Küçük kesi ile kalp ameliyatları

Küçük kesi kalp ameliyatları (minimal invaziv) nedir?

Minimal İnvaziv koroner bypass cerrahisidir. Bazı uygun hastalarda  kalp durdurulmadan ve göğsün tamamı açılmadan sol meme altından girilerek  sol öne inen koroner artere sol meme damarının bypass edilmesidir. Bu tekniğin uygulanabilmesi için kalbin o bölgesini kısa süreliğine de olsa hareketsiz kılan özel aparatlar kullanılır. Bu teknik, özellikle sol öne inen koroner artere ve yan dallarına olmak üzere kalbin ön duvarına bypass yapılırken uygulanabilir. Günümüzde ayrıca hibrid girişim adı verilen ve aynı seansta kalbin ön yüzündeki damarlara bypass yapılırken arka yüzdeki damarların stent işlemi ile kanlandırıldığı yöntemler uygulanabilir. Bunların dışında Total Endoskopik Koroner Arter Baypas Cerrahisi (TECAB) adı verilen teknik ile koroner bypass işlemi robot  aracılığı ile durmuş ya da çalışan kalp üzerinde uygulanabilir. Diğer tür ameliyatlar ise kalp kapaklarına ve kalpte bulunan deliklerin düzeltilmesine yönelik küçük kesi ile yapılan cerrahi girişimlerdir. Bu girişimlerde genellikle göğüse sağ meme altından ya da orta hatta yapılan küçük kesiler kullanılır. Bunların yapılışı esnasında da yine özel aletler ve teknikler kullanılır.

Küçük kesi ile yapılabilen kalp  kapaklarına yönelik işlemler nelerdir?

Aort  kapak onarımı  yada replasmanı, mitral kapak onarımı ya da replasmanı, pulmoner  kapak onarımı ve ilave diğer işlemler, tricuspid kapak onarımı  ya da replasmanı.

Küçük kesi ile yapılabilen doğumsal kalp hastalıkları nelerdir?

Atrial septal defekt, patent ductus arteriosus, ventriküler septal defekt, fallot tetralojisi ve scimitar sendromu.

Bu yöntemin faydaları nelerdir?

Faydaları; daha küçük bir kesi, daha küçük bir yara izi, enfeksiyon riskinin azalması, daha az kan gereksinimi ve daha az ağrı dahil olmak üzere daha az travma olarak sayılabilir. Ameliyat sonrası hastanede yatış süresi de azalır. Geleneksel kalp cerrahisi sonrası ortalama yatış süresi 7 ila 10 gün iken minimal invaziv cerrahisinde 2 ila 5 gündür. Ayrıca iyileşme süresinde kısalma görülür. Geleneksel kalp cerrahisi sonrası ortalama iyileşme süresi 6-8 hafta iken, minimal invaziv cerrahi sonrası ortalama iyileşme süresi 1-4 haftadır.

Avantajları bu kadar fazla olan bir yöntem neden bir çok kalp cerrahı tarafından hastalara sunulmuyor?

Minimal invaziv kalp cerrahisi günümüzde bu cerrahinin doruk noktasıdır. Bu  tür ameliyatları ancak çok iyi eğitim almış ve profesyönelleşmiş ekipler gerçekleştirebilir. Cerrahın dışında anestezist, perfüzyonist, asistan ve ameliyat hemşirelerininde bu girişimler konusunda eğitimli olmaları çok önemlidir.

Minimal invaziv kalp cerrahisinin dezavantajları nelerdir?

Bu yöntemin en büyük dezavantajı halen bütün hastalarımıza uygulanabilir bir yöntem olmamasıdır. Ancak teknolojideki ilerlemeler ile deneyimlerdeki artış, belirli bir süre sonra bu yöntemin daha yaygın kullanımına neden olacaktır.

Türkiyede minimal invaziv kalp cerrahisi ne düzeyde?

Şu anda Türkiye’de kalp cerrahisi yapılan merkezler arasında bu yöntemlerin uygulandığı merkez sayısı maalesef bir elin parmaklarını geçmiyor. Tabi ki bunun en önemli sebeblerinden birisi bu yöntemleri uygulayacak ekibin bu konuda eğitimli ve deneyimli olması gerekirken, merkezinde buna uygun teknoloji donanımına sahip olması gerekliliğidir. Ayrıca bu tür cerrahi uygulanan hastalar yoğun bakım ve hastanede daha kısa yatmak zorunda kalırken, ameliyat süreleri bazen standard ameliyatlara göre daha uzun sürebilir. Ayrıca cerrahi ekibin sabırlı, sağlık merkezinin idarecilerinin de bu yöntemin kalp cerrahisinin geleceği olduğuna inanması son derece önemlidir.

Doc.Dr. Mert Yılmaz
Doc.Dr. Mert Yılmaz
Başa dön tuşu