İz (skar) tedavisi
Günlük hayatımızda yaşadığımız olaylar, etkileşimler ve ruhsal gelgitler psikolojimizi nasıl olumsuz etkilerse ve istenmeyen ön yargılara yol açarsa, deride oluşan çeşitli travmalar ve yaralanmalarda derimizde “iz” olarak adlandırdığımız bozukluğa yol açar. Tıbbi açıdan kelime anlamı olarak bakıldığında derinin bütünlüğünü bozan şekil bozukluğuna iz (skar) denir.
Derimizde herhangi bir yaralanma olduğunda yara iyileşmesi olarak adlandırdığımız süreç işlemeye başlar. Yara iyileşmesinde ilk olarak bölgeye kan hücreleri toplanır. Kan hücreleri yarayı geçici olarak bir kan pıhtısı şeklinde sararak kapatırlar. İkinci aşamada enflamatuar (yangısal) hücreler bölgeye gelir ve çeşitli büyüme faktörleri salgılanır. Son aşamada ise kollajen dediğimiz deriye elastikiyetini ve sertliğini veren maddeyi salgılayan hücreler yara yerinde toplanır. Bu aşama ortalama 6 ay ile 2 yıl arasında sürer. İz gelişiminde bu son basamak son derece önemlidir. Bu basamakta aşırı kollajen üretimi olursa deriden kabarık (hipertrofik) skar dokusu gelişmesine sebep olur. Bazı yaralanmalarda ise deri kaybı olur ve deriden çökük (atrofik) skar dokusu gelişir. Bizim rutinde en sık karşılaştığımız iz sebepleri; akne (sivilce), suçiçeği, yanık, bıçaklanma veya künt travma, kimyasal yanık ve cerrahi operasyonlardır.
İnsan ruhunda oluşan izlerin tedavisi son derece zor iken, deride oluşan izlerin tedavisi görece daha kolaydır. Günümüzde modern ve estetik tıbbın ilerlemesiyle oluşan bu izleri yok etmek için çok çeşitli tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bunlar arasında en yaygın ve etkili olanları dermabrazyon, ablatif lazerler, kimyasal peeling ve dermaroller tedavileridir. Ayrıca son günlerde adından sıkça söz ettiren total yüz nakli de kullanılan bir diğer tedavi seçeneğidir. Hastalar açısından tedavi yöntemlerinin çokluğu bazen kafa karıştırıcı olabilmektedir. Burada önemli olan hangi ize hangi tedavinin kullanılacağına doğru karar vermektir. Tedavinin etkinliği kullanılan yönteme ve uygulayan hekimin tecrübesine bağlı olarak değişir.
İz tedavisi zaman ve sabır isteyen bir tedavi şeklidir. İyi bir sonucu elde etmek için ortalama 2 ile 6 ay arasında bir zaman gerekir.
Hepinize “iz”siz bir hayat ve sağlıklı günler dilerim.
Uz.Dr. Murat Küçüktaş