Yılbaşı ağacı değil, bahçenizdeki ağaçlar

Yılbaşı ağacı değil bahçenizdeki ağaçlar Yılbaşı ağacı değil bahçenizdeki ağaçlar Yılbaşı ağacı değil bahçenizdeki ağaçlar

Yılbaşı süsleri 

Her yılın son ayında tüm ormanlarda üzücü görüntüler çıkıyor ortaya. Henüz güçlenmeye başlamış çam ağaçları sadece birkaç gün süslenmek için toprağından ayrılıyor. Sonrasında ise yüksek ihtimalle kuruyup gidiyor. Bu üzücü tabloya dur demenin tek yolu ise, evinize yılbaşı ağacı taşımamak! “Noel” ağaçları yerine bahçenizdeki ağaçları süsleyin… Yılbaşı ağacı değil bahçenizdeki ağaçlar Yılbaşı ağacı değil bahçenizdeki ağaçlar

Yılbaşı ağacının ışık ve süslerle donatılması Pagan geleneklerinden gelen bir ayin. Özellikle yaprak dökmeyen ağaç ve çelenkleri ölümsüz yaşamın simgesi olarak görmek, eski Mısırlıların, Çinlilerin ve Yahudilerin ortak geleneği… Ortaçağ’da Âdem ve Havva’yı canlandıran bir oyunun ana dekoru, cennet bahçesini temsil eden ve üzerinde elmaların bulunduğu bir çam ağacıydı.

Yılbaşı süsleri

Âdem ve Havva kutlamalarında Almanlar evlerine “cennet ağacı” dedikleri bir ağaç dikerler, üzerine kutsanmış ekmeği simgeleyen ince, hamursuz ekmek parçaları asarlardı; bunların yerini daha sonra değişik biçimlerdeki çörekler aldı. Ayrıca bazı yerlerde Hz. İsa’yı simgeleyen mumlar eklendi. Noel zamanında ağaçla aynı odada Noel piramidi de bulunurdu. 16. yüzyılda Noel piramidi ve cennet ağacı birleşerek Noel ağacını oluşturdu.

Çam ağaçları - Engin Çakır

Yılbaşı ağacı süsleme geleneğinin Anadolu’daki serüveni ise çok eskilere dayanıyor. Özellikle bugünkü Denizli, Eskişehir, Ankara ve Afyon topraklarında hüküm süren Frigyalıların en çok sevdikleri tanrı olan Kibele ile Attis’in buluştukları gün olan “Kutsal Buluşma” kutlamalarına kadar… Noel Baba da ağaç süsleme de Anadolu kökenli olmasına karşın, yılbaşı kutlamaları Osmanlı’da sadece azınlıklara ve Levantenlere özgü bir gelenekti. 1926’da mali takvim kabul edilince yılbaşı 1 Ocak oldu ve eğlenceleri de hayatımıza girdi. Yılbaşı, Cumhuriyet’ten beri sadece bir eğlence değil, batılılaşmak olarak algılandı ülkemizde.

Çam ağaçları - Engin Çakır

Noel ağacı, İngiltere’ye 19. yüzyıl başlarında ulaşabildi. Kraliçe Victoria’nın Alman Prens Albert ile evlenmesi bu süreci hızlandırdı. O zamanlar Noel ağaçları, dallarına kurdele ve kâğıt zincirlerle asılmış mum, şekerleme ve keklerle süsleniyordu. Göçmen Almanların Kuzey Amerika’ya 17. yüzyılda götürdükleri Noel ağacı, 19. yüzyılda iyiden iyiye moda oldu. Gelenek Avusturya, İsviçre, Polonya ve Hollanda’yı da sardı. Japonya ve Çin’e 19. ve 20. yüzyılda Amerikalı misyonerler vasıtasıyla gelen Noel ağaçları ince işlenmiş kâğıt süslerle donatılmaya başlandı.

Yılbaşı süsleri

Zamanla Kuzey Avrupa ülkelerinin karanlığın bitişi ayin ve kutlamaları, Hıristiyan dünyasınca Hz. İsa’nın doğum günü kabul edildiği biliniyor. Daha sonra da bu süreç Noel kutlamalarına dönüştürüldü. Bu arada ağaçlar, ilk olarak köknar daha sonra ise özellikle çam ağaçları bu kutlamanın simgesi olmaya devam etti. Her ne kadar yılbaşı günlerinde bir çam ağacının süslenmesi tüm dünyada adet olduysa da bu günün dini bakımdan bir özelliği bulunmuyor. Uygarlık ve teknolojinin ilerlemesi ile çam ağacı üzerindeki mumların yerlerini yanıp sönen minik renkli ampuller, elma, ekmek ve bisküvinin yerini rengârenk süsler aldı o kadar…

Yılbaşı süsleri

Günümüz insanı artık ağaçlara tapmıyor ama onların kıymetini de bilmeli, birkaç günlük eğlence için çam ağaçlarını kesmemeli, bunun için ya plastik taklitlerini kullanmalı ya da en güzeli bahçelerdeki ağaçlar süslemeli… Bu, hem doğaya saygısızlık etmeden eğlenmeyi sağlayacaktır hem de hediye bırakabilmek için bacaları kullanan Noel Baba’nın işini kolaylaştıracaktır.

Yılbaşı ağacı değil bahçenizdeki ağaçlar Yılbaşı ağacı değil bahçenizdeki ağaçlar Yılbaşı ağacı değil bahçenizdeki ağaçlar 

Başa dön tuşu