İpek hakkında her şey

Kapıdan içeri adımınızı attığınız anda başlıyor ipekten yolculuğunuz… İpeğin tüm süreçlerine ipekböceğinin tüm evrelerine şahit oluyorsunuz burada. Gözlerinizin önünde bir mucize gerçekleşiyor, şaşkınlığınız hayranlığa dönüşüyor.   

 

Bursa’da; Bursa ipeğini, ipekçiliği ve ipekböcekçiliğini eski değerine kavuşturmak için yıllardır uğraşılıyor. Bu çalışmalar kapsamında kent, geçtiğimiz yıl önemli bir değer daha kazandı. Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi, aynı zamanda bir ipek müzesi… Çünkü buradaki üretim alanında bulunan dokuma ve halı tezgâhlarına ek olarak sergi panoları ve üretime dair örneklerin sunulduğu vitrinler de var. 160 kişilik ekibiyle Bursa motiflerinin, Bursa ipeğini, Bursa kumaşını sonsuzluğa taşıyan merkez; ziyaretçilerini ipeksi bir yolculuğa çıkarıyor. Tasarım ve üretim merkezi olarak ipekböcekçiliğini canlandırdığı gibi ipeğin ve ipekböcekçiliğinin Bursa’daki serüvenini de gözler önüne seriyor. Bir şekilde ayakta kalmayı, günümüze ulaşmayı başaran eski bir ipek fabrikasının değerlendirilmesiyle Bursa’ya kazandırılan Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi; Bursa’da ipeğin, ipekböceğinin ve ipekböcekçiliğinin “yaşadığı” yer…

Türkiye’nin ilk ipek müzesi unvanına sahip, ipeğin, kozadan kumaşa dönüşümündeki tüm aşamaların görülebildiği Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nin ardından kente kazandırılan Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi, özel mülkiyetten takas yolu ile belediyenin mülkiyetine geçen “Eteler Dokuma Fabrikası” olarak bilinen alanın üzerinde. 4185 metre karelik açık alanıyla birlikte 5265 metrekarelik alan, 1940 ve 1950 yılları arasında açılan diğer ipek fabrikalarıyla birlikte açılmıştı. Alanın kuzeyindeki bina ile doğusundaki fabrikalar birleştirilerek ipek üretim ve tasarım merkezine dönüştürüldü. Bina; ipek eserlerin, ipekçilikle ilgili fotoğraf çalışmalarının da sergilendiği fuaye alanından üretim atölyesine dek tüm bölümleriyle Bursa’nın ipek merkezi haline geldi. Hem kurs hizmeti veren hem de müze olarak ziyarete açık tutulan Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’nde aslına uygun olarak tasarlanan, farklı yüzyıllardan Türk dokuma tezgâhları bulunuyor ve bu tezgâhlar sürekli çalışır durumda. Uzman eğitmenlerin hizmet verdiği merkezde yine farklı dönemlere ait dokuma teknikleri uygulamalı olarak tanıtılıyor. İpekböcekçiliğini tüm süreçleriyle anlatan, kozanın kumaşa dönüşümü süresince yaşadığı evreleri anlatan fotoğraf sergileri de merkezin sergi alanında sunuluyor. Bursa motifleri ile çizilen desenler, her alanda kullanılabilecek olan ürünlere dönüştürülerek ulusal ve uluslararası pazar ağına ulaştırılıyor. Eğitim ve seminer alanlarıyla olduğu kadar kafeteryasıyla da sosyal bir mekân olma özelliğine sahip olan Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi; ipeğin Bursa’ya nasıl gelip gelenekleştiğini ve bu geleneğin hikâyelerini de ziyaretçileriyle paylaşıyor. Bursa ipeğini, kumaşını ve ipekböcekçiliğini geleceğe taşıma görevini üstlenmiş olan merkez, gençleri de Bursa’nın bu özel değeriyle tanıştırmayı hedefliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan ve Bursa’da yeni bir ipek çağı başlatmayı hedefleyen merkez ayrıca yine ipek konusunda önemli sergilere ve etkinliklere imza atıyor. Bunun en iyi örneklerinden biri de 17 Ocak’ta ziyarete açılan “Bir Şehir, Bin Emek: Bursa İpeği” isimli ipek ürünleri sergisi. Bursa ipeğini kozasından ipliğine kumaşından son ürününe geniş bir yelpazede sunan sergi, Bursalıların olduğu kadar şehir dışından gelenlerin de ilgisini çekiyor. İpek hakkında her şeyin bir arada bulunduğu ve sunulduğu Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi,  Bursalıların da ilgisi ve desteğiyle Bursa ipeğini sonraki nesillere aktarmayı başaracak gibi görünüyor.

 

 

Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu