113
NANE TURŞUSU
Nane turşusu, Osmanlı sarayı için Bursa’da nisan ayından itibaren bahçelerden
taze nane toplatılarak yapılıyordu. Nane turşusu, sulandırılarak şurup yapımında
ya da diğer turşulara lezzet vermesi için de kullanılıyordu. O yıllardaki Osmanlı
kaynaklarında nanenin şifalı etkilerinden bahsedilip “cümle otların efendisidir”
denilirdi. Biz pek bilmesek de saray kayıtlarında Bursa’dan alınan turşular
içerisinde en çok nane turşusu bulunmaktadır.
4 demet taze nane
Yarım su bardağı sirke
1 adet dilimlenmiş limon
2 yemek kaşığı kaya tuzu
8 diş sarımsak
5 bardak kaynatıldıktan sonra soğutulmuş su
İyice ayıklanmış ve yıkanmış naneler kavanoza aralarına limon dilimleri ve
sarımsaklar koyularak yerleştirilir. Diğer bir tarafta bir kabın içinde su, sirke ve
kaya tuzu iyice karıştırılıp nanelerin konulduğu kavanoza ilave edilir. Serin ve
güneş ışığına maruz kalmayan bir yerde saklanır. Nane diğer turşular gibi uzun
sürede değil 3-5 gün içinde hazır olur.
NOHUTLU MANTI
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 kilo un
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet yumurta
1 kase sarımsaklı süzme yoğurt
4 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı su
Un, yumurta, zeytinyağı ve suyla hamur tutulup dinlendirilir.
Dinlenen hamur mantı için açılıp kare kare kesilir. Kesilen
karelerin içine haşlanan nohut koyulup kapatılır. Hazırlanan
nohutlu mantı tepsiye koyulup fırınlanır. Et suyu tuzla
kaynatılır. Kaynayan suya mantılar atılıp pişene kadar
haşlanır. Daha sona servis tabağına alınan mantı üzerine
sarmısaklı süzme yoğurt ve tereyağında kızdırılmış kırmızı
pul biber koyularak servis edilir. Nohutlu mantı yazın bolca
hazırlanıp keten torbalara konulup saklanır.