oyuncak Hikayesi – Toy Story

42 – Karanlıklar Ülkesi – Underworld

43 – Temel İçgüdü – Basic Instict

44 – Ölümcül Deney – Resident Evil

45 – Felekten Bir Gece – Hangover

46 – Amerikan Pastası – American Pie

47 – Karateci Çocuk – The Karate Kid

48 – Küp – Cube

49 – Mumya – The Mummy

50 – Siyah Giyen Adamlar – Men in Black

Başa dön tuşu