83
5 demet taze nane
Yarım su bardağı sirke
1 adet dilimlenmiş limon
2 yemek kaşığı kaya tuzu
10 diş sarmısak
1 litre kaynatıldıktan sonra
soğutulmuş su
İyice ayıklanmış ve yıkanmış naneler
kavanoza aralarına limon dilimleri ve
sarmısaklar koyularak yerleştirilir. Diğer
bir tarafta bir kabın içinde su, sirke ve
kaya tuzu iyice karıştırılıp nanelerin
konulduğu kavanoza ilave edilir. Serin
ve güneş ışığına maruz kalmayan bir
yerde saklanır.1 hafta sonra servis
edilir.
Nane turşusu, Osmanlı sarayı için
Bursa’da nisan ayından itibaren
bahçelerden taze nane toplatılarak
yapılıyordu. Nane turşusu,
sulandırılarak şurup yapımında
yada diğer turşulara lezzet vermesi
içinde kullanılıyordu. O yıllardaki
Osmanlı kaynaklarında nanenin şifalı
etkilerinden bahsedilip “cümle otların
efendisidir” denilirdi.
Nane turşusu
Armut kurabiyesi
1 su bardağı rende köy peyniri
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi
1 su bardağı mısır unu
2 yemek kaşığı tereyağı
İsteğe bağlı olarak üzüm pekmezi
1 su bardağı mısır unu 2 su bardağı
kaynayan suya ilave edilerek helva
kıvamına gelinceye kadar hiç
durmadan karıştırılarak pişirilir.
Hazırlanan bu bulamaç tepsiye
dökülür. Üzerine rendelenmiş köy
peyniri, ceviz içi ve kızdırılmış
tereyağı dökülerek servis edilir.
İsteğe göre pekmezle de yenebilir.
Kaçamak
1 adet yumurta
125 gram oda sıcaklığında tereyağı
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 kahve fincanı süt
1 su bardağı mısır nişastası
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Sap şekli vermek için yeteri kadar
karanfil tanesi
Karanfil taneleri hariç tüm malzemeyi
karıştırıp, hamuru kulak memesi
yumuşaklığında yoğurun. İstediğiniz
büyüklükte kopardığınız parçalara
armut şekli vererek, yağladığınız fırın
tepsisine yerleştirin. Her bir kurabiyenin
üstüne birer tane karanfil yerleştirin.
Orta hararette ısıtılmış fırında pişirin.
İyice soğuduktan sonra üstlerine çok
hafif pudra şekeri serpin.