Karlı gecelerin sıcak dostu

Romantik kış akşamlarında; kanımızı ısıtacak, keyifli bir içecekten söz etmek istiyorum bu kez sizlere. Sıcak Şarap. Özellikle soğuk geceler için biçilmiş kaftan…

Uludağ’da sucuk ekmek yerken ya da kayak sonrası şömine başında ısınırken aklımıza o gelmez mi? Dostlarınız, sevdikleriniz yanınızda; güne, kayağa ve kara ait sohbetlerinize eşlik etmez mi? Sıcak şarap içinizi ve sohbetinizi ısıtır, günün yorgunluğunu alır, güzel bir akşama hazırlar sizi. Tabi kararında içilirse…

Bu keyifli şarabın tarihi bir hayli eskilere uzanır. Tarih boyunca değişik milletler tarafından değişik usullerle tatlandırılmaya çalışılan şarap, günümüz şekline en yakın halini 17. yüzyılda İngiltere’de alır. 1970’lere kadar süren bir uygulamaya göre donanmada askerlere tayın olarak rom, su, limon suyu ve şekerden oluşan “grog” adı verilen bir içki dağıtılırdı.

Sıcak ülkelerde soğuk olarak tüketilen bu içki İngiltere’nin yağmurlu ve soğuk hava şartlarında ısıtılarak içilmeye başlandı. İskandinavlar bu tarifi biraz daha değiştirip “glogg” adını verdiler. 1 küçük şişe votka, 5 adet kabuk tarçın, 20 adet karanfil, 2-3 adet kuru zencefil, 1 adet kakule, 2-3 portakalın kabuğunu karıştırıp serin bir yerde bekletip, glogg yapmak istediklerinde ise, bu malzemeyi süzerek, sıvı kısmı 1 şişe kırmızı şarap, 2-3 yemek kaşığı toz şeker ve 1 çubuk vanilya ile karıştırırlardı. Soğuk Alman şatoları da bu tarifle ısındı yıllarca.

Şarap

Sadece kırmızı şarap mı?

Genellikle kırmızı şarap kullanılarak yapılan sıcak şarap Yugoslavlar tarafından beyaz şarap ve çay kullanılarak hazırlanır. Bunun için dörtte üç ölçü beyaz şaraba, dörtte birçok koyu olmayan çay eklenir. Karışım bal ve limon suyu ile tatlandırılıp sıcak içilir. Nepallıların çaylı sıcak şarap tarifi ise şöyle: Demli, koyu bir çay pişirilir, bardağın dörtte üçü kırmızı şarapla doldurulur. Bardak başına 3 çorba kaşığı şeker ilave edilip kaynar çayla üzeri tamamlanır. İçine bir dilim limon atılarak içilir. Kolayca yapılabilen sıcak şarabı siz de deneyebilirsiniz.

glogg

Malzemeler

1 şişe kırmızı sek şarap
1-2 adet çubuk kabuk tarçın
1 adet çubuk vanilya
1 adet elmanın kabuğu
1 adet portakal
8 adet karanfil
1 adet 4’e bölünmüş muskat

1/2 adet limon kabuğu rendesi
7-8 tane esmer şeker
1/2 su bardağı su

Şarap

Hazırlanışı

  1. Yöntem: Suyun içine şekerleri ekleyip kaynatın, sonra soğumaya alın. Daha sonra portakalın üzerine karanfilleri saplayın ve diğer bütün malzemelerle birlikte tencereye koyun. Dilerseniz soğuk şaraba baharatları önceden ekleyip biraz beklettikten sonra ateşe verebilirsiniz. Böylece şarabın uyanmasını sağlamış olursunuz. Kısık ateşte ısıtın. Kesinlikle kaynatmayın, aksi halde alkol buharlaşacaktır. Yeteri kadar ısınınca servis yapabilirsiniz.
  1. Yöntem: Kırmızı şarabı çok kısık ateşe koyun. Isınmaya başlayınca diğer malzemeleri ekleyin ve karıştırın. Kaynamamasına dikkat edin. Yeteri kadar ısınınca servis yapabilirsiniz.

Alternatif: Şeker yerine bal kullanarak değişik tatları deneyebilirsiniz. Ayrıca keyfinize göre vişne suyu katarak ve zencefil, kakule gibi malzemeler katarak da sıcak şarap yapabilirsiniz. Servis yapmadan önce tadına bir bakın; eğer alkolün az olduğunu düşünüyorsanız çok az votka ekleyebilirsiniz. Ama sıcak şarapta yüksek alkol beklentisi olmamalıdır.

 

Püf noktaları

 * Orta derecede kaliteli kırmızı şarap tercih edilmeli, yıllanmış şaraplar kullanılmamalıdır.

* Kullanacağınız tencere küçük ama derin bir teflon tencere olmalı ve karışım en küçük ocağın en kısık ateşinde ısıtılmalıdır.

* Kesinlikle kaynama sıcaklığına ulaşılmamalıdır. Aksi takdirde şarabınız kesilmiş gibi acı bir tat verebilir ve alkolü uçabilir.

* Tarçın ve vanilya çubuk olarak atılmalı, toz baharatlardan kaçınılmalıdır. Bu hem daha berrak bir karışım elde etmenizi sağlayacak, hem de şarabın içimini kolaylaştıracaktır.

* Servisi cam kupa ve ya kadehlerde yapabilir; beyaz veya sarı leblebi ya da kestane ile sevdiklerinize sunabilirsiniz.

Sıcak şarabı şişeli halde hazır üretmekte olan şarap üreticileri olduğu gibi, toz halde aldığınız şaraba katıp ısıtarak içebileceğiniz çözümlerde piyasada artık bulunabiliyor. Ancak eminim hiçbiri sizin kendi ellerinizle yapacaklarınız kadar güzel olmayacaktır.

Keyif ve ağız tadı dileklerimle.

Başa dön tuşu