92
uzaktaki yakın
sabahları taze tüketebileceğiniz
hamur işleri gerçekten eşsiz ve fiyatlar
her zamanki gibi ucuz. Daha geç
kalmış olanlar ise Ukrayna mutfağı ile
tanışmak üzere bir yerel restoranın
yolunu tutabilir. En iyi bilinenleri
ülkemizde de oldukça popüler olan
Kievski, yani parmak kalınlığında
kesilmiş kaşarlar ya da tereyağı etrafına
ezilerek inceltilmiş tavuğun sarılması
ve galetaya bulanması ile yapılan bir
çeşit tavuk kızartması. Geniş bir
listeden sizin için seçtiğim lezzetler
ise bir tür sebze çorbası olan Borsch
ve Batum’daki tembel işi iri mantıları
andıran benzer bir mantı türü olan
Varenky. Su yerine votka ya da bira
tüketen ve çoktan içmeye başlamış
olan Kievlilere promil düzeyinde eşlik
etmek isteyenler, yemeğin yanında
baldan üretilen orta sertlikteki bir
alkollü içecek olan Medovukha sipariş
edebilirler.
Hazır yöresel lezzetlerden konuyu
açmışken eş dost için yapılacak
hediyelik eşya alışverişi mekan
alternatiflerini de sıralayalım.
Mesela klasik bir Doğu Slav kültürü
sembolü olan Matruşkalar yani
Matryoskas’lar. Klasik yerel giysi
giyen kız motifi dışında örneğin
Sovyet liderleri, masal karakterleri ya
da pop starların resmedildiği değişik
temalarda Matruşkalar bulmanız da
mümkün. Bu çok klasik oldu diyenlere
“Bulava"yı önerebilirim. Hiçbir şey
çağrıştırmadığının farkındayım
ama sanırım Ruslana’nın elindeki
ahşap topuzdan bahsettiğimi
söylersem neyi anlatmaya çalıştığımı
anlayacaksınız. Ukrayna el sanatlarının