Şeftalinin faydaları
Şeftalinin yararları
Şeftali hakkında bilgiler
• Ay yüzeyinde yenilen ilk yiyecek şeftalidir.
• Ağız kokusunu alır.
• Böbreklerin düzenli çalışmasını destekler ve böbrek taşlarını eritmeye yardımcı olur. İdrar yollarını temizler.
• Bağırsak kurtlarını öldürür.
• Kanı zehirlerden temizler.
• Gut hastalığına karşı etkili bir ilaçtır.
• Çiçekleri kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür.
• Bol miktarda idrar söktürür.
• Meyvesi hazmı kolaylaştırır.
• Basur şikâyetlerini giderir.
• Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır.
• Potasyum ve A vitamini bakımından oldukça güçlü olduğundan vücudu güçlendirip, toksinlerden kurtarır, gözleri korur.
• Ev yapımı şeftali maskesi ile cildinizi besler, kırışıklık oluşumunuzu azaltır ve gözeneklerinizi sıkılaştırabilirsiniz.
• Kalp krizi ve kanser riskini azaltır.
• 1 litre kaynayan suya 10 gram şeftali çiçeğini (kurusunu ya da tazesini) atın. 10 dakika bekletin. Çay gibi içilirse bağırsaklara yumuşaklık verir öksürüğü hafifletir.
• A, B ve C vitaminlerinin hepsini barındıran şeftali, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı vücut direncini artırır.
• Ateş düşürücü ve kanı temizleyici niteliktedir. Sinirleri rahatlatmasının yanı sıra, uykusuzluk problemini ortadan kaldırır.
Tahinli Şeftali Tatlısı tarifi
Malzemeler:
4 Yemek kaşığı tahin
3 Adet soyulmuş ve ayıklanmış yumuşak şeftali
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı mısır nişastası
Yarım su bardağı ceviz içi
Yarım su bardağı toz şeker
Hazırlanışı: Mısır nişastası hariç tüm malzemeler ağır ateşte karıştırılarak kaynatılır. Daha sonra nişasta eklenir ve muhallebi kıvamı elde edilene dek kaynatmaya devam edilir. Soğuması için tepsiye alınan tatlı ceviz içi ile servis edilir. (Bursa Mutfağı – M. Ömür Akkor)