Mudanya köşkleri
Mudanya’da Osmanlı döneminden kalan pek çok cami ve sivil mimarlık örneği bulunuyor. Tahir Paşa Konağı ve Mudanya Mütareke Evi bunların en bilinenleri. Zamanın izleri hepsinin üzerinde…
Ahşap evlerin bulunduğu Rum Mahallesi (şimdiki Halitpaşa Mahallesi) Piçiretu adlı bir İtalyan mühendis tarafından planlanmış. 196 tarihi bina bulunuyor. Ancak birçoğu ilgisizlikten zor durumda. Aslında Türkiye’de bu kadar çok tarihi konağın bir arada bulunduğu çok az yer var. Bu anlamda turizm açısından iyi değerlendirilemediği de bir gerçek.
Mahallede evler o kadar iyi planlanmış ki, nereden bakarsanız bakın denizi görebiliyorsunuz. Eski caminin kuzeyinde gayrimüslimler, güneyinde Türkler otururmuş. Mütarekeden sonra Rumlar Yunanistan’a gidince, Girit’ten gelen Türkler buraya yerleşmiş. Aslında Mudanya’nın yerlisi yok denecek kadar az artık. Mütarekenin imzalandığı 1922 yılına kadar burada 45 hane Türk nüfus varmış. O nedenle bugün Mudanya’da Mudanya’nın yerlisinden çok Girit göçmeni, Bursa ve başka şehirlerden gelip yerleşenler bulunuyor. 18 yy konaklarından oluşan bu mahallede; vitrayları, bitki ve geometrik tavan süslemeleri, kalem işleri ve ahşap dokuları ile dikkat çeken bu köşklerin birçoğu türünün ender örneklerinden…
Mudanya köşklerinin “en barış dolu olanını” yakından tanımak için tıklayın