Rekorların şahidi

Cumhur Aygün - Kumyaka'daki Barış Sembolü
Cumhur Aygün – Kumyaka’daki Barış Sembolü

 

Dünyanın en çok satan ve hatta en çok çalınan kitabı o. Bu başarısını da büyük başarıları, hayatın en ilginç, en akıl almaz detaylarını barındırmasına borçlu. İrlanda’da başlayan hikâyesi Bursa’ya da ulaşan bu kitapta herkese yer var!

 En ilginç özellikler, en ağırlar, en hafifler, en uzunlar, en kısalar, en hızlılar, en yavaşlar, en büyükler, en küçükler… Dünyadaki tüm “en”lerin buluştuğu, her yıl basılan, ilgiyle, merakla takip edilen bir kitap Guinness Rekorlar Kitabı… Bu kitapta yer almak demek, yeteneklerinizin ya da başarılarınızın tüm dünya tarafından kabul edilmesi, hak ettiğini düşündüğünüz değeri görmesi demek.

Logo - guinnes World Records

İlk kez 27 Ağustos 1955’te, İrlanda’da bir barda yazılan bu kitap, onlarca yıl boyunca dünyanın her bir köşesine ulaştığı gibi Bursa’ya da geldi. 2015’te Mudanya’da “sonsuza dek barış” için buluşan Bursalılar, kentin adını bir kez daha rekorların kitabına yazdırmayı başardılar. İlk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’in de yer aldığı kitapta, bu yıl altıncısı gerçekleştirilen Bursa Bilim Şenliği de kendine bir yer buldu. 3417 öğrencinin katılımıyla aynı anda yapılan kimya yoğunluk deneyi, daha önce 2900 kişi ile Avusturalya’ya ait olan rekoru geride bırakarak zirveye yerleşti. Kısa bir süre önce Bursa bir rekora daha imza attı ve daha önce 144 kişi ile Almanya’da kırılan “Dünyanın En Büyük Horonu” rekorunun sahibi oldu. Orhangazi’de düzenlenen ve “El ele tutuşalım, rekorda buluşalım” sloganıyla yola çıkılan 16. Kadırga Şenliği’nde 2150 kişi aynı anda horon tepti.

Bir yazarın kitap dinletisinde en fazla okur katılımı
Bir yazarın kitap dinletisinde en fazla okur katılımı

“Avrupa’daki en hızlı av kuşu hangisidir?”

Guinness rekorları tarihinde her şey bu soruyla başladı. Bu dünyaca ünlü organizasyona adını veren markanın yöneticisi Hugh Beaver, bir av partisinde karşısına çıkan ve uzun süren bir tartışmaya neden olan bu soruya cevap ararken, tüm dünyayı peşinden sürükleyecek bir akımın temellerini atmış oldu. Bu tür konularda bir otoritenin eksikliği fark edilince, bir şeyin ya da birinin herhangi bir konuda ancak bir belgeye ve şahitlere dayanarak “en” olabileceğini fark etti. Hemen çalışmalara başladı ve 1955’te, İrlanda’da 197 sayfalık ilk “Guinness Rekorlar Kitabı”nı yayınladı. Birkaç arkadaş arasında geçen bir konuşma, tüm dünyayı etkisi altına alan bir organizasyona dönüştü. Artık hiç kimse herhangi bir konuda “en” olduğunu iddia edemeyecek, tescillenmeyen, bu kitapta yayınlanmayan hiçbir şey geçerli sayılmayacaktı.

Halterde en fazla olimpiyat altın madalyası kazanan sporcu Naim Süleymanoğlu
Halterde en fazla olimpiyat altın madalyası kazanan sporcu Naim Süleymanoğlu

Guinness Rekorlar Kitabı, geçen yıllar içinde gördüğü ilgiyle bugün yılda 70 binden fazla insanın başvurduğu, dünyanın “en”ler konusundaki “en” ve “tek” rekor tescil kurumu. Yalnızca kişiler değil resmi kurumlar, hükümetler, belediyeler de bu kitaptaki yerini almak için uğraşıyor. Guinness rekorlarının; ilginç özellikler, doğal dünya, bilim ve teknoloji, sanat ve medya, modern toplum, gezi ve taşıtlar, sporlar ve oyunlar gibi kategorileri bulunuyor. Rekorlar Kitabı’na geçmeyi başaranların kimi yıllar süren çalışmaların ardından kimi de doğuştan gelen yeteneklerini kullanarak rekortmen olmaya hak kazanıyor. Kitaba bir kez girip sonraki yıllarda kendi rekoruyla yarışan da var; hayatını, “En iyisini ben yaparım” dediği bir konuda daha önceden kırılmış bir rekoru geçmeye adayan da…

Herkesin kitabı

Yetenekleriyle ya da başarılarıyla bu kitaba girmek isteyenler, konuyu belirledikten sonra kurumla irtibata geçiyor. İnternet sayfasından başvuru yaparak konuyla ilgili fotoğraf ya da videoyu posta veya e-posta aracılığı ile kuruma ulaştırıyor. Kurum başvuru yapılan konuyu gerçekten ilginç ve değerlendirmeye değer bulursa, hakemlerini kişinin yanına gönderiyor ve şahitlik ediyor. Bugüne kadar en çok rekor kıran ülke ABD. Onu İngiltere, Almanya, Japonya, Kanada, Avusturalya, Çin, Fransa, İtalya ve Hindistan takip ediyor. Türkiye’nin kitaba olan ilgisi de gün geçtikçe arttı ve başvuru sayısı ciddi oranda yükseldi. Bugüne dek birçok alanda kitaba giren Türkiye; futbolcusuyla, bilardosuyla, jandarmasıyla, modacısıyla birçok rekorun sahibi.

Dünyanın Yaşayan En Kısa Adamı Chandra Bahadur Dangi
Dünyanın Yaşayan En Kısa Adamı Chandra Bahadur Dangi

Kitap bu yılki 62. basımında meraklılarını yine birbirinden ilginç rekortmenlerle, “en”lerle ve başarılarla buluşturuyor. 2017 basımında dünyanın en genç sakallı kadınından 92 santimetrelik kediye, 5 metrelik satranç taşından dünyanın en yaşlı denizayısına kadar birçok ilginç rekora rastlamak mümkün.

Dünyanın en uzun boylu adamı Sultan Kösen
Dünyanın en uzun boylu adamı Sultan Kösen

 Kaynak: Guinness Hakemi Şeyda Subaşı, Guinness World Records

 

Witness of records

 It’s the most sold and stolen book of the world. The book owes this success to its content full of huge successes, life’s most interesting and amazing details. There is enough space in this book for everyone with its story stretching all the way from Ireland to Bursa!

 Most interesting abilities, those that are theheaviest, lightest, tallest, shortest, fastest, slowest, biggest, smallest… Guinness Book of World Records is an annually printed publication followed by many curious and interested people which gathers all the “most”s of the world. Being in this book means your success is accepted worldwide and valued as it should be.

Written first in an Irish bar on August 27th 1955, this book reached every single corner of the world in decades and of course arrived to Bursa as well. Bursa citizens gathered for “peace forever” at Mudanya in 2015 and managed to put the name of the city in the book once again. This year, the 6th Bursa Science Fair also managed to find a place for itself in this book which also houses the first female war pilot Sabiha Gökçen. The chemistry density experiment which was carried out with the participation of 3417 students broke the record of Australia which had 2900 participants. Shortly before Bursa had another world record by succeeding the “World’s Biggest Horon” which took place in Germany with 144 participants. A total of 2150 people danced the Horon during the 16th Kadırga Festival which took place in Orhangazi, with the motto of “Let’s hold hands, let’s break the record.”

“Which is the fastest hunting bird of Europe?

 The history of Guinness records started with this question. Brand manager of this worldwide organization Hugh Beaver started to lay foundations of a worldwide movement while trying to find an answer to a question he faced during a hunting party which caused many debates. When he realized the lack of authority for this issue, he thought that something can only be a “most” according to documents and witnesses. He Immediately started working on it and the first 197 page “Guinness Book of World Records” was published in Ireland in 1955. A chat among few friends turned out to become a worldwide organization. From the on, no one would ever claim to be the “best” in any field, anything that is not certified and not included in this book would not be able to claim so.

Guinness Book of World Records is the “one” and “only” record certification organization receiving more than 70 thousand applications annually. Not only individuals, but also official organizations, governments, municipalities are also striving to be in this book. Guinness records has many categories such as; interesting abilities, natural world, science and technology, art and media, modern society, travel and vehicles, sports and games. People who are successful enough to be in this book either achieve this after many years of hard work or thanks to their innate talents. There are people who compete against their own current records; and those who say “I do it the best” and strive to break someone else’s record in the book.

Book of everyone

Those who want to be in this book with their successes or talents contact the organization after deciding on the topic. They send their relevant photos or videos to the organization via internet or mail. If the organization thinks that the topic is noteworthy, they send their referees to where the individual is and they witness the situation. Today, the country with most records is USA. It is followed by UK, Germany, Japan, Canada, Australia, China, France, Italy and India. Turkey’s interest towards the book has increased day by day and amount of applications increased significantly. Turkey entered the book in many fields and holds many records with its soccer players, pool players, gendarme and fashion designers.

The book keeps bringing the “most”s and the successful individuals to readers with this year’s 62nd print. In the 2017 print, there are many interesting records such as woman with world’s longest beard, 92cm long cat, 5 meter high chess piece and world’s oldest walrus.

Source: Guinness Referee Şeyda Subaşı, Guinness Book of World Records

 

 

Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu