Dergi Bursa Ekim 2016 - page 37

35
türü bulunuyor ve Türkiye bu
türlerin %50’sinden fazlasına
sahip. Türkiye’nin şeftali üretimi
konusundaki başkenti ise
Bursa… Çünkü ülke genelindeki
400 bin ton şeftali üretiminin
yarısından fazlasını Bursa
karşılıyor. Hatta son yıllarda
Bursa’da kullanılmaya başlayan
klon anaçları bu üretimin oranını
daha da arttırdı.
Kalitesiyle dünya çapında bilinir
hale gelen Bursa Şeftalisi’nin
bugün pek de bilinmeyen
onlarca ismi var. Oralat,
Diksalet, Re1, On Numara
Takunyacı, Gülaver, Jarsalet…
Bu akılda kalması zor ve
enteresan isimlerin kaynağı
ise şeftali ağaçlarına yapılan
aşılama teknikleri…
Şeftali; gülgiller ailesinden bir
meyve. Pembe çiçekleri, tırtıklı
kenarlara sahip yaprakları kışın
dökülse de her yıl aynı zamanda
tüm bereketiyle yeniden
doğuyor. Türkiye’de ağırlıklı
olarak Bursa’da yetişiyor ancak
Malatya, Amasya, Samsun,
Edirne ve Kastamonu’da da
iyi şeftali yemek mümkün
olabiliyor.
Hassas bir meyve olduğu için
hemen tüketilmesi gerekiyor
çünkü çok çabuk küsüp
buruşabiliyor. Sıcak iklimleri
seven şeftali ağacı yaklaşık
30 yıl yaşayabiliyor. Kendine
has bir özellik olan kadifemsi
dokusundan hoşlanmayanlar
için, özellikle son yıllarda
Bursa’da “nektarin” adı verilen
tüysüz şeftali çeşidinin yaygın
olarak üretimine başlandı.
Şeftalinin birçok türü var ama
asıl olarak iki ana grubu var.
İlki pembe, çekirdeği etiyle
bitişik ve iç kısmı beyaz olan “et
şeftali.” Diğeri ise daha büyük,
daha sulu, kabuğu da turuncu
ve sarı renklerine sahip. İkinci
tür, genelde pazarda dolaşırken
karşılaştığınız, tezgâhındaki iri,
tatlı, bol sulu şeftalilerle övünen
satıcılardan sıkça duyduğunuz
“yarma” şeftali… Mis kokulu, bol
sulu, lezzetli bir şeftalinin sırrı ise
dalında kalması… Çünkü şeftali,
en iyi dalında olgunlaşıyor.
Dalında yeteri kadar durmuş,
tadı oturmuş, bol sulu, etli,
lezzetli bir şeftali sizi kendine
kokusuyla çekiyor.
Küçük ya da orta boylu, tek renk
olması şeftali seçerken dikkat
edilecek küçük sırlardan birkaçı.
Ayrıca şeftalinin alt kısmındaki
rengin altın rengine yakınlığı,
şeftalinin tazeliğinin işareti.
Şeftaliyi, vitamin ve mineral
değerlerinden tam anlamıyla
yararlanmak için soymadan
tüketmeniz en iyisi. O da birçok
meyve ve sebze gibi “vitamini
kabuğunda” bir besin ve besin
this production. Bursa Peach
is famous all over the world
thanks to its quality and it goes
by with many different names.
Oralat, Diksalet, Re1, On Numara
Takunyacı, Gülaver, Jarsalet…
These difficult and interesting
names actually stem from the
grafting methods used on peach
trees…
Peach is a fruit from the rosaceae
family. Even though it sheds off
its pink flowers and leaves with
jagged edges every winter, it is
reborn during the same period
every year. It is grown mostly
in Bursa in Turkey but it is also
possible to eat good peaches
in Malatya, Amasya, Samsun,
Edirne and Kastamonu. It has
to be consumed very fast since
it is a sensitive fruit that shrivels
up rapidly. Peach tree likes hot
climates and can live for about
30 years. A hairless peach
species called “nectarine” is
recently grown widely in Bursa for
those who do not like the velvety
texture of peaches.
Peach has many different
species but actually there are
two main groups. The first is
“clingstone peach” with its pink
color that is white on the inside.
The other is larger, juicier with
orange and yellow peels. The
second is the “freestone peach”
you get to hear often at the
bazaars as “yarma peach” as
sellers brag about its juiciness
and taste… The secret to its
lovely scent, juiciness and taste
is that it remains on the branch…
Because peach matures best
on the branch. A juicy fat peach
that has stayed long enough on
the branch attracts you with its
scent. Secrets for choosing the
right peach include selecting a
small or moderate sized one and
making sure that it has a single
color. In addition, golden color at
its bottom is an indication of its
freshness. It is best to consume
peaches without tearing the
peel out so that you can benefit
best from its vitamin and mineral
content. Just like many other
fruits and vegetables, it has a
“vitamin rich peel” with the most
nutritious parts and fibers it its
peel.
Peaches that we can never get
enough of as we eat them raw,
squeeze out their juice or add to
cakes and salads is a true fruit
of life providing benefits to your
wallet as well as your body not
only with its taste but also with its
peel to its seed… Because you
can use the seed of a peach you
ate for growing a large peach
tree while also making use of it
as fuel. The small grain inside
the seed of a peach that warms
you up with its peel can also be
transformed into animal food
after a few minor processes.
Peach seed is a more beneficial
and cleaner source of energy
with less ash and sulfur content
in comparison with all other
materials we use as fuel.
From Persian Plum to
Bursa Peach…
Peach is a fruit that was first
discovered in China around 2000
B.C. but which was introduced
to the West only around 100 B.C.
since China was isolating itself
from other countries… Romans
who first saw this wonderful
fruit in Persia are responsible
from some people thinking that
Persia is the homeland of peach.
Indeed, they gave the Latin name
of “Prunus Percia” meaning
“Persian Plum” when distributing
1...,27,28,29,30,31,32,33,34,35,36 38,39,40,41,42,43,44,45,46,47,...84
Powered by FlippingBook