42
bursa dokusu
bursa motifs
da barındırmasıyla büyük
bir öneme sahip. Meşhur
zeytininin, zeytinyağının
ve balıklarının yanı sıra taş
fırınlarda pişirilen paskalya
çöreği ve cevizli lokum,
bayramlar ve özel günlerde
hazırlanan iç malzemesi
bol (özellikle ceviz) kalın
hamurlu ev baklavası ve
pek meşhur Tirilye Kebabı;
Tirilye’nin tadının damağınızda
kalmasını sağlayacak
diğer lezzetleri. Balkan ve
Karadeniz mutfaklarından
etkilenen Tirilye Mutfağı’nda
bir Bursa klasiği olan Tatar
lezzeti Cantık ve Tirilye’ye
has olan Kuluri Simidi, tadına
bakmadan dönülmemesi
gereken lezzetlerin başında
geliyor. Ev şarabı da yapılan
beldede, esas konuşulması
gereken elbette ki lezzet
yelpazesi oldukça geniş olan
restoranlarında yiyebileceğiniz
deniz ürünleri... Ayvalık’ın
dalgıç ahtapotu, beldeye adını
veren çakıl barbunu, meşhur
eşkina, mezgit, zargana,
kalkan, karides, lüfer, olta
balıkları, midye tavalar, balık
kızartmalar, buğulamalar,
zeytinyağlıları ve çeşitli balık
mezeleri ile Tirilye Mutfağı,
midenizle iyi geçinecek...
Dünyaca ünlü zeytinleri, adına
ilham veren balıklarıyla ünlü
Tirilye, doğanın renklerini,
kokusunu, lezzetlerini,
seslerini keşfedeceğiniz, bir
hafta sonu planınızı teslim
edebileceğiniz, kentin huzur
dolu kaçış noktalarından biri…
Ne tarihine, ne lezzetlerine, ne
sokaklarında, mekânlarında
geçen zamana doyabileceğiniz
bir yer. Mutlaka gidip görün
ve bu gizemli beldenin doğa
ile tarihi nasıl buluşturduğuna
şahitlik edin. Deniz kokusuyla
açılan iştahınızı, Tirilye’nin
meşhur balıklarına emanet
edin. Karnınız doyduktan
sonra, denize karşı oturup
çayınızı yudumlayın. Ardından
kırmızı balığın peşine düşün
ve sokaklarında bir keşif
yolculuğuna çıkın. Tarihe
dokunun, gördüğünüz
binaların, geçtiğiniz dar
sokakların şahit olduğu anları
size anlatmasına, anılarını
sizinle paylaşmasına izin
verin. Gün akşama dönerken
tarihi “Çamlı Kahve”sinde tatlı
yorgunluğunuzu alacak bol
köpüklü kahvenizi yudumlayın.
Bırakın, asırlık çınar ağaçlarının
ve tüm Tirilye’ye hâkim bir
manzaranın bulunduğu bu
tarihi mekân, sizi tarihin
ve doğanın samimiyetiyle
kucaklasın. Bunu saymayın,
sonra yine gelin.