Myom hakkında bilinmesi gerekenler

Nedir?

Rahimdeki düz kas tabakasından gelişen ve iyi huylu bir tümör olan Myom, kadınlarda çok sık görülür. Doğurgan yaş grubundaki kadınlarda % 25 oranında, yani her dört kadından birinde saptanmakla beraber, görülme sıklığı 40 yaşından sonra daha da artar.

Risk faktörleri nelerdir?
Östrojen maruziyeti fazla olan, doğum yapmayan, erken âdet gören ve geç menopoza giren kadınlarda myom daha sık saptanır. Ayrıca myomlar için siyah ırk, obezite ve genetik yatkınlık gibi durumlar, diğer risk faktörlerini oluşturur.

Ne tür şikayetlere yol açar?

Myomlar sıklıkla herhangi bir şikayete neden olmazlar. Rutin jinekolojik muayeneler sırasında tesadüfen tespit edilirler. Ancak çoğu zaman büyüme ile orantılı olarak şu bulguları verebilirler: âdet kanamalarında artış, âdet düzensizliği (en sık şikayet), cinsel ilişki sonrası kanama, âdet ortasında ara kanama, sık idrara çıkma, karında şişlik, kabızlık, kasık ve bel ağrısı.

Tanısı nasıl konulur?
Kesin tanı ultrason ile konulur. Bunun dışında, özellikle rahim içine doğru büyüme gösteren myomlarda, histeroskopi denilen, rahim içinin kamera ile görüntülenmesi yöntemi ile myomun tanısını koymak ve aynı yöntemle myomu oradan çıkarmak mümkün olur. Myomun özellikle diğer karın içi kitleler ile ayırıcı tanısını yapmak için MR incelemesi de başvurulan bir diğer tanı koyma aracıdır.

Tedavisi nasıl yapılır?

Myom, şikayete yol açmıyorsa, boyutu 5 cm altında ise genelde ameliyatla çıkarmak yerine 6 ay-1 senelik aralıklarla takibi yapılır. Bu myomlar başlangıç olarak 6 ay aralıklarla, eğer büyümüyorsa, yıllık kontrollerle takip edilir. Myom çok büyükse, normalden fazla âdet kanamalarına ve buna bağlı kansızlığa yol açmışsa, hızlı büyüyorsa, menopoz sonrası büyüme eğiliminde ise, basıya bağlı ağrı, sık idrara çıkma ve kabızlık şikayetlerine yol açıyorsa kesin olarak ameliyat önerilir. Myomlar kapalı ve açık ameliyatla karın yoluyla ya da vajinal yolla çıkarılabilir. Myom, ailesini tamamlamış ve çocuk istemi olmayan, kırklı yaşlara gelmiş kadınlarda, menopoz dönemi de dahil olmak üzere, genelde rahim ile birlikte çıkarılır. Bunun dışındaki durumlarda rahim korunarak sadece myom çıkarılır. Sadece myomun çıkarıldığı kadınlarda, myomun %25 oranında tekrarlama riski de bulunmaz. Myomun henüz kesin bir ilaç tedavisi bulunmamakla birlikte, kullanılan birtakım ilaçlarla myom küçültülebilir fakat ilaç bırakıldıktan sonra myom tekrar eski boyutlarına geri döner. Bir myomun kansere dönüşme riski oldukça düşüktür. Bu oran yaklaşık binde birdir. Üreme çağındaki ya da menopozdaki bir kadında çok kısa bir zamanda, çok büyük boyutlara ulaşan myomlarda kanserleşme riski daha yüksektir ve bu hastaların ameliyat edilmesi önerilir.

Gebelik ve myom
Gebe kadınlarda yaklaşık %5 oranında myom saptanabilir. Bu myomların yaklaşık üçte biri gebeliğin ilk üç ayında büyüyerek ağrıya neden olabilir. Ayrıca myomu olan kadınlarda erken gebelik kayıpları ve erken doğum riski de daha fazladır. Myom, kadınların korkması gereken bir durum değildir. Buna karşın myomu olan kadınların, bir jinekolog tarafından düzenli takip edilmeleri ve tedavilerini devam ettirmeleri gerekir.

Sağlıklı ve mutlu bir hayat geçirmeniz dileğiyle.

Op. Dr. Cemil Kaymaz
Kadın Hastalıkları ve Doğum Op. Dr. Cemil Kaymaz

 

Başa dön tuşu