Dergi Bursa Ocak 2016 - page 42

40
bilgi hapı
info pill
barındırıyor. Osmanlı kültüründe
geniş bir yer kaplayan salep
içeceğinin tozu, dünyada
yalnızca Kahramanmaraş’ın
dağlarında yetişen bir orkide
türünden elde ediliyor. Hatta
meşhur “Maraş Dondurması”nın
benzersiz tadının ve kokusunun
sırrının da salep olduğu
biliniyor. Bakır kazanlarda uzun
süre kaynatılarak kıvamını
bulan salebin lezzeti birlikte
kaynatıldığı sütün kalitesine
bağlı.
Bir fincan şifa
Keşfedildiğinden bu yana birçok
derde deva olduğu bilinen
salep bir fincanında bin bir
derde deva barındırıyor. Öyle
ki 100 gr salepte 79 kalori, 4,1
gr protein, 2,4 gr yağ, 10,2 gr
karbonhidrat, 153 mg kalsiyum,
0,1 mg demir, 119 mg fosfor, 1
mg çinko, 63 mg sodyum, 0,05
mg B1 vitamini, 0,21 mg B2
vitamini, 0,13 mg B3 vitamini, 1
mg C vitamini, 10 mg kolesterol
bulunuyor. Sindirim sistemine
iyi geldiği gibi enerji veriyor,
zihni güçlendiriyor. Göğsü
yumuşatıyor, öksürük ve bronşit
sorunlarında ilaç niyetine
kullanılıyor. Vücut sıcaklığını
arttırmasının ve soğuk algınlığını
önlemesinin yanı sıra kalbi
de kuvvetlendiriyor. Eski
dönemlerde, özellikle soğuk
havalarda günde 3-4 defa
yemeklerden önce birer kahve
fincanı içerek tedavi amaçlı
kullanıldığı biliniyor. Bugün
marketlerde hazır olarak satılan
ve son derece kolay ulaşılan
salep tozunu alarak evde
yapmanız da mümkün. Bunun
A cup of health
Salep is known to be a remedy
for many diseases since its
discovery and one cup of
it contains remedies for a
thousand ailments. 100 grams
of salep contains 79 calories,
4,1 gr protein, 2,4 gr fat, 10,2 gr
carbohydrate, 153 mg calcium,
0,1 mg iron, 119 mg phosphor,
1 mg zinc, 63 mg sodium, 0,05
mg B1 vitamin, 0,21 mg B2
vitamin, 0,13 mg B3 vitamin, 1
mg C vitamin, 10 mg cholesterol.
It is good for the digestive
system while also giving energy
and strengthening the mind.
It soothes the chest, and is
used as a drug for coughing
and bronchitis problems. It
also strengthens the body in
addition to increasing the body
temperature and preventing
cold. It is known that especially
in the old times it was drunk 3-4
times during the day prior to
meals especially in cold days
as a treatment. Today, you can
purchase the salep powder that
is sold in markets and prepare
some at home. You only need
1 kilogram of cold milk, 1 table
spoon of salep powder, 1 tea cup
of powdered sugar and of course
1 coffee spoon of cinnamon. If
you will prepare salep at home
and if you will always serve it
with cinnamon, you can also add
cinnamon to the cooking pan
while mixing the ingredients.
Steaming salep is good in the
winter time and it is also the
most important ingredient of ice
cream which is indispensable
for summer months. We also
come upon it amidst different
tastes thanks to the creativity of
humankind. You better prepare
a cup of salep with lots of
cinnamon and take your place
next to the window to enjoy the
beauties of nature as well as the
scenes of the city.
1...,32,33,34,35,36,37,38,39,40,41 43,44,45,46,47,48,49,50,51,52,...100
Powered by FlippingBook