66
da altı yüz dirhemi bir akçeye
olacak. Zerdamori armudun,
ilkin bir okkası, beş günden
sonra altı yüz dirhemi ve sonra
bu kıyas üzere narh verilecek.
Mürendi armudun, ilkin üç yüz
dirhemi, beş günden sonra beş
yüz dirhemi ve daha sonra yine
bu kıyas üzere narh verilecek.
Bey armudunun, yükü seksen
altı akçeye olunca iki yüz elli
dirhemi bir akçeye olacak ve
sonra bu kıyas üzere narh
verilecek. Sultani armudun,
ilkin beş yüz dirhemi, beş
günden sonra altı yüz dirhemi
ve nihayet iki okkası bir akçeye
olacak. Şekeri armudun, ilkin üç
yüz dirhemi, beş günden sonra
beş yüz dirhemi ve sonunda
altı yüz dirhemi. Türki armudun,
ilkin bin dirhemi sonra gelişine
göre bu kıyas üzere narh
verilecek. Sabuni armudun,
ilkin bir okkası, sonra altı yüz
dirhemi, nihayet iki okkası bir
akçeye olacak. Yerbasmaz
armudun, ilkin üç yüz dirhemi
ve beş günden sonra altıyüz
dirhemi, haftasından sonra iki
okkası bir akçeye olacak. Kara
moru armudun, ilkin bir okkası
bir akçeye, beş günden sonra
beş yüz dirhemi ve sonunda altı
yüz dirhemi bir akçeye olacak.
Bozdoğan armudunun, ilkin bir
okkası bir akçeye, üç günden
sonra altı yüz dirhemi, sonra
sekiz yüz dirhemi ve sonunda
dört okkası bir akçeye olacak.”
11.Dağ Çileği
Bursa’ya has meyvelerden
biri de Bursa’nın meşhur
dağ çileğidir. Özellikle Keles
bölgesinin geçim kaynağı
olan dağ çileğinin hem
içerdiği vitaminlerle sağlığımız
üzerindeki etkisi hem de
mutfaktaki yeri son derece
özeldir. Reçelini yapabilir,
pasta ve tatlılarda kullanabilir,
kendi yarattığınız lezzetlere
lezzet katabilirsiniz. Kendine
has kokusu ve tadı ile Bursa’ya
özgü dağ çileği, sadece
ülkemizde değil tüm dünyada
adı Bursa ile anılan Bursa
simgeleri arasında...
12.Cevizli Lokum
Bursa’nın kendine has
ekmeklerinden biri... Aslında
tam olarak ekmek de değil,
bir tür hamur işi... Şimdilerde
Bursa fırınlarında yeniden
satılmaya başlayan ve
unutmadığımız bir Bursa
geleneği. Cevizli Lokum
-özellikle de eskiden- kınaların
olmazsa olmazıydı. Bu özelliği
ile halk arasında “Kına Lokumu”
olarak da biliniyor. Kına evinde
muhakkak misafire ikram
ediliyor.
Malzemeler:
1 kilo un
1 kibrit kutusu maya
5 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı ceviz içi
1 çay kaşığı yenibahar
Yapılışı: Un, su ve maya ile
hamur tutulur. Hazırlanan
hamur elle tek kat olarak
açılır. Ceviz içi 3 yemek kaşığı
tereyağında yenibaharla
kavrulur. Elle açılan hamur,
üstüne dökülen ceviz içli
karışımla birlikte rulo haline
getirilip dilimlenir. Tereyağının
kalanı tepsiye dizilen lokumun
üstüne ve altına sürülüp, orta
hararette fırında pişirilerek
servis edilir.
13.Cennet Künkü
(Cendere Baklavası)
Bilinen en eski Bursa
tatlılarından... Kimileri Cennet
Künkü diye biliyor kimileri de
Cendere Baklavası… Özellikle
bayramların vazgeçilmez
tatlısı… Şimdilerde pek
yapılmasa da önümüzdeki
bayramlarda yapılması dileğiyle
tarifini veriyorum.
for henna nights. With this
specification it’s also known as
the “Henna Bagel.” It’s always
served to guests in the henna
house.
The Recipe –
Things you need:
* A kilo of flour
* A matchbox sized yeast
* 5 table spoons of butter
* A glass full of nut meat
* A tea spoon of pimento
Preparation: The dough is
prepared with flour, water and
yeast. The prepared dough is
kneaded with hand as a single
layer. The nut meat is sautéed
with pimento with three table
spoons of butter. The dough is
sliced after rolled with the mixture
of nut meat mix that is poured on.
The remaining butter is applied
to the top and the bottom of the
bagel, serviced after baked in
moderate heat.
13. Paradise Tile
(Mangle Baklava)
One of the oldest Bursa desserts.
Some call it paradise tile, some
call it mangle baklava, an
essential dessert especially for
the holidays. Even though it’s
not prepared today, I’m giving
the recipe hoping to see it in the
holidays.
Things you need:
* A kilo of flour
* Starch
* A roll of clotted cream
* 250 gr of butter
* 1 kilo of sugar
* 2 slices of lemon
* 4 glasses of water
Preparation: The dough is
prepared with flour and water.
The prepared dough is turned
into layers with a rolling pin with
the help of wild starch to avoid
sticking. Each layer is wrinkled
from both edges by covered
onto a rolling pin. Filling it with
crushed walnuts is an option. All
the shaped pastry is placed into
the preheated tray and egg yolk is
applied. Put in the oven until the
top turns golden brown.
Water and sugar is boiled for
sorbet and the bottom is closed
after the lemons are thrown in. The
prepared sorbet is left for cooling.
The cold syrup is poured on the
dessert in the tray. After put on a
Anjelik Reçeli
/ Angelica Jam
bursa mutfağı
bursa cuisine