“Neden düzenli egzersiz yapamıyorum?”
Birçok insanın kendine sıkça sorduğu sorulardan birisidir bu. Her pazartesi başladığımız ve daha egzersizin vücutta yarattığı kronik etkileri görmeden bıraktığımız egzersiz programları ve diyet programları için sonraki başlangıçlarda daha güçlü bir motivasyona ihtiyaç duyarız.
Bir kez başarılı olamadığımız programlara ikinci kez başlamak her zaman için daha zordur. Başladığımız bir programı yarım bırakmadan devam edebilmek için bazı ipuçları:
- Öncelikle başka birine ihtiyaç duymaksızın egzersizin nasıl yapılacağını öğrenin. Eğitim sistemimizdeki büyük eksiğimiz, çocuklara küçük yaşlardan itibaren öğretmemiz gereken egzersiz nasıl yapılır konusudur. Sağlığımız için önemli olduğunu bildiğimiz konular üzerinde bilgi sahibi olmak ve kimseye ihtiyaç duymadan o işi yapabilmek, başladığımız programı sürdürebilmenin ilk anahtarıdır.
- Kendinize ulaşabileceğiniz hedefler koyun. Sizi her defasında çok yoracak egzersizler yerine, günün değişik saatlerine yayabileceğiniz etkinlikler planlayın. Örn: Sabah, öğle ve akşamüzeri, günde 3 kez 15’er dakikalık yürüyüşler gibi, bu yürüyüşlerde kalp atış hızınızın ne olması gerektiğine ilişkin bilgiler alın. Bu nabız aralığında, koşun, dans edin, yürüyün ve mutlaka büyük kas gruplarınıza yönelik esneklik çalışmaları yapın. Bu çalışmalar günlük hayatınızın daha konforlu hale gelmesini ve yorulmadan günlük işlerinizi daha rahat yapabilmenizi sağlayacaktır.
- En çok sevdiğiniz bir egzersiz türü seçin ve sevdiğiniz arkadaşlarınız ile birlikte yapacağınız bir aktivite olması için çabalayın, çünkü bu durum sizi programa daha bağlı kılacaktır. Hatta “bugün egzersiz yapmasan olmaz mı”diyen arkadaşınızı ya da aile bireylerinizi ikna edin ve egzersizde size katılmalarını sağlayın. Kimsenin egzersiz yapmanıza engel olmasına izin vermeyin.
- Aşırı yorgun olduğunuzda bile egzersiz yapın. Egzersizden sonra çok daha iyi hissettiğinizi göreceksiniz. Derin nefes alın, oksijen daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Egzersiz bir süre sonra mutluluk ve neşe kaynağı olacaktır.
- Yaptığınız egzersizleri günü gününe kaydedin ve süresini ve içeriğini mutlaka yazın.
- Kendinize bir adım sayar(pedometre) alın. Küçük ve ucuz olan bu elektronik alet ile gün boyunca kaç adım attığınızı takip edebilirsiniz. Her gün en az 5000 adım atmaya ihtiyacımız olduğunu unutmayın.
- Egzersiz yaparken bunu bir yarışma haline getirmeyin, ne kendiniz ile ne de başkalarıyla yarışın. Sadece hareket etme ihtiyacınızın olduğunu ve sağlığınız için bunun çok önemli olduğunu düşünün.
- Egzersiz, stres ile başa çıkmanın en iyi yoludur. Kendinize ayıracağınız kısa bir zaman diğer zamanlarınızın daha verimli geçmesini sağlayacaktır. Her aklınıza geldiğinde hareket edin, hareketin ne olduğu hiç önemli değil, merdiven çıkın ya da kalın bir kitabı yere koyun. Kitabın üzerine çıkıp inin, bir ritim eşliğinde odanızın içinde gezinin, oturduğunuz yerde bacaklarınızı ve kollarınızı kaldırıp indirin, eklemlerinizi bütün açılarda hareket ettirin. Yaptığınız egzersizlerde “bunu yaparsam ne kadar zayıflarım” diye düşünmeyin, önemli olan eklemleri ve kasları sürekli canlı, güçlü ve esnek tutmaktır.
- Tabii en önemli konulardan biri de herhangi bir programa başlamadan önce doktorunuzu ziyaret ederek, genel sağlık durumunuz ile ilgili bilgi almaktır, genel sağlık taramanızı yaptırın ve sonra egzersiz programınıza başlayın.
- Kendinizi ödüllendirin. Bir dans kursuna kaydınızı yaptırın. Hem eğlenmek hem de egzersiz yapmış olmak sizce de iyi bir fikir değil mi? Hayattan zevk almanın, mutlu ve sağlıklı yaşamanın yollarından biridir dans etmek…