Dergi Bursa Ağustos Eylül 2013 - page 70

68
Malzemeler:
1 kilo un
Nişasta
1 rulo kaymak
250 gram tereyağı
1 kilo şeker
2 dilim limon
4 su bardağı su
Yapılışı: Un ve suyla hamur
hazırlanır. Hazırlanan hamur
nişastayla açılarak yufka
haline getirilir. Her bir yufka
oklavaya sarılıp, iki ucundan
iterek buruşturulur. İsteğe göre
içine ceviz içi de konabilir.
Yağlı tepsiye şekil verilmiş tüm
yufkalar yerleştirilir ve üzerlerine
yumurta sarısı sürülür. Üstü
iyice kızarana dek fırınlanır.
Şerbeti için su ve toz şeker
15 dakika kaynatılır ve içine
limonlar atılıp altı kapatılır.
Hazırlanan şerbet soğumaya
bırakılır. Tepsideki tatlıların
üzerine soğuk şurup dökülür.
Tatlıları servis tabağına
çıkartıldıktan ve soğuduktan
sonra içlerine kaymak sıkılır.
Ceviz veya yeşil fıstık ile servis
edilir.
14.Anjelik Reçeli
Anjelik (melekotu), Uludağ’ın
eşsiz bitki örtüsünde nadir
bulunan bir bitkidir. Anjelik
Reçeli günümüzde pek
bulunmasa da eskiler bilir.
Ulus Pastanesi bu reçeli hâlâ
yapan nadir yerlerden, tarif de
sahibesi Akile Hanım’dan...
Malzemeler:
1 kilo toz şeker
1 kilo anjelik
Yarım çay kaşığı limon tuzu
Yarım litre su
Yapılışı: Anjelikler ayıklanır
ve iyice yıkanır. Diğer
tarafta şeker ve suyla şurup
yapılıp kaynamaya bırakılır.
Kaynamaya başlayınca içine
anjelik otu konularak kıvama
gelinceye kadar kaynatmaya
devam edilir. Altını kapatmadan
önce limon tuzu ilave edilir.
Kuru kavanozlara konularak
saklanır.
15.Mihalıç (Kelle) Peyniri
Adı Karacabey’in eski adı olan
Mihalıç’tan gelen bu lezzetli
peynirin diğer adı da kelle
peyniri... Ama halk arasında
“mağlıç” olarak telaffuz ediliyor.
Sert, bol tuzlu ve bol gözenekli
olan bu peyniri, kahvaltılarda
çiğ ya da pişirerek tüketebilir,
salatalara, makarnalara hatta
rendeleyerek çorbanıza da
katabilirsiniz. Ancak bol tuzlu
olması nedeniyle, biraz suda
bekletip tuzundan arındırmayı
unutmayın. Bu yöntemle
biraz yumuşamasını da
sağlayabilirsiniz.
16.Düğün Helvası
Süt Helvası ve Bursa Helvası
olarak da bilinen Düğün
Helvası, diğer helva türlerinden
daha farklı hazırlanıyor.
Adına uygun olarak genelde
düğünlerde ikram edilse
de, özellikle iftar sofralarının
vazgeçilmez tatlıları arasında...
Malzemeler:
1 kilo un
yarım kilo tereyağı
5 litre süt
2 kilo toz şeker
yarım su bardağı çam fıstığı
2 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı: Tereyağı eritilir ve
üzerine un ilave edilerek
kavrulur. Çiğ unun kokusu
gittiği zaman üzerine fıstık
eklenerek karıştırılır. Şeker
ilave edilip, ağır ağır sütü
de katıldıktan sonra kıvama
gelinceye kadar karıştırılarak
pişirilir. Kıvama gelen helva,
kaselere konulup soğutulur ve
üzerine tarçın eklenerek servis
edilir.
service plate and left for cooling,
clotted cream is squeezed in. It is
served with walnut or pistachios.
14. Angelica Jam
Angelica ( angel weed) is a rare
plant found in the unique flora of
Uludağ. Even though Angelica
Jam is not found easily these
days, the elders know about it.
Ulus patisserie is one of the rare
places where this jam is made;
the recipe is from the owner Mrs.
Akile.
Things you need :
* A kilo of sugar
* A kilo of angelica
* Half tea spoon of powdered
essence of lemon
* Half liter of water
Preparation : Angelicas are
weeded out and washed
thoroughly. On the other side,
water and sugar is turned into
syrup and left for boiling. After
boiling starts, angelicas are added
and boiled together until it has a
particular thickness. Powdered
essence of lemon is added before
killing the fire. It is kept in dry jars.
15. Mihalıç (Head) Cheese
Mihalıç is named after the old
name of Karacabey, Mihalıç. This
delicious cheese is also called the
head cheese. It’s pronounced as
“mağlıç” among the people. This
hard, salty, perforated cheese
can be eaten in breakfasts as
raw or fried, or you can add it to
your salad, pasta or to your soup.
Since it’s very salty, remember to
keep it in water for cleaning out
the extra salt. By this method, you
will also soften your cheese.
16. Wedding Halva
It is as also known as Milk Halva
or Bursa Halva. The Wedding
Halva is prepared differently
from other kinds of halva. Even
though it’s served in weddings in
accordance to its name, it’s an
essential dessert especially for
fast-breaking meals.
Things you need:
* A kilo of flour
* Half a kilo of butter
* 5 liters of milk
* 2 kilos of granulated sugar
* Half water glass of pine nut
* Two dessert spoons of
cinnamon
Preparation: Butter is melted on
a hot pan and flour is added. It’s
stirred until the smell of raw flour
goes away. When it is creamy
brown, pine nuts are added. After
adding sugar and milk slowly, it’s
cooked until it gets thick. Halva is
cooled in cases and serviced with
cinnamon.
Cennet Künkü
/ Paradise Tile
bursa mutfağı
bursa cuisine
1...,60,61,62,63,64,65,66,67,68,69 71,72,73,74,75,76,77,78,79,80,...156
Powered by FlippingBook