Sarı zamanlar
Sarı; güneşin, ışığın ve altının rengidir; zekâyı, arzuları ve ruhsal gelişimi simgeler. Büyük düşünen ve umudunu hiç kaybetmeyen insanların rengidir. Ümidini yitirmeden yüreğini sıcak tutanların…
İdeoloji yaratan insanların ve çok büyük düşünürlerin en sevdiği renk hep sarıdır. Bunun nedeni ise sıradanlığı sevmemeleridir. Değişimi simgeler. Bilinçaltında farklılığı ve dönüşümü ayağa kaldırır. İnsanı ayrıcalıklı hissettirir.
Sarı sizin için değişilmez bir renk ise, kendinize güvendiğinizi bilmelisiniz. Aklınız hep meşguldür, düşüncelerinizi bir türlü toparlayamazsınız. Karakterinize sarı işlediyse devamlı büyük planlar yapma ihtiyacı duyarsınız. Tıpkı sonbahar gibi bir dönüşüm dönemi içerisindesinizdir. Bu rengin üzerinizdeki etkisi sosyal dönüşüm ve etkileyici ancak bir iletişim süreci ile son bulabilir. Herkesin güneşe veya güneşin rengine ihtiyacı vardır da denebilir. Çünkü bize enerjimizi veren, tüm dünya canlılarına yaşam şansı tanıyan sarıların en büyüğü güneştir.
Sarı; aydınlığın, güneşin ve ateşin rengi olarak renklerin en açığı, en sıcağı, en ateşlisi, en fazla genleşebilenidir. Genellikle ortamı renklendiren, neşelendiren, ışık veren, mekanı genişleten bir renk olması nedeniyle iç dekorasyonlarda, çoğunlukla duvarların rengi olarak seçilir. En kıymetli maden olan altının rengi olması nedeniyle zenginliğin de simgesidir. Çin’de, imparatorların rengi olarak bilinen sarı, güneşin ve onun tüm simgesel değerlerinin (sıcaklığın, bolluğun, aşkın, iyiliğin) rengi olduğu için, Apollon ve Ra gibi güneş tanrılarının da simgesi olmuş ve tanrısal, ilahi bir renk olarak kabul görmüştür. Bunun yanı sıra sarı, çağlar boyu insanları, güçlerinin kaynağının tanrısal olduğuna inandırmak isteyen prenslerin, kralların, imparatorların tercih ettikleri bir renk olarak iktidarın, gücün, erkin, egonun, kendine güvenin simgesi olmuştur. Ancak, bu kendine fazlaca güven kişiyi benmerkezciliğe, kendini beğenmişliğe sürükleyerek ona sevgiyi, paylaşmayı da unutturduğu için bu renge olumsuz anlamlar da yüklemiştir. Her ne kadar, altına yakınlığıyla zenginliği, olgun başakların rengi olarak bolluğu, verimliliği, renklerin en parlağı olmasıyla zeka, bilim ve aydınlık düşünceyi çağrıştırıyorsa da, nankörlerin, benmerkezcilerin, hainlerin, sahtekarların, ihanet edenlerin rengi olarak da pek çok olumsuz yorumlamalara da açık bir renktir. Sarı zamanlar Sarı zamanlar Sarı zamanlar
Sarı renk elektromanyetik tayf’ın yeşil ile turuncu arasında yer alan ve insan gözüyle görülebilen renklerinden biridir. Dalgaboyu 565-590 nanometre kadardır. Uzak mesafelerden görülebilirliği yüksek bir renktir. Bu nedenle bazı ülkelerde taksiler ve okul servisleri sarı renktedir.
Sarı beyazla karıştığında, yani daha açık bir renk haline geldiğinde, hareketi artar. Güneş ışınlarının rengi olan sarı, çevresinden taşan söndürülmesi zor bir renktir. Durmadan bakıldığında sarının, hangi formda olursa olsun, rahatsız edici bir etkisi olur ve renkteki ısrarlı ve saldırgan karakter ortaya çıkar. Sarı tipik dünyevi bir renktir, asla derin bir anlama sahip olamaz.
Yazı ve fotoğraflar: Engin Çakır
Aklımıza gelenler…
Yumurta
Papatya
Altın
Kayısı
Limon
Işık
Hastalık
Sarı Sayfalar
Sarılık
Mandalina
Melankoli
Buğday
Güneş
Ayçiçeği
Muz
Sarışın
Sarı Odalar
Taksi
Ateş
Mısır
Okul Servisi
Bal
Ördek
Sarı Çam
Irgandı Köprüsü
Kabak
Ayva
Sarı Gelin
Sarı Nokta
Marilyn Monroe
Sarı Selim
Sarıyel
Sarı Kanat
Sarı Yahudi
Sarıçıyan
Sarıkız
Sarıkuyruk
Sarı Sıcak
Sarı Irk
Sarı Çizmeli Mehmet Ağa
Sarı Laleler
Kanarya
Sonbahar
Sarı Kart
Sarı Köşk
Etek Sarı Sen Etekten Sarısın
Kavun
Barni
Sarıyer
Sarı Zeybek
Sarı Mercedes
Sarı Sayfalar
Sordum Sarı Çiçeğe