Katalan kralların ezgisi:Gypsy Kings

30 senedir İspanya’dan tüm dünyaya esen bir Flâmenko esintisi Gypsy Kings. Türkiye’de en çok sevilen yabancı grupların başında gelen Çingene Krallar, Fransız olmalarına ve İngilizce harici bir dilde şarkı söylemelerine rağmen; dünya listelerini alt üst etmiş, sayısız unutulmaz şarkının sahibi olmanın ötesinde başlı başına bir “müzik tarzı” olarak kabul ediliyor. 

Gitar çalmaya başlayanların Flâmenko gitarı tercih etmelerinde Gypsy Kings’in şarkılarının payı büyüktür. Şarkılarının çoğu Türk müzisyenler tarafından Türkçe’ye uyarlanarak düzenlendi. Örnek vermek gerekirse Yaşar, Ege, Akın ve Öykü-Berk gibi sanatçıların albümlerinde Gypsy Kings’in etkileri oldukça açıktır. Akdeniz rüzgârlarıyla şekillenmiş bu müzik anlayışı sadece ülkemizde değil tüm dünyada aynı etkiyi kolayca göstermiştir. Hem ritmik hem de yavaş şarkıların en unutulmayanları arasına yazdırdıkları onlarca eserleri var. En çok bilinen şarkılarından “Volare” ya da “Bamboleo” kadar ritmik, “Tu Quieres Volver” ya da “No Volvore” kadar romantik bir şarkıdır Gypsy Kings.

Gipsy Kings (Çingene Krallar) Fransa’nın güneyindeki bir kasabada Los Reyes adıyla 1970 yılında kurulmuş. Ünlü Flâmenko şarkıcısı Jose Reves’in oğulları (Nicolas, Andre, Canut, Patchai ve Paul Reyes) ve kuzenlerinden (Tonino, Paco, Diogo Baliardo) oluşuyor. İsimlerini İspanyolca “kral” anlamına gelen “Reyes” soyadından alan Gipsy Kings, bugün büyük oğul Paul Reyes ve 4 kardeşi tarafından yaşatılıyor. Sokaklarda, düğün salonlarında, parti ve festivallerde şarkı söylerken 1986’da yapımcı Claude Martinez ile tanıştıktan sonra hayatları değişmiş. İlk albümleri Fransa’daki bir bağımsız şirketten çıkmış. “Djobi Djoba” ve “Bamboleo”nun başarısı üzerine Sony Müzik’le anlaşarak kendi adlarını taşıyan ilk albümlerini çıkarmışlar. Sadece Fransa’da 500 binden fazla satmış ve İngilizce bile söylemedikleri halde Amerikan müzik listelerinde 40 hafta kalmışlar. Arka arkaya yayımlanan “Mosaigue” (1989), “Este Mundro” (1992) ve “Love Liberte” (1993) albümlerinden sonra ilk best of’ları çıktı. Bundan dört yıl sonra da “Estrellas” (1995) ve “Compas”ı (1997) çıkardılar ve isimlerini Flâmenko tarihine yazdırdılar. Sonrası zaten dünyayı dolaşan bir Akdeniz esintisi olarak devam etti. Dünya müzik listelerinden hiç düşmediler. Haftalarca zirveyi kimseye kaptırmadılar. Kendilerine has tarzlarıyla İspanyol müziğinin dünyadaki en etkin temsilcileri oldular. Çingeneler gibi dünyayı gezdiler ve krallar gibi müzik yaptılar…

Grup Üyeleri

Paul Reyes: ritm gitar, vokal

Andre Reyes: ritm gitar, vokal

Nicolas Reyes: ritm gitar, baş vokalist

Tonino Baliardo: solo gitarist, “El Maestro”

Paco Baliardo: ritm gitar

Patchai Reyes: ritm gitar, vokal

Biego Baliardo: ritm gitar

Canut Reyes: ritm gitar, vokal

Gipsy Kings

Albümleri    Katalan kralların ezgisi:Gypsy Kings Katalan kralların ezgisi:Gypsy Kings 

Allegria (1982), Luna De Fuego (1983), Gipsy Kings (1988), Mosaique (1989), Allegria (ABD Versiyonu) (1990), Este Mundo (1991), Live (1992), Love and Liberté (1993), Greatest Hits (1994), The Best of the Gipsy Kings (1995), Estrellas (1995), Tierra Gitana (1996), Compas (1997), Cantos De Amor (1998), Volare: The Very Best of the Gipsy Kings (1999, 2000’de tekrar yayınlandı), Somos Gitanos (2001), Roots (2004), Pasajero (2006)

Başa dön tuşu