136
genel sağlık
Dyt. Sabiha Ataç Asan
Jimer Hastanesi
Yaz boyunca çıkılan tatillerde,
hem sıcak hava hem de dengesiz
beslenmeyle vücudunuz fazlasıyla
yorulabilir. Dinlenmek yerine
sergilediğimiz bu tempo istemediğimiz
sonuçlar da doğurabilir. Tatillerde
beslenme ile ilgili en büyük
tehlikelerden bir tanesi de açık
büfeler... Otellerin kalori bombası
“açık büfe”lerde mümkün olduğunca
beslenmenize dikkat etmenizde fayda
var.
Açık büfeyi görünce hemen hepsinden
almalıyım fikri yerine mutlaka seçim
yapacağınıza kendi kendinizi önceden
hazırlayın. Hep ya da hiç mantığından
vazgeçmelisiniz. “Kendimi tatil
besinlerinden mahrum ediyorum” veya
“yedikten sonra pişmanlık duyuyorum”
duygusunu ortadan kaldırın. Tatil
diye geç kalkıp, öğün atlatmak
olmamalı. Mutlaka güne kahvaltı ile
başlamalısınız.
Açık büfe kahvaltı:
Kahvaltılarınız için 2 küçük tabak
kullanın. Küçük tabakta peynir
çeşitlerinden 2-3 dilim seçin (daha
az yağlı peynirler tercih edilmeli) 4-5
adet zeytin alın, 1-2 ince dilim kepekli
çavdar veya mısır ekmeği kesin ve
tabağın geri kalan kısmını meyve
dilimleri veya 4-5 adet kuru meyve ile
zenginleştirin veya 1 tatlı kaşığı kadar
bal / reçel ekleyin.
Küçük tabağa domates, salatalık, taze
nane, taze maydanoz, roka, biber
koyun.
İçecek olarak açık çay veya bitki çayları
veya kan şekeri ile ilgili probleminiz
yok ise taze sıkılmış meyve suyu
içebilirsiniz.
Ana öğünlerde ne yapmak gerekir?
Hemen orta boy servis tabağınızı alın
ve tabağınızı dört eşit parçaya bölün.
Böylece sevdiğiniz her şeyden azar
azar alma şansına sahip olursunuz.
Dörtte bir kısmına zeytinyağlı sebze
yemeği veya 1 adet dolma üzerine
1-2 yemek kaşığı kadar yoğurt, dörtte
bir kısmına ızgara tavuk, balık, köfte,
geriye kalan dörtte ikilik kısmına az yağ
eklenmiş salata ve öğünün yanına 1-2
dilim tam buğday/yulaf veya çavdar
ekmeği ekleyin. Önce salata tüketmeye
başlayın, yemek yeme süresini
uzatmış olursunuz ki unutmayın ilk
10 -15 dakika beyne tokluk hissi
gelmeyecektir.
Her şey dâhil tatil yerleri çok kışkırtıcı
gelebilir. İkindi gözleme, poğaça,
pizza ve gece çorbaları gibi... Eğer
öğle öğününde sadece salata ve 1
kâse yoğurt yerseniz ikindide yağsız
bir tost ve ayran tüketilebilirsiniz fakat
gece akşam yemeğinden sonra meyve
dışında bir şeyler atıştırmamakta fayda
var.
Son olarak tatiliniz için küçük
öneriler:
Tatildeki bütün fiziksel aktivitelere
katılmaya özen gösterin. Bol bol su
için. Çok acıkırsanız meyve, galeta,
ayran vb. atıştırın. Öğün atlamayın.
Tabağınızı silip süpürmek içgüdüsünü
unutun. Masadan kalktıktan sonra
yemek yemeyi bırakın. Çevrenizdeki
kişiler tabakları bittikçe büfenin
önünde dolaşacaklar ve tabaklarını
dolduracaklardır. Tahrik olmayın zaten
siz her şeyden tabağınıza alıp yediniz.
Sağlıklı dolu bir ömür dileğiyle...
Açık büfelere rağmen sağlıklı beslenme
Kış; yorucu, soğuk ve yoğun iş temposu ile geçti gitti. Herkes tatili dört gözle bekledi.
Tatillerin gözdesi açık büfelerde yemek yeme hayalleri kuranlar için sağlıklı beslenmek ise
sanıldığının aksine mümkün. Biraz irade ve doğru tercihler yeterli olacaktır.
1...,128,129,130,131,132,133,134,135,136,137 139,140,141,142,143,144,145,146,147,...148