121
geçirerek karbonik gaz oluşmuş ham
şampanyanın ağız kısmı donduruluyor
ve ardından patlatılarak açılıp, tortular
alınıyor ve azalan şampanya takviye
edilerek, bu kez mantarla kapatılıyor.
En sonunda da Epernay ilçesinin on
binlerce metrekarelik mahzenlerinde
dinlenmeye alınıyor.
En iyileri hangileri sorusunun cevabı
ise şöyle olabilir. Başta Krug, Bollinger,
Dom Perignon, Moet & Chandon,
Louis Roederer, Charles Heidsieck…
Ülkemizde de pek çok üretici tarafından
köpüklü şarap üretiliyor. Bunlardan
Kavaklıdere firması Altın Köpük isimli
köpüren şarabını, Champinese usulü
ile üretiyor. Mahzenimde sakladığım
özel bir Bollinger Grande Annee 1999‘u
yılbaşında kızımın şerefine siyah havyar
ile yapacağım kanepeler eşliğinde
içeceğimi düşündükçe şimdiden
heyecanlanıyorum.
Peki, kaliteli bir Şampanyayı nasıl
anlayabiliriz? Dünyada köpüren
şaraplar birkaç türlüdür. Fazla patlayan,
aşırı gazlı olanlar çoğu “Turistik”
şampanyalardır. Oysa değerli ve özenle
yapılmış bir “cuvee” şampanya çok
gazlı olmayabilir, fazla patlamayabilir,
rastlarsanız yadırgamayınız. Ancak
gerçek ve güzel bir şampanya,
kadehinize konulup yıldızlar saçmaya
başladıktan sonra köpüğü dağılsa
da, kabarcıklarını saçmayı sürdürür.
Siz keyifle yudumladıkça devam eden
bu kabarcıklar kadehin alt kısmından
yukarı doğru zarifçe süzülür ve size
doyumsuz keyifler ve mutluluklar sunar.
Özellikle doğru yapılmış özenli bir
şampanya kadehinin alt ortasındaki
keskin köşeye sıkışmış sonsuz kabarcık
kaynağından yukarı doğru durmaksızın
yüzmeyi sürdürürler. Oysa özensiz
ve gaz ilavesiyle yapılmış “turistik
köpüren şaraplar”, fazlaca patlarlar ve
en önemlisi konuldukları kadehte bir
kez köpürür ve hava kabarcıkları kısa
bir süre sonra yok olurlar. Bunların
değersiz köpüren şaraplar olduğu da
böylece kolaylıkla anlaşılmış olur.
Birkaç tüyo vermek icap ederse,
şampanyalar diğer şaraplar gibi yatık
saklanmazlar, mantarları tipi gereği
dik durmalıdırlar. Şampanyaların
servis kadehleri ince uzun ve uzun
ayaklı olmalı, servis ısıları 6 derece
olmalıdır. Çok yaşlı bir şampanya
8-10 derecelerde servis edilebilir.
Kadehinize azar azar servis
etmeli ve minik yudumlarla keyfini
çıkarmalısınız. Son olarak servis ve
yemek eşleşmesinden söz edeceğim.
İçkilerin en soylusu olan şampanya
aynı zamanda kahvaltıda bile içilebilen
tek içki. Sek olan
şampanyaları,
aperatif olarak,
dömisekleri
kaz ciğeri gibi
gastronomik
yiyeceklerle,
tatlı olanları
ise yemeklerin
finalinde tatlılarla
önerebilirim.
Sizlere ve
sevdiklerinize, çok
keyifli bir yılbaşı
dilerim. Yeni yılın afiyet
ve sağlık getirmesi
temennisiyle...