82
bursa mutfağı
6 adet yumurta
1 çay bardağı un
Kızartma için yağ
1 çay bardağı kıyılmış maydanoz
1 adet yeşil soğan
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kırmızı pul biber
Yarım çay kaşığı tuz
5 adet yumurta sarısı katılaşana kadar
haşlanır. Haşlanan yumurtalar soyulup
ortadan ikiye bölünür. Yumurtaların
sarıları içlerinden çıkarılarak bir kaba
alınır. Yumurta sarılarının içine ince
kıyılmış yeşil soğan, kıyılmış maydanoz,
karabiber, kırmızı pul biber ve tuz
eklenerek yoğrulur. Hazırlanan karışım
yumurtanın beyaz kısımlarına tekrar
topak yapılarak konulur. Kalan bir adet
yumurta bir kapta çırpılır. Una bulanan
yumurtalar daha sonra çırpılmış
yumurtaya batırılarak yağda kızartılıp
servis edilir.
Eskiden Bursa’da kahvaltıda yenilen
bu yemek, konuştuğum 40 yaşlarında
birçok kaynak kişinin hâlâ aklında.
Yakın zamana kadar (10- 15 seneye
kadar) annelerinin bu yemeği yaptığını
fakat artık eskisi gibi sık pişirilmediğini
belirtiyorlar.
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 kilo un
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet yumurta
1 kase sarmısaklı süzme yoğurt
4 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı su
Un, yumurta, zeytinyağı ve suyla hamur
tutulup dinlendirilir. Dinlenen hamur
mantı için açılıp kare kare kesilir.
Kesilen karelerin içine haşlanan nohut
koyulup kapatılır. Hazırlanan nohutlu
mantı tepsiye koyulup fırınlanır. Et suyu
tuzla kaynatılır. Kaynayan suya mantılar
atılıp pişene kadar haşlanır. Daha sona
servis tabağına alınan mantı üzerine
sarmısaklı süzme yoğurt ve tereyağında
kızdırılmış kırmızı pul biber koyularak
servis edilir.
Bu mantı, keten torbalara koyulup serin
ve kuru yerde muhafaza edebildiği için
yaz aylarında kışın yenmek üzere bolca
yapılarak saklanır.
1 kilo un
Yeterince su
Yarım çay kaşığı tuz
250 gram kaymak
Yarım kilo tozşeker
Un, su ve tuzdan hamur tutulur.
Tutulan hamur bezelere bölünerek
yufka açılır. Açılan yufkalar fırın
tepsisine dizilerek ya da sac üzerinde
kızartılır. Yufkalar üst üste konarak
tepsiye dizilir. En üste parça parça
kaymak ilave edilip üzerine tozşeker
dökülerek servis edilir.
Gülvarak
Yumurta dolması
Nohutlu mantı