Keşiş Dağı’ndan akan “Bursa suyu”
“Bursa’da su çeşmeden içilir…” BUSKİ, Bursa’da suyun çeşmeden içilmesi gerektiğini bu sloganla vurguluyor. Peki ya nasıl oluyor da bu kadar kendilerinden eminler? 5 bin yıla yakın köklü tarihiyle pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan, su potansiyeli zengin bu şehir, “su şehri” olarak da anılıyor.
“Bursa ve Su” denince akla ilk “Velhasıl Bursa sudan ibarettir” diyen Evliya Çelebi ve “Bursa’da eski bir cami avlusu/ Küçük şadırvanda şakırdayan su” mısralarıyla başlayan Bursa’da Zaman şiirinin usta şairi Ahmet Hamdi Tanpınar gelir. Akla gelen en yegane unsur ise Uludağ’dır. Tüm Türkiye’ye mal olmuş birçok su firmasını ve Bursa’nın şebeke suyunu sağlayan Uludağ, Bursa’da suyun ta kendisidir. Uludağ eteklerinden kaynağını alıp, yüzyıllarca ovaya hayat veren su günümüzde Doğancı Barajı, Nilüfer Barajı, kaynaklar ve yer altı sularından temin ediliyor. Çeşmeden akan su, şebekede ve arıtma tesisinde sürekli olarak denetim ve analizlere tabi tutuluyor. Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (BUSKİ) göre çeşme suyu; kalsiyum, magnezyum ve silisyum gibi mineraller bakımından damaca sulara göre daha zengin bir yapıya sahip. Bursa’da su çeşmeden içilir sloganıyla Uludağ’daki su kaynaklarının halkın kullanımı için olduğunun bilinmesi, koruma ve kollanması amaçlanıyor.
Şebeke suyunun ekonomik ve sağlıklı olduğunu vurgulayan bu slogan Bursa Kimya Mühendisleri Odası tarafından da onaylanıyor. Oda Başkanı Ali Uluşahin, “Bursa’da şebeke suyunu gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz” diyor. Tadı ve içerdiği klor nedeniyle vatandaşın mesafeli durduğu şebeke suyunun daha güvenli, sağlıklı ve ekonomik olduğunu söylüyor. Uluşahin, klor nedeniyle şebeke suyundan uzak duran vatandaşlara, “klorunun varlığı değil, yokluğu sorun” hatırlatmasında bulunuyor. “Suyun içindeki kireç olarak isimlendirilen kalsiyum ve magnezyum iyonları özellikle kemik gelişimi açısından yararlıdır. Sudaki kirecin eklemlerde kireçlenmeye neden olduğu doğru değildir. Çeşme suyu sürekli akış halinde olduğu için içinde mikroorganizma üreme riski ambalajda bekleyen sulara oranla daha düşüktür.” diyor.
İçme suyu kaynakları anlamında günümüze ve geleceğe yanıt verebilecek potansiyele sahip bulunan Bursa’daki yıllık ortalama yağış 693 milimetre. Bursa yüzeyinin 20’de 1’i ise su ile kaplı. Türkiye ortalaması kişi başına düşen su miktarı yılda 1.600 metreküp iken Bursa’da kişi başına yılda 2.500 metreküp düşüyor. Marmara Bölgesi’nin en büyük gölü İznik ve doğal yaşam alanı olmasıyla dikkat çeken Uluabat Gölü Bursa’nın medarı iftiharları… Susurluk Çayı’nın bir kolu olan Nilüfer Çayı, Mustafakemalpaşa Çayı, Göksu Çayı, Kocadere, Karadere ve Aksu deresi ise Bursa’nın diğer su kaynakları… Cumalıkızık Köyü’nden yaklaşık 3 kilometre ileride yer alan Saitabat Şelalesi ve Mustafakemalpaşa ilçesinin sınırlarında yer alan Suuçtu Şelalesi de “su” denince akla ilk gelenlerden…